香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

求救 右膝頭痛, ,決定睇E生

升級   32.63%

該用戶從未簽到

講下我既情況先
我係跑步半年左右
開始果時我跑街地  經常攪到痛 但唔應向日常生活所以唔多理會
但自從聽到D C兄/C姐 講都會好大鍋
之後就轉左跑 運動場  情況係有 好左
但時不時 膝頭痛 做E個動作就立即痛>>>座低時  膝頭90度 果下 會痛一痛
所以想問下大家 E個情況有冇哀要 睇E生
有既話要睇咩科   仲有咩好介紹(最好黃大仙區)
因為成日聽E個板D C兄/C姐講  睇普通科 無咩用
最緊要係要一次斷尾  我唔想拖  
仲有我想問下個價錢
我聽人講要成千蚊 唔知係唔係真嫁呢
+1 0
上一篇︰布吉馬拉松.《茶杯》七月下一篇︰7.11.09 西安城牆 國際馬拉松賽(10公里)

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我日日都跑"斧山",
    每次10km左右多數跑場,
    你既問題有時間可以交流下!

升級   32.63%

該用戶從未簽到

我想要多d意見

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

右膝邊忽痛之得假 , 前 , 後, 左, 右 , 定係中間 ?
    頭痛去睇醫生 佢都會咁問, 邊忽痛之得假
    你去睇醫生時 , 佢無問你都要自細講清楚喇 . 唔係人地之會開D藥收錢了事 再痛再黎再收錢

升級   32.63%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

內則成忽都痛  膝頭90度 果下 會痛一痛+無晒力

升級   74.21%

該用戶從未簽到

好可能係勞損,最好看骨科醫生。照X光、MRI來斷症。專科每次$600以上!

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

我之有外則痛過的經驗 , 是因過量跟腱同D軟組織過度摸察 . 而發炎 . 是右腳 因之單一跑逆時針之圓古
    你去這看看 內有編文章一流 , 最好都係睇醫生喇,乜都唔洗煩
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2310&extra=page%3D1

升級   32.63%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

也勞損 唔係d上左年紀 既人先會嫁咩?
    我先十幾碎炸

升級   31%

該用戶從未簽到

後生仔, 休息下先啦, 睇普通科都係比止痛藥你叫你抖咋
    休息番兩個禮拜睇下有冇好轉