香港長跑網  - 長跑長友

:funk::funk::funk::funk::funk::funk::funk::funk::funk:

升級   2.11%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   6.32%

該用戶從未簽到

15分鐘唔錯啦
小弟都係減左1個月左右
我當初都係磅數同你差唔多,仲要矮過你
我最初跑係5分鐘就停囉
不過發覺SET一個距離做目標唔錯,我依家"終於"可以跑到35分鐘唔停
自己都不能相信

今日磅一磅又有新低,180磅,好開心
ching一齊加油la

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-7-27 20:50 發表
15分鐘唔錯啦
小弟都係減左1個月左右
我當初都係磅數同你差唔多,仲要矮過你
我最初跑係5分鐘就停囉
不過發覺SET一個距離做目標唔錯,我依家"終於"可以跑到35分鐘唔停
自己都不能相信

今日磅一磅又有 ...

CHING.. 已經有一排唔見你留言...
你而家進度都幾好 wow... 加油丫

升級   2.11%

該用戶從未簽到

升級   2.11%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

ctl ching, 我以前都好似你咁肥, 應該係比你仲肥 (170cm, 210lbs). 基本上, 跑步會好辛苦, 令人好難持續咁做運動. 原則上, 持續的有氧運動是最佳的減肥方法. 有氧運動包括游泳, 跑步, 單車, 踏步機等項目. 運動時你的心跳率需達到220-年齡 x 60%至80%之間. 例如:40歲的有氧運動心跳應保持 220-40 x 60% 至80%, 即108至144之間. 如心跳太快, 則表示血的供氧量不足, 身體會進入無氧運動範圍, 令身體積累乳酸, 做成肌肉酸痛. 此外, 有氧運動必須持續半小時以上才見功效. 因為身體會先消耗糖份, 之後才開始消耗脂肪. 所以, 任何運動包括快步行, 只要能把心跳率帶到有氧運動之內並持續半小時以上便可. 過度運動只會令肌肉酸痛, 無法繼續運動, 反而影響進度. 當一段時間之後, 身體適應了這運動量, 心跳自然減慢, 到時你便要加強運動量令心跳加快. 正如其他ching建議, 身體太重跑步會令膝關節受傷, 你可以改為游泳或踏單車. 到體重減輕一些之後, 才開始跑步, 這樣會比較好. 游泳是絕對可以減肥的, 如果你可以不停地游半小時以上. 另外控制飲食亦相當重要. 雖然脂肪不好, 但節食時不能完全去油份, 我們一定要進食適量的油. 原因是食品缺乏脂肪酸會令身體錯誤理解為沒有脂肪, 它會令身體更加牢牢地抓住原來的脂肪, 避免進一步流失. 所以令減肥效率降低.

我自己是先游泳及踏單車, 到體重減至200lbs以下才開始跑步, 再加適量的控制飲食. 現在我大約167lbs.

評分

查看全部評分

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   2.11%

該用戶從未簽到