香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步不適既問題

關閉 [複製鏈接]

升級   36.32%

該用戶從未簽到

各位,小弟平時都跑開大約5.5-6km既距離....都冇話特別唔舒服...
但係今日只係跑左1.9km左右就開始唔掂...好頭暈...個心跳得特別快.....睇野都唔係太清楚....要行左一段路之後先可以再跑...
但之後係每跑一段路大約1.5km左右就要休息一陣....睇番今日既空氣指數又唔係特別差....
點解會咁呢?如果唔夠訓/特別累有冇關係呢?
唔該大家!
+1 0
上一篇︰活動取消 - 歡迎任何人仕參加 相約 08年03月15日 星期六 荃灣西至屯門下一篇︰墨爾本 (已舉行):Beat the Boat to help beat stroke (9/3/2008)

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

就算無病無痛,一個人的身體狀態並不是日日都會咁理想。
我覺得唔夠訓/特別累可能就是主因。
以我所知,當你一早起來量脈搏時,如果發覺跳得比平日為快的話,就代表你當日身體並沒有足夠的休息,因此那天應該不宜作劇烈的運動。

對於樓上師兄的個案,其實以前我都試過一、兩次練跑持久力比平時為差,通常都係因為身體狀況欠佳所致。下次練跑如果之前有足夠休息,出現這種情況的機會便會減少。

然而,假如上述情況持續下去的話,也許有需要做做身體檢查。

just my opinion...

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-3-8 19:09 發表
就算無病無痛,一個人的身體狀態並不是日日都會咁理想。
我覺得唔夠訓/特別累可能就是主因。
以我所知,當你一早起來量脈搏時,如果發覺跳得比平日為快的話,就代表你當日身體並沒有足夠的休息,因此那天應該不宜作 ...

明白既...唔該師兄既指教....
我前幾日就踩完約30km單車...應該就回復晒...
但前日就通宵工作....之後就開始成身好累...琴晚整到2點先訓..今早9點就彈左起身..都好累....12點再訓3點起身...搞多小小野就5點跑.....
真係一段時間又會咁既..真係麻煩囉

升級   0%

該用戶從未簽到

C hing, 記得要有足夠休息,尤其係天氣開始熱。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 am2188 於 2008-3-8 19:40 發表

明白既...唔該師兄既指教....
我前幾日就踩完約30km單車...應該就回復晒...
但前日就通宵工作....之後就開始成身好累...琴晚整到2點先訓..今早9點就彈左起身..都好累....12點再訓3點起身...搞多小小野就5點跑. ...

那麼~ 我相信通頂就是主因。
因為我讀書時,通頂工趕在所難免 (今年也不會例外) ,但又想之後練跑keep返住狀態;此時,就會發覺自己力不從心了。
所以,以我之見,通過頂之後個幾日,出去跑跑都可以,總好過三步不出閨門好,身體總需要定期運動。
但是,減少運動強度,運動的同時就就自己的身體。

此外,選擇跑步路線也是十分重要的,不宜過長,尤其是在冬天,
因為當你發覺自己係中途冇力繼續跑下去時,行返屋企個段路會好容易冷親,
本來想做運動強身健體,卻因而淪為病號一名,實在是弄巧反拙。(我曾試過)

所以,一切要小心,切勿勉強自己。

升級   36.32%

該用戶從未簽到

明白晒....多謝晒各位...
睇多呢幾日都要做其他運動先得囉

升級   92.85%

該用戶從未簽到

am2188 ~

Like others said, make sure you have enough rest/sleep next time before you start your training session.  As weather getting warmer and warmer, make sure you drink enough too.  If the conditions remain the same even you rest up enough, you need to go see your doctor and check it out, probably need some blood work done.  Good luck, my thoughts.

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-3-9 00:37 發表
am2188 ~

Like others said, make sure you have enough rest/sleep next time before you start your training session.  As weather getting warmer and warmer, make sure you drink enough too.  If the cond ...

THX!!!多謝你及各位既意見....我諗我應該知道點樣做!
再次多謝各位關心...