香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 佐治男孩
打印 上一主題 下一主題

“2012 - 目標照舊“的 佐治男孩

升級   20.65%

該用戶從未簽到

網上看Spirit of the Marathon!

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-28 06:14 發表
過去一個星期的Training Log很平凡,跟再上一個星期很像,減了上山跑,又在雙腿極度疲累下,未達標但也算不過不失地跑了一個19:5x的5k.各位跑友再看到一樣的Log,恐怕會覺得悶吧!不如寫一些別的!

一直都想寫一些有關於 ...

各位師兄師姐,有興趣看Spirit of the Marathon的話,請到 http://www.hulu.com/watch/85354/spirit-of-the-marathon

沒有字幕,各位要留心聼啦。

要多謝我剛參加的跑會會長Walt告訴我們的。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-5 06:08 發表

各位師兄師姐,有興趣看Spirit of the Marathon的話,請到 http://www.hulu.com/watch/85354/spirit-of-the-marathon

沒有字幕,各位要留心聼啦。

要多謝我剛參加的跑會會長Walt告訴我們的。

My apology, 原來只能在美國在可以用這個link看到。

若果有哪位師兄有辦法的話,請告訴大家吧。

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-2 07:26 發表
    一英里!
    四個圈加九米,總共1609米.
    第一圈,跑手應槍而出,步伐較快.體力尚是充裕,很快就過去了.
    第二圈,跑手找到自己的位置和速度,瞬間也過去了.
    第三圈,最難的一圈,體力瞬速下降,雙腳開始變重.開始覺得累,很難保 ...

Congratulations on breaking your PR!

I think I can run in the 5:30-6:30 group, but I will use up all the 6:30 time limit.

升級   72.11%

該用戶從未簽到

佐治兄
    你有位叫sapigeon的朋友在另一個討論區介紹你,佢話你响波士頓馬拉松途中經過一間女校,之後有兩位靚女向你送上香吻,係堅定係留ga

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 亞昌 於 2009-8-6 16:32 發表
    佐治兄
    你有位叫sapigeon的朋友在另一個討論區介紹你,佢話你响波士頓馬拉松途中經過一間女校,之後有兩位靚女向你送上香吻,係堅定係留ga

在波士頓的Wellesley有幾百位靚女等著跑手經過時送吻,黃白黑都有,任君選擇!這也是我去年刻苦訓練波士頓的動力之一。

升級   72.11%

該用戶從未簽到

佐治兄
    我今年33歲,要跑咩時間同咩條件先可以參賽

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 亞昌 於 2009-8-7 19:20 發表
    佐治兄
    我今年33歲,要跑咩時間同咩條件先可以參賽

亞昌兄,33嵗需要3:10:59。但過一,兩年后,如果在比賽當天,你會到35嵗的話,你只需要3:15:59。比如説,在2011年四月,你如果是35嵗的話,你可以在比賽前18個月的時間來qualify,那麽,在今年11月后,你如果跑到3:15:59,你就可以跑2011年啦。

那五分鐘差別很大的。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

六英里的Tempo Run

Tempo Run一般都是跑20-30分鐘,但我今天的Tempo Run是要跑六英里(9.66公里),因爲在下跑得慢,六英里的Tempo Run就要跑超過40分鐘啦。根據Daniels' Running Formula,我就要把我原來的Tempo速度-6:44/英里(4:11/km)-減慢一些.我就決定減到6:53/英里(4:16/km)。

昨天狀態非常低迷,雙腿酸軟無力。不知道是因爲星期三的15英里(24.14km) + hill trainig跑得太快,或是因爲在星期三傍晚時看牙醫太痛而導致肌肉緊張的關係,總之,連慢跑都感吃力.

今天起床還是覺得疲憊。本來想把Caffeine Doping留到比賽時才用,但今天沒辦法,不用可能就會跑不好,就喝了一罐Caffeinated Sports Drink.

一出門開始慢跑熱身時,感到今天比昨天好一些,不知道是不是Caffeine的效用呢。慢跑了4.21英里(6.78km)作爲熱身.把iPod調到放一些快歌,就開始六英里的Tempo 啦.

剛開始,還是感到有點累.前一半又是順風,所以,回來時又要和風對抗啦!跑到差不多一半要轉回去時,心裏在想,回頭時逆風,可能跑不到我要的速度啦.但我告訴自己,就是跑慢很多,我也要完成今天的Tempo.居然在跑過四英里之後,突然覺得力氣來了,不其然的就加速啦.最後,再跑了1.99英里(3.2k) 作爲cool down.

結果,6英里的Tempo跑了剛好41分鐘,splits 如下:
    1st mile 6:52 (4:16/k)
    2nd mile: 6:53 (4:16/k)
    3rd mile: 6:53 (4:16/k)
    4th mile: 6:53 (4:16/k)
    5th mile: 6:48 (4:13/k)
    6th mile: 6:40 (4:08/k)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   72.11%

該用戶從未簽到

回復 107# 的帖子

佐治兄
    多謝你解釋得咁詳細

升級   0%

該用戶從未簽到

佐治兄既tempo run 仲快過我跑5k既速度...

升級   7.45%

該用戶從未簽到

George,
    What are good record (for me) for tempo run! Keep on.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 smchan2 於 2009-8-8 18:37 發表
    佐治兄既tempo run 仲快過我跑5k既速度...

smchan兄,1年多前,在我還不懂得怎樣練跑前,在常常學別人去衝圈時,我的5k速度也是比我現在的Tempo Run速度還要慢很多。所以,smchan兄只要有好的練跑方法,進步一定會很迅速的。
    說起來很奇怪,爲什麽練跑時慢一些,比賽時會快很多呢。這個道理,我也是一年前才懂的。如果早幾年聼那些在國外的前輩的tips,就不會走了這麽多的冤枉路了。

升級   0%

該用戶從未簽到

佐治兄係唔係都係跟Daniel's Running Formula 去練?
    等我都去買一本睇睇先
    自己跑步一向都係隨心,鐘意跑乜就跑乜
    遇到熟人係度跑interval 就跟跑
    希望今年放多d時間可以有突破啦 (可以sub 40, 10K 就最好)

我上網search 搵到條link 係可以計到 Daniel's Running Formula 既results
    睇下各ching 有無用  

http://www.runworks.com/calculator.html

同埋想問下如果我本身係短距離快過長距離(1500m 以前跑5:00, 依家應該都有 5:30, 但係10k 最快都係跑過 45:30)
    咁我應該用10k 既時間去搵threshold 做tempo run?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-9 02:51 發表

smchan兄,1年多前,在我還不懂得怎樣練跑前,在常常學別人去衝圈時,我的5k速度也是比我現在的Tempo Run速度還要慢很多。所以,smchan兄只要有好的練跑方法,進步一定會很迅速的。
    說起來很奇怪,爲什&# ...

說起來很奇怪,爲什麽練跑時慢一些,比賽時會快很多呢。 <--- 請問係唔係有d特別既原因?

我諗到既係比賽既時候多d人跑同氣氛好d
    同埋自己比賽前3-4日就唔會跑得好勁
    所以體力應該好d

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 smchan2 於 2009-8-9 10:08 發表
    佐治兄係唔係都係跟Daniel's Running Formula 去練?
    等我都去買一本睇睇先
    自己跑步一向都係隨心,鐘意跑乜就跑乜
    遇到熟人係度跑interval 就跟跑
    希望今年放多d時間可以有突破啦 (可以sub 40, 10K 就最好)
    ...

smchan兄,我是先用Pfitzinger的Advanced Marathoning取得進步。現在剛開始用Daniel's Running Formula的訓練。
    以我愚見,smchan兄速度比耐力好,大概是Cardiovascular and aerobic fitness比較弱。大量的aerobic runs加tempo runs應該最有效。
    10K速度跑tempo太快了。15 K左右到半馬速度應該比較好。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 smchan2 於 2009-8-9 10:13 發表

說起來很奇怪,爲什麽練跑時慢一些,比賽時會快很多呢。  

主要原因是對大部份速度比耐力好的成人跑手,需要的不是練速度,而是練耐力。
    衝圈超過Tempo速度,乳酸大量積聚,需要長的恢復時間,不能多跑,而容易overtrain而引致受傷。
    速度比耐力好的跑手,最重要的是多跑,只需要偶爾練速度,所以按照Pfitzinger的Plan進步會快。而書上的24/70plan 是很好的方法。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-9 11:53 發表

smchan兄,我是先用Pfitzinger的Advanced Marathoning取得進步。現在剛開始用Daniel's Running Formula的訓練。
    以我愚見,smchan兄速度比耐力好,大概是Cardiovascular and aerobic fitness比較弱。大量的aero ...

聽完佐治兄講完覺得自己一直既諗法都係錯
    以前因為唔係成日練, 次次一練就去到盡
    練來練去都唔係好大進步
    有幾次仲要傷埋
    依家都係時候好好諗諗要點練 (train in a more effective way)

如果係想針對10k and half-marathon, Pfitzinger的Advanced Marathoning 會唔會都適用呢?

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 smchan2 於 2009-8-9 17:52 發表

聽完佐治兄講完覺得自己一直既諗法都係錯
    以前因為唔係成日練, 次次一練就去到盡
    練來練去都唔係好大進步
    有幾次仲要傷埋
    依家都係時候好好諗諗要點練 (train in a more effective way)

如果係想針對10k  ...

我個人覺得絕對適用。在我用Pfitizinger之前的三年都沒見任何進步,5k一般是跑21到22分,最快21:05。用了不到兩個月,就跑到20:31。再三個月,就突破20分。10k方面,用之前,通常跑44-45分,有一次超狀態之下,跑了44分之内。但用了三個月,很輕鬆的就跑了41分多。今年9月希望10k可在40:30以下,而10月希望半馬在1:30以下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-9 20:56 發表

我個人覺得絕對適用。在我用Pfitizinger之前的三年都沒見任何進步,5k一般是跑21到22分,最快21:05。用了不到兩個月,就跑到20:31。再三個月,就突破20分。10k方面,用之前,通常跑44-45分,有一次超狀態之下, ...

希望我今個賽季內都可以sub 40...