香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

想問下急步行既動作

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

小弟近排在跑步機急行
    都減到唔少磅
    但係之後試下游水同踏單車
    效果就唔大
    所以想著重以急步行黎減磅

但係健身室d跑機成日唔夠用
    所以想去街跑
    不過小弟好似冇乜見過有人在街上急行
    個個都係跑
    最多都係慢跑

所以想問下急步行既動作應該係點既??
    路人見到會唔會覺得好怪??
    網上有冇d示範片可以睇下呢??
    謝謝!!!
    +1 0
    上一篇︰新手想買reebok波鞋跑步下一篇︰W LSD 2 算唔算係一對中掌練習鞋????

升級   49.45%

該用戶從未簽到

你是否講梗競步呀??

升級   37.45%

奮鬥

唔知呀
    師兄們話重磅唔好慢跑
    最好急步走
    咁其實個動作係點樣既呢?
    因為我見跑街既人通常係慢跑
    冇人急步走
    所以怕好怪............

升級   41.95%

該用戶從未簽到

我平時行路,在一般人眼中都係急步行,行左咁多年都慣,亦唔覺得有幾奇怪
    動作.......咪就係比平時行路快d咯!

升級   2.11%

該用戶從未簽到

其實我都想想知呀.......急步行係咪即係競步呀 !? o的人好似話競步可以比跑步消耗更多卡路里..........

升級   41.95%

該用戶從未簽到

唔同,競步有規則︰不能騰空走,以及後蹬的支撐腿必須伸直,不然就犯規
    急步行就無任何規則,自己鍾意點行就點行!

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

樓主...好似只係開始左...個半月左右
    慢慢來...唔通...個半月可以減幾十磅咩
    我覺得...個半月...如果減到 十磅就已經好好了

最初提議樓主唔好話跑就跑...主要係成二百幾磅好日唔跑
    就係怕你傷..因為每一步你的腳都會受二百幾磅的撞擊

急步咁行...只係以快的步行動作...希望減少跑步動作的撞擊力
    樓主如果減肥...先先係可以 KEEP到 加強左心跳 而不停既出汗 等既 帶氧運動
    就已經好好了

當關節及肌用都有一段時間習慣了運動量...估計...是可以慢跑的開始
    因為體能人人唔同...自己多留意
    但幾好體能都要記住...運動前..一定要做足熱身...尤其我地呢D肥人
    加油

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-7-29 18:19 發表
    樓主...好似只係開始左...個半月左右
    慢慢來...唔通...個半月可以減幾十磅咩
    我覺得...個半月...如果減到 十磅就已經好好了

最初提議樓主唔好話跑就跑...主要係成二百幾磅好日唔跑
    就係怕你傷..因為每一步你的腳都會受二百幾磅的撞擊

急步咁行...只係以快的步行動作...希望減少跑步動作的撞擊力
    樓主如果減肥...先先係可以 KEEP到 加強左心跳 而不停既出汗 等既 帶氧運動
    就已經好好了

當關節及肌用都有一段時間習慣了運動量...估計...是可以慢跑的開始
    因為體能人人唔同...自己多留意
    但幾好體能都要記住...運動前..一定要做足熱身...尤其我地呢D肥人
    加油

哈, 你記得我呀? Thanks ar!
    我真係減左十磅到, 所以好鬼開心
    我諗住急步去附近既公園
    約十分鐘到
    然後做拉筋
    跟住急走5k
    間中慢跑一兩分鐘
    最後返公園拉筋
    慢行返屋企...............  

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

話時話我 4km 都要 30min
    不過我目標只係...完成...半馬

大家一齊...加油!