香港長跑網  - 長跑長友

一場比賽,咩係最重要?

升級   84.4%

該用戶從未簽到

見到大家對總會搞的比賽咁有意見, 不如有系統少少咁發表下, 等有心人睇到可作參考

以下係大家都有提及過的
1.氣氛
2.工作人員的態度
3.大會指示
4.物資支援, 如最少要有水, power bar, chear team
5.宣傳

請大家比多d意見

升級   78%

該用戶從未簽到

1氣氛(好玩一定會再參加,亦都會鼓勵朋友參加)
2物資支援, 如最少要有水, power bar, chear team(基本要夠水站,如有power bar,iso drink..海绵當然更加好,但總會賽事通常收$80-120不能要求太多,)
3.工作人員的態度(無遇過什麽不快事)
4,大會指示(指示都足夠,因我比賽前會試路同上綱睇地圖)
5.宣傳(對我來講不太重要,我除了睇LONGRUN外也會上總會綱同titan綱)

升級   94.21%

該用戶從未簽到

其實 "行李寄存" 我都覺得幾重要,

如果可以同其他跑步比賽一樣都有行李寄存,

咁大家比賽時就更加放心好多啦!!

升級   68.95%

該用戶從未簽到

水呢樣最基本一定要有啦
有運動飲品當然更好,
power bar/gel 太貴, 反而唔太強求.

記錄時間最好有每項分時, 以前水陸賽都有分,
而家就咁只得一個時間. 想睇下其他人分項時間都唔得.

最主要尊重下所有參加者, 不理係快,慢,精英與否,
我地都係俾錢黎付出汗水.(貼錢買難受....)
我地唔係生產線上既機器, 唔要d機器式既對代.
我唔需要你地為我拍掌或者打氣,
我只係想沖線之後有人遞支水俾我, 因為跑完真係好熱好口渴的.
我地係黎比賽, 並唔係專登黎煩住你地或者阻住你地收工.
如果你係咁諗唔該拜託唔好再做工作人員.

升級   98.8%

該用戶從未簽到

1.氣氛 - 好緊要, 尤其是當我就死就死嘅時候
2.工作人員的態度 - 態度好唔好我唔理,但我問佢乜佢要識答,否則一定pop爆佢
3.大會指示 - 大致上可以接受,因為比賽前巳做哂research
4.物資支援, 如最少要有水, power bar, chear team - 慣左乜都冇,所以自己一定準備充足
5.宣傳 - 我第一次參加ITU是透過巴士上的巨大車身宣傳而知道的

升級   41.95%

該用戶從未簽到

氣氛同工作人員的態度其實有直接關係,如果official都投入,做好佢份工,參加者係會受感染的。叧外,參加者不論快慢,理應同樣獲得尊重,唔希望發生類似上水唔見左對鞋,原來俾工作人員攞走的事件!

大會指示基本上無乜問題,事前亦有路線參考,參加者亦有責任確保自己走對路。
當然,好似去年ITU的混亂情況,是有改善的空間!

物資支援方向,有水就足夠,大部份賽事都能達到,不會苛求有運動飲品或POWER BAR

至於宣傳,好睇賽會對該次比賽的目標,例如一般計分聯賽,對象大多是屬會會員,宣傳自然較少。ITU呢類大型比賽,總會可能想谷旺個場,普羅大眾都係佢地既對象。我對呢樣野無咩意見。

上面孱鐵師兄講既行李寄存,對打單泡既賽員幫助不少,至少唔駛擔心俾人偷野;我相信現時參加比賽都係熟口熟面人士居多,除左總會因資源所限,推廣不足外,比賽無行李區,都係一個主因 (註︰以往因為打單泡居多,不設行李區的比賽我絕不參加)。跑步比賽都有行李寄存,鐵人賽賽會可否考慮一下?

升級   0%

該用戶從未簽到

一場比賽,咩係最重要?
見到大家對總會搞的比賽咁有意見, 不如有系統少少咁發表下, 等有心人睇到可作參考

以下係大家都有提及過的
1.氣氛
2.工作人員的態度
3.大會指示
4.物資支援, 如最少要有水, power bar, chear team
5.宣傳
一場比賽,咩係最重要?。
是所有人的參與,以前好害怕去比賽,自己知自己事,又不是快,但是沒有包尾何來
有第一尼?如果 official 和 工作人員 (不是全部人也是這樣),僅僅當自己是來工作,
像一部機器或者紙板公子。給一些比較慢的參賽者鼓勵是非常重要,起馬知道自己的
存在。
大會指示,已經好清晰呀, 自己沒有看,要怪,怪自己沒有做功課
物資支援 , 限米煮限飯, 水已經足夠,僅僅是沒有在參賽者過終點後給他們,要自己去取(有時自己跑完
                 都 won 下 won 下, 沒有去取水喝。
.宣傳 , 除左 ITU 會作大型宣傳開,水陸,陸上 可能是給分會玩多所以沒有什麼宣傳。

希望總會可以照顧下我們這些打單泡人士,最低限度有行李寄存,沒理由叫我著泳褲去比賽掛

升級   84.4%

該用戶從未簽到

大家都好中肯,知道自己要先了解賽場的責任,又接受資源有限, 最緊要有水

而行李區同受尊重似乎大家都覺得好緊要

仲有無其他意見呢?例如紀念品, 獎品等等

升級   84.4%

該用戶從未簽到

呀仲有, 比賽場地, 如果有新場地, 會唔會吸引d? 而運動員的接載又有無咩要求呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-7-22 12:12 發表
大家都好中肯,知道自己要先了解賽場的責任,又接受資源有限, 最緊要有水

紀念品 .....我認為 ITU 咁大型先值得送出 , 如....毛巾 , 帽 , T-shirt, 鎖匙扣..
及一 d 要完成先可以得到既, 先有紀念價值 ..
始終羊毛出自羊身上 , 我 0 遠報名費平 d , 無紀念品都無乜所謂 !
奘品...........如果總會可以有攝影 C 影下我地呢類嘍囉 , 對我己经係最大既獎勵

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-7-22 12:12 發表

有紀念品當然最好啦,但知道自己比左幾多參賽費,所以都唔會苛求些什麼紀念品了 

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-7-22 12:14 發表
呀仲有, 比賽場地, 如果有新場地, 會唔會吸引d? 而運動員的接載又有無咩要求呢?

多d 新場地當然最好啦,起碼多d 新鮮感 

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-22 14:13 發表

紀念品 .....我認為 ITU 咁大型先值得送出 , 如....毛巾 , 帽 , T-shirt, 鎖匙扣..
及一 d 要完成先可以得到既, 先有紀念價值 ..
始終羊毛出自羊身上 , 我 0 遠報名費平 d , 無紀念品都無乜所謂 !
奘品...... ...

”如果總會可以有攝影 C 影下我地 , 對我地己经係最大既獎勵”

十萬個贊同 !!

升級   78%

該用戶從未簽到

紀念品呢樣嘢,我個人有點意見,因有時跑步比賽都有衫,褲,場刋或廣告印刷品等等送,但我覺得有些東西無咩用,因浪費用唔環保,希望舉辦單位,可以比参加者,拺要唔要,要就加錢.唔要平D

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-7-22 16:40 發表

紀念品呢樣嘢,我個人有點意見,因有時跑步比賽都有衫,褲,場刋或廣告印刷品等等送,但我覺得有些東西無咩用,因浪費用唔環保,希望舉辦單位,可以比参加者,拺要唔要,要就加錢.唔要平D

同意 , 其實而家好多賽事都接受 on line registration.....
基本上铁總係呢方面做得幾好....大家用 email 作實 , 實施無紙張浪費 ,
連 揸兜 都要响呢方面向鉄總學習下啦, 年年浪費咁多塲刋 , 真係有幾多人睇過 ,
上網用 adobe pdf...乜都一清 2 楚. 2010 唔知 270 蚊得 5 得呀.......又係0個件
南陸 3 呀?  可 5 可以轉下 , 好悶0者年年如是 , 出件背心 or 雞翼袖得嗎 ?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

紀念品呢樣野就真係有當然好,無都無所謂。羊毛出在羊身上,有紀念品,報名費一定會加,咁就寧願無好過!
當然,大型比賽例外!

原帖由 ginnywong 於 2009-7-22 12:14 發表

新場地,有新鮮感,一定吸引。
接載,對單車項目好重要,因為唔係人人有車車去比賽地點!
對水陸兩項黎講,接載反而唔太重要!

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-22 16:54 發表

同意 , 其實而家好多賽事都接受 on line registration.....
基本上铁總係呢方面做得幾好....大家用 email 作實 , 實施無紙張浪費 ,
連 揸兜 都要响呢方面向鉄總學習下啦, 年年浪費咁多 ...

星期曰千其唔好著呢件衫去皇后像廣場,驚你比人以為你係同鄉

升級   98.8%

該用戶從未簽到

唔知係唔係巳經有人向有關方面反映, 就尋日科學園嘅比賽所見, 大部份工作人員的態度都有180度改善, 雖然未必有外國般的殷勤, 但照我比賽沿途所接觸的, 巳完全感受到大會在這方面巳下功夫.

例如他們大多會沿途為我們打氣, 吶喊加油, 加上面帶笑容, 這都令我比賽倍感親切   

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-8-3 09:10 發表
唔知係唔係巳經有人向有關方面反映, 就尋日科學園嘅比賽所見, 大部份工作人員的態度都有180度改善, 雖然未必有外國般的殷勤, 但照我比賽沿途所接觸的, 巳完全感受到大會在這方面巳下功夫.

例如他們大多會沿 ...

可能佢地有人睇到我地的發言

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-8-3 14:19 發表

可能佢地有人睇到我地的發言

有進步,抵讚
昨天各方面都做得很好,游水項目竟然有架水警輪在海中,相信係防止其他船隻駛近賽區
有兩個水站,我覺得很足夠。而工作人員亦很快清理跑道上的纸杯,除警察外又有踏單車的醫療隊巡邏
比完賽立即有工作人員送上水及iso 飲品
抵讚,抵讚