香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: lynnling
打印 上一主題 下一主題

Nike unveils the new Nike+ SportBand

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-20 13:27 發表

原來係咁, 咁其實心跳帶都唔會好準? 我聽呢度ching講話唔多準(要跑到勁快先得).. 我想睇下自己個心臟負荷到幾多.. 所以想買番隻心跳帶錶

差不多所有心跳帶會給你很準確的心跳數目,但你要斷定自己的最高心跳,則不能用香港很流行的220-年齡 公式。大部分人沒有機會去實驗室裏面測試,最好的方法就是用勁跑很多個400米和用極短休息時間來弄到自己達到最高心跳。最高心跳斷定不到的話,就很難用好的心跳訓練。

由於測最高心跳的方法有點辛苦,在下老了,受不起這個折磨,所以,我也沒再用我的那個花了差不多US$400 買的Polar S625x

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-20 21:36 發表

差不多所有心跳帶會給你很準確的心跳數目,但你要斷定自己的最高心跳,則不能用香港很流行的220-年齡 公式。大部分人沒有機會去實驗室裏面測試,最好的方法就是用勁跑很多個400米和用極短休息時間來弄到自己達到 ...

既然有.何妨用下.. 我都唔年青啦 狂跑400米... 我唔知得唔得..

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-20 22:43 發表

既然有.何妨用下.. 我都唔年青啦 狂跑400米... 我唔知得唔得..

用比賽成績斷定訓練速度可以完全替代心跳訓練。不用煩,帶個Garmin 205 就可以出去跑。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-21 13:05 發表

用比賽成績斷定訓練速度可以完全替代心跳訓練。不用煩,帶個Garmin 205 就可以出去跑。

有錢梗係想買garmin/polar

polar定garmin好d?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 econecon 於 2009-9-21 15:39 發表

小弟都想知..............

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-21 15:39 發表

如果是最注重看距離,速度等數據,Garmin最好,最準.
    Polar就是一個HRM比較成熟的公司,但Garmin的HRM也不錯. Polar S625x 是 Accelerometer,雖然比Nike+好十多倍,但始終不會有GPS這麽準.

對我來説,Garmin 205是除了跑鞋最重要的訓練工具.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-22 00:35 發表

Polar就是一個HRM比較成熟的公司,但Garmin的HRM也不錯. Polar S625x 是 Accelerometer,雖然比Nike+好十多倍,但始終不會有GPS這麽準.

對我來説, ...

想請問其實呢隻casio用既原理係咪同Nike+ Sportband一樣咁計步

http://www.casio.com/products/Timepiece/Sports/SGW200-1V/

有150 lap memory 分分鐘好過呢隻nike

升級   45.79%

該用戶從未簽到

True story -> I forgotten to take my new Nike+ off my arm before taking a bath. Water splash to the arm brand directly !!! And ... hey ... it is still fine !!! (may be that's why Nike is dare to claim it is 5 ATM)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-22 00:35 發表

對我來説, ...

想請問garmin 301同201又點? 好似冇乜人講, 不過網上有人賣呢隻話全新800同500元

所以想了解多d,不過好似隻錶勁大隻咁

升級   38.5%

該用戶從未簽到

請問係邊可以買到Garmin 205??thanks

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-26 19:00 發表

想請問garmin 301同201又點? 好似冇乜人講, 不過網上有人賣呢隻話全新800同500元

所以想了解多d,不過好似隻錶勁大隻咁

我也有201.但它跟205�305差太遠,不能說沒用,但特別在香港,有很多高樓大廈,201可能會非常不準.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-10-1 06:32 發表

我也有201.但它跟205�305差太遠,不能說沒用,但特別在香港,有很多高樓大廈,201可能會非常不準.

thx. 我買左呢一隻跑錶

升級   60%

該用戶從未簽到

Kenneth 刪 post

升級   28.42%

該用戶從未簽到

http://www.adidas.com/hk/miCoach/#Start/sdf/mdf

adidas都有類似的產品,但個感應該是放鞋面~