香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

想請教!!

關閉 [複製鏈接]

升級   20%

該用戶從未簽到

本人一直都沒有跑步的習慣及常識, 但現在想嘗試開始練習, 並且想參加來年的渣打馬拉松. 不過我不知從那裡開始好, 如:練習地方, 方式...等. 我住在灣仔區的....
希望能得到賜教!
+1 0
上一篇︰入會小禮物的使用方法 (預先製作使用步驟圖, 以便日後搬出大廳)下一篇︰有冇人試過或者著緊mizuno既wave cruise??

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 Par 於 2009-7-26 00:32 發表
本人一直都沒有跑步的習慣及常識, 但現在想嘗試開始練習, 並且想參加來年的渣打馬拉松. 不過我不知從那裡開始好, 如:練習地方, 方式...等. 我住在灣仔區的....
希望能得到賜教!

我介紹ching看Pfitzinger的Advanced Marathoning,這本書是每個初手和中手必讀之作。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 Par 於 2009-7-25 08:32 發表
希望能得到賜教!

Hi Par ~

For a beginner, I would strongly suggest you to buy this book.  It has sold over 200,000 copies in North America and it is very easy to read ~ The Competitive Runner's Handbook by Bob Glover.

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Par ,
你可到跑馬地參加李嘉綸的訓練班。每星期2,4,6,有興趣上"跑步舍"網址。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2009-7-27 10:21 發表
Par ,
你可到跑馬地參加李嘉綸的訓練班。每星期2,4,6,有興趣上"跑步舍"網址。

幾錢呀上堂?

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Two years ago, I attended a training course which about $4xx for two months. But I am not quite sure, could you visit their website or call Mr. Lee. If you want his mobile no. please send a message to me. Econecon, have you received 10K program yet, I sent it to you this morning, you can found the program on the last two pages.

Mike

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-27 12:38 發表

幾錢呀上堂?

你好丫...
如果 ching 未上過跑步班.. 或者先考慮報工聯會既跑步班..
又唔太貴.. 上完堂.. 覺得0岩玩再考慮找教練練都 ok~

p.s. 秋季課程就快有得報

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-27 23:58 發表

你好丫...
如果 ching 未上過跑步班.. 或者先考慮報工聯會既跑步班..
又唔太貴.. 上完堂.. 覺得0岩玩再考慮找教練練都 ok~

p.s. 秋季課程就快有得報

其實跑步都要比錢上, 以前真係諗都冇諗過

而家先知咁多學問

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2009-7-27 15:33 發表
Two years ago, I attended a training course which about $4xx for two months. But I am not quite sure, could you visit their website or call Mr. Lee. If you want his mobile no. please send a message to ...

收到啦 thx

岩岩先知原來咁多野既

我而家係主要跑8-10km,睇當日狀態

而家係死頂咁跑

咁樣係咪唔係咁好?

升級   7.45%

該用戶從未簽到

econecon,

跑步練習不要"死頂"。當你的體力不支時還要"頂"下去,結果很可能是"受傷"。但當你的體力還可以,只是心理上要停下來,這必須"死頂咁跑"。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2009-7-28 09:39 發表
econecon,

跑步練習不要"死頂"。當你的體力不支時還要"頂"下去,結果很可能是"受傷"。但當你的體力還可以,只是心理上要停下來,這必須"死頂咁跑"。

體力係咪不支有時都唔係太清楚

我只係知道我基本上係可以跑到8-10k, 但係日日狀態會有分別

例如我跑時一開始幾舒服. 中段要捱, 有時去到後段我又冇咁辛苦

所以我都唔多清楚自己點

不過有一樣野肯定, 就係我比個幾月前開始跑,的確係跑多左一倍同埋時間快左

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-28 14:29 發表

我只係知道我基本上係可以跑到8-10k, 但係日日狀態會有分別

例如我跑時一開始幾舒服. 中段要捱, 有時去到後段我又冇咁辛苦

所以我都唔多清楚自己點

不過有一樣野肯定, ...

If you are not sure about your body condition, then better to buy a heart rate watch to monitor it.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-7-28 14:39 發表

If you are not sure about your body condition, then better to buy a heart rate watch to monitor it.

係咪類似早排d ching介紹果d NB既錶?(有d有heart rate monitor)

邊款好呀? thx

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-28 16:12 發表

係咪類似早排d ching介紹果d NB既錶?(有d有heart rate monitor)

邊款好呀? thx

There had a lot of watch with heart rate monitor, such as Garmin, Polar, Casio, ...... but I dunno NB also had this kind of watch.

升級   100%

• 簽到天數: 4 天

可以跑慢D, 增加距離之後再練速度, 咁就無咁易受傷啦

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-28 14:29 發表

所以我都唔多清楚自己點

不過有一樣野肯定, ...

econecon兄, 日日狀態不同是非常正常的。囯外的現代訓練方法,其中有一個Hard/Easy的理論,一天Hard的話,之後的一天就要Easy.當然,有時候有些變化,如會兩天Hard,跟著一天Easy.但一致公認,每天跑一樣長,一樣快的話,是非常不有效的.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-29 01:57 發表

econecon兄, 日日狀態不同是非常正常的。囯外的現代訓練方法,其中有一個Hard/Easy的理論,一天Hard的話,之後的一天就要Easy.當然,有時候有些變化,如會兩天Hard,跟著一天Easy.但一致公認,每天跑一樣長,一樣快 ...

唉咋 我差唔多日日都跑差唔多距離同速度

同埋你話既1 day hard 1 day easy  , easy果下係咪唔好咁"用盡力" 因為距離短左, 自然可以提高速度啦比起hard果日

thx

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-29 16:21 發表

唉咋 我差唔多日日都跑差唔多距離同速度

同埋你話既1 day hard 1 day easy  , easy果下係咪唔好咁"用盡力" 因為距離短左, 自然可以提高速度啦比起hard果日

thx

可以這樣說,外國的現代訓練計劃,是幾呼沒有一天會是全力跑的。每一個練跑,都有目的,但絕對不會是像比賽般那麽拼命的。Hard的意思,也只是比較用多一點力。很重要的是,跑手要把巔峰留在比賽,不是用在訓練當中。有興趣的話,可參考一些外國書籍。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-31 10:09 發表

可以這樣說,外國的現代訓練計劃,是幾呼沒有一天會是全力跑的。每一個練跑,都有目的,但絕對不會是像比賽般那麽拼命的。Hard的意思,也只是比較用多一點力。很重要的是,跑手要把巔峰留在比賽,不是用在 ...

小弟家下多數跑8km, 時間大約係48-50分鐘啦

有時狀態好d就跑夠10.4k, 時間大約係1小時5-11分鐘

不過我覺得我跑8km會好少少, 慣左個距離同時間先再練10k,再上

但係你個hard/easy訓練方法, 我仲未係話好了解

似乎都要睇睇書/搵搵教練啦 唔該Ching