香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

可以做什麼gam.

升級   9.67%

該用戶從未簽到

hihi..各位好耐冇見..由於早前咬柴果隻腳仲未好..所以未有復跑..現在只係間中游下水,..上星期參加咗舒適堡..但其實我吾知當中有什麼啱我現在情況玩...因隻腳都仲未好..想大家比點意見我...吾該~~~~
+1 0
上一篇︰新來跑手報到下一篇︰有無跑友聽朝去睇日蝕?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-7-21 23:02 發表
hihi..各位好耐冇見..由於早前咬柴果隻腳仲未好..所以未有復跑..現在只係間中游下水,..上星期參加咗舒適堡..但其實我吾知當中有什麼啱我現在情況玩...因隻腳都仲未好..想大家比點意見我...吾該~~~~D ...

hi anna ctse, 好耐無見啦
踏單車對腳既關節壓力最細, 又可以訓練腳力
我而家對腳都未完全好晒, 間中都會去gym, 腳差d 既時候就踏單車, 腳好少少就玩滑雪機, 同埋做器械
努力啦anna ctse!
(你去邊個centre 架?)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-7-21 23:02 發表
hihi..各位好耐冇見..由於早前咬柴果隻腳仲未好..所以未有復跑..現在只係間中游下水,..上星期參加咗舒適堡..但其實我吾知當中有什麼啱我現在情況玩...因隻腳都仲未好..想大家比點意見我...吾該~~~~D ...

ctse.. 你隻腳未好 ?
有無睇醫生丫你 ?

不如睇醫生等佢俾 d 專業意見你...
因為大家唔知你既情況.. 難 d 俾意見丫..

升級   0%

該用戶從未簽到

anna ctse 真係好耐無見啦, 我前排都整傷膝關節, 我而家落gym 都係做一D之前物理治療師介紹既器械, 不過你既情形同我唔同, 所以最好都係搵番D專業人士比番意見你啦~~

祝早日康復

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009/7/21 23:10 發表

hi anna ctse, 好耐無見啦
踏單車對腳既關節壓力最細, 又可以訓練腳力
我而家對腳都未完全好晒, 間中都會去gym, 腳差d 既時候就踏單車, 腳好少少就玩滑雪機, 同埋做器械
努力啦anna ctse!
(你去邊個centre 架? ...

我多數都係去側魚涌多......多謝你意見..

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009/7/22 00:19 發表

ctse.. 你隻腳未好 ?
有無睇醫生丫你 ?

不如睇醫生等佢俾 d 專業意見你...
因為大家唔知你既情況.. 難 d 俾意見丫..

我做咗兩個多月針灸..其實情況好咗好多...但就係有點點腫..吾知點講,,就係小小好吾到咁,,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-7-22 08:42 發表

我做咗兩個多月針灸..其實情況好咗好多...但就係有點點腫..吾知點講,,就係小小好吾到咁,,

而家仲有無冤? 有無痛?

踩下單車等四頭肌適應番.....
不過聽講而家 p 記人山人海...

升級   7.45%

該用戶從未簽到

師兄應該去游水,這對knee的傷害不大!

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009/7/22 09:17 發表

而家仲有無冤? 有無痛?

踩下單車等四頭肌適應番.....
不過聽講而家 p 記人山人海...

其實已經吾痛,,,但如果果日企多咗就會有點吾舒服...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-7-22 22:22 發表

其實已經吾痛,,,但如果果日企多咗就會有點吾舒服...

比多少少時間, 慢慢會好架啦.
同時練下腳既肌肉, 等佢可以強化番, 幫助復原
我都係去鰂魚涌CENTRE 的

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

其實, 可以問妳個物理治療師同健身教練, 相信了解妳傷勢先可以俾貼身適合妳的運動建議.
    游水係全身運動又唔會增加關節負荷, 可以不防試一試.

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009/7/22 22:32 發表

比多少少時間, 慢慢會好架啦.
    同時練下腳既肌肉, 等佢可以強化番, 幫助復原
    我都係去鰂魚涌CENTRE 的

今晚我會去睇另一個針灸帥.希望又好點啦,,,希~係鰂魚涌見到你啦.

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009/7/22 22:47 發表
    其實, 可以問妳個物理治療師同健身教練, 相信了解妳傷勢先可以俾貼身適合妳的運動建議.
    游水係全身運動又唔會增加關節負荷, 可以不防試一試.

游水我有keep住啊...其實我想試下物理治療..但就吾知誰好..

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-7-23 06:30 發表

游水我有keep住啊...其實我想試下物理治療..但就吾知誰好..

試下睇下骨科先再轉介去物理治療, 搵到原因先針對性地治療會好D

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009/7/23 22:05 發表

試下睇下骨科先再轉介去物理治療, 搵到原因先針對性地治療會好D

我早前睇果個係骨科啊...