香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

屯門人跑步日誌

升級   90.53%

該用戶從未簽到

目標 :   2010 全馬,3:30
背景:  男, 三張幾, 有傷(上年練習09渣打跑過量"3個月30km/wk 去到 80km/wk), 右腳跟到呢家仲忍忍作痛 !!!
戰績:  09渣打 全馬,3:50
近怳:  21/7, 10km. 45m35s,  09渣打後停左成個月養傷, 然後都keep 40km/wk. + 100km 單車
練習路線: 蝴蝶村(返工日子星期2,4) / 青公or龍鼓灘(星期六)
訓練安排: Tue is 14km easy run, Thu is 8~10kmTempo run, Sat is long run.

25/7 蝴蝶村~龍鼓灘 16km 1:33, Temp30c HR75%
(跑後感: 本來想跑到堆填區閘口但太熱無水,右腳跟作痛, 意志力唔夠跑到賽車場回程!!)

26&27/7 青公 & 龍鼓灘單車慢游. 35km +20 Km, av27km/hr

+1 0
上一篇︰Very few recreational women runners in Asia!下一篇︰入會小禮物的使用方法 (預先製作使用步驟圖, 以便日後搬出大廳)

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

恭喜阿文開blog大吉. 加油!
    屯門有班師兄師姐星期一,四晚係屯鄧記一齊練跑,
    佢地有唔少跑全馬同受傷經驗, 有時間嚟認識吓交流吓.

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

恭喜 ahhuman 兄開張大吉!

小弟的全馬目標同你差唔多,一齊努力!

我間中都會由美樂跑去龍鼓灘中華白海豚觀景亭

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 ahhuman 於 2009-7-25 13:48 發表
    目標 :   2010 全馬,3:30
    背景:  男, 三張幾, 有傷(上年練習09渣打跑過量"3個月30km/wk 去到 80km/wk), 右腳跟到呢家仲忍忍作痛 !!!
    戰績:  09渣打 全馬,3:50
    近怳:  21/7, 10km. 45m35s,  09渣打後停左成個月養 ...

恭喜開張大吉!
    師兄腳跟痛,是否有可能在泥地和草地上跑呢?

升級   90.53%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-25 21:09 發表

恭喜開張大吉!
    師兄腳跟痛,是否有可能在泥地和草地上跑呢?

小弟齋跑公石屎路, 多個月研究, 我懷疑係後蹬果個動作另到腳跟肌肉勞損.....!!!因家試緊腳跟肌肉盡量放松做後蹬果個動作.....好似穩定左...

升級   90.53%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-25 14:36 發表
    恭喜阿文開blog大吉. 加油!
    屯門有班師兄師姐星期一,四晚係屯鄧記一齊練跑,
    佢地有唔少跑全馬同受傷經驗, 有時間嚟認識吓交流吓.

見你地練interval ......我跑得好慢....一快就唔得!!!  驚驚

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 ahhuman 於 2009-7-26 05:45 發表

小弟齋跑公石屎路, 多個月研究, 我懷疑係後蹬果個動作另到腳跟肌肉勞損.....!!!因家試緊腳跟肌肉盡量放松做後蹬果個動作.....好似穩定左...

ahhuman ching, 可以試下用mid-foot strike. 這樣不但比較快,也可以降底受傷的機會.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ahhuman 於 2009-7-26 05:47 發表

見你地練interval ......我跑得好慢....一快就唔得!!!  驚驚

Ahhuman兄,你不用驚,睇你10k & 全馬時間都比小弟快,有時間來鄧記一齊玩下,小弟亦是屯門友,真正慢腳.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 ahhuman 於 2009-7-26 05:47 發表

次次都係先練基本功, 明晚練均速跑.
    我都跑得好慢, 唔洗驚, 有時間落嚟玩啦!