香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

試用心率錶及用後個人感想

升級   6.84%

該用戶從未簽到

平平地[自以為]網上買左隻Ci?lo心率錶連心率帶,見識下。
隻錶好簡單,圓形有四粒按鍵,上左右鍵糸轉頁面嘅,下左NEXT 右ENTER,冇夜光功能[平嘢就係唔好挑剔啦],10M防水[帶去游水唔潛水唔高台跳水都OK嘅],要入個人小資料,KCAL卡路里入性別、LB體重、身高,ZONE% SET心跳上下限[220減自己年齡],錶上頁面有正常時間頁面-STW-AVG=平均-MAX=最高-ZONE%-KCAL=卡路里-LAP0=圈-AL=響鬧-SAT-CLK。
第一日試用,如常一早集合,出發,帶上心率布膠帶[OK不太舒適],照平日路線跑[上山],按NEXT鍵至STW,步行一分鐘後,錶上個心仔閃閃下有顯示 6-7+,心跳帶怪怪的初用都唔知鬆定緊,急步行+分鐘左右,顯示在10+至12+上下,起跑後一下升上16+,因不斷向上跑快不來,那天早都好熱30度,轉入山路又冇風熱到出煙,顯示175-178上下[已超越自己心跳安全上限]數字閃閃下[冇聲],好熱漸漸習慣心跳帶唔多覺佢啦" />" /> ,終點前50尺顯示一直180下,試衝~~顯示上到182,停下來睇下AVG=0,MAX=0,KCAL=0。" />" />唉! 冇襟ENTER。
只好過兩天再試。
過了一天再試,同上次差不多,今次按了ENTER有記錄,AVG=150,MAX=184,KCAL=1572,按多兩下記錄清晒

用後小記:同書本上所知運動心跳差不多,卡路里消左咁多[我食野冇計],心跳帶OK舒適,冇夜光[平日使用唔方便],樣子OK簡簡單單[品質管制麻麻],經過街邊D電話線箱會有干擾[數字一下子升高好多倍,但不常有],用後感覺心率錶好似對我冇咩用,平平地當見識下。

SP品質管制麻麻,因第一次跑完沖涼載住佢,隻錶入水" />" />" />" />fhjfrt ,好彩拆下背板只糸條防水膠邊摺疊左,吹乾小心清潔後又用得反。

在別處都發表過,睇左就算" />" /> 謝謝

+1 0
上一篇︰RRAC Members Forum下一篇︰請問2009春川馬拉松是什麼日子?

升級   29.67%

該用戶從未簽到

謝謝分享。小弟都有帶住跑。有時因天氣熱 除了上身D衫來跑。 跑左幾次後, 因帶左HRM既地方太陽照唔到。身上多左條白色一橫。 如似 女仕bar 帶的痕跡。真係有D尷尬。

升級   6.84%

該用戶從未簽到

係呀,用過心率帶後,對女跑友有小小體驗

升級   0%

該用戶從未簽到