香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

膝關節問題!

升級   80.67%

該用戶從未簽到

最近兩個波蘿蓋感到有啲痛, 上落樓梯有啲無力, 開始跑嘅時候有點痛但跑慶咗就無事但係就點都上唔到力,
已經買咗啲修補防軟骨防蝕嘅補健食品, 但唔知應唔該完全停止休息一段時間? 因為真係唔想停落黎, 請比啲意見呀.
+1 0
上一篇︰解毒相片貼圖區下一篇︰rider 12同腰bag一問

升級   61.1%

該用戶從未簽到

我唔會信修補防軟骨防蝕嘅補健食品

長遠應該注意下飲食上蛋白質, 維生素既吸收, 含單寧酸既飲品 (咖啡/濃茶等) 要節制下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 amos 於 2009-7-18 10:32 發表
最近兩個波蘿蓋感到有啲痛, 上落樓梯有啲無力, 開始跑嘅時候有點痛但跑慶咗就無事但係就點都上唔到力,
已經買咗啲修補防軟骨防蝕嘅補健食品, 但唔知應唔該完全停止休息一 ...

沒有一個跑友想停下休息的, 但這是必要的, 因為膝蓋已發出訊息... 很有可能是勞損!!! 跑得太多/一下子短時間加力太多!!! 如果想快些好, 建議尋求專業幫助, 西/中醫. 小弟都試過針灸, 斷斷續續都要2-3個月才能完全康復, 最緊要都是讓對腳休息. 忍耐是跑步其中需要學習的東西!!! 當然不是叫你完全停止跑步, 可能維持一星期跑1-2次慢跑, 另外游吓水, 做其他運動...

我也沒有吃那種補健食品!!!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 amos 於 2009-7-17 18:32 發表
已經買咗啲修補防軟骨防蝕嘅補健食品, 但唔知應唔該完全停止休息一 ...

Hi ~

Rest up please and stop running for now.  If it doesn't get better in a few days.  Please go see a doctor and have both knees checked out.  On a personal note, I don't take supplements for my knees.  It does more harm than good in the long run.  Good luck!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 amos 於 2009-7-18 10:32 發表

請問你多久跑一次interval呢?如果每週都跑,可以減到兩三週跑一次?
可否有機會找到軟地如泥地,草地來練跑呢?

升級   80.67%

該用戶從未簽到

多謝各位 ching 嘅意見.

佐治男孩 ching 我跑緊一星期4-5日左右, 每次由 7 -14k 不等, 全部係石屎地,
睇離都係要跑少啲休息吓 .

升級   6.84%

該用戶從未簽到

小弟有點小建議
如果只是波蘿蓋兩側感到有啲痛,可以輕鬆的跑,只要減少跑步里數及曰子,一天練習,便休息一兩天會較好,別為成績跑[別人快便快],輕鬆的跑,留意跑時輕輕放腳爭出去,自然的滾動到腳尖發力的跑,很多時我們跑姿是剎車式,這對波蘿蓋是很大壓力的.
試下踏健身單車[這很有效呢],扒艇加強腿肌肉力量[由開始輕鬆到數月後用點力去練].每天都做拉筋,休息時[看電視或睡前]躺下把腳用物件抬高於心,有助勞累的腳回復力量.
如果波蘿蓋下部感到有痛楚,就要看醫生了,通常會叫你全休呢.
膝帶對這有點效,但每次都使用,便會令肌肉依賴,還是加強腿肌肉力量練習較正道.
只是些書本及個人同朋友的經驗,未必能作準,每人身體,習慣不同,希望對閣下有些幫助.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 amos 於 2009-7-20 13:34 發表
多謝各位 ching 嘅意見.

佐治男孩 ching 我跑緊一星期4-5日左右, 每次由 7 -14k 不等, 全部係石屎地,
睇離都係要跑少啲休息吓 .

石屎真是不太好,我以前跑石屎地是,常膝頭痛, 又要帶護膝。
能找到泥地最好。

另外,最好找到合适的鞋。一般有分Neutral, Stability, Motion Control.
要看你是會Over-pronate or Under pronate, or neither.

升級   80.67%

該用戶從未簽到

我係膝頭對落痛, 諗諗吓都係去睇吓醫生先, 唔知係咪痛風, 因運動過量都會令尿酸升高,
真係估唔到.   唔該哂各位.

升級   13.67%

該用戶從未簽到

amos 師兄請問你有冇扁平足 ?

如果有嘅話就去運動公司買扁平足鞋墊 , 有幫助架 ......