香港長跑網  - 長跑長友

跑完步同未跑步既磅數

升級   21%

該用戶從未簽到

咁多位師兄師姐 , 小弟7月1號開始減肥~ 都係食少d野 + 跑步~ 跑步最少45分鐘~一星期起碼4次~
但我發覺跑完步既磅數輕好多~ 我知跑步女份會流失~但會唔會差成3磅呢 ?

差唔多一個月既成果~ 原先174磅~ 上星期四晚跑左1:17分鐘~跑完之後磅161 (最最最低)
平時都係大約164左右~  都算輕左10磅~ : p
不過呢幾日好似冇咩變動~ 仲好似重左dd...唔知係咪食野食多左~keke

升級   2.11%

該用戶從未簽到

3磅好正常
有時去小個便都輕1磅啦

F1車手個半鐘輕10磅添
人體70%是水份,又出汗,又要進行chemical reaction 提供能量+排廢
短短時間流失大量水份不出奇

所以運動前/中/後都要適當地補充水份

F1車手是世界上體能要求最高的職業運動員並不誇張,世界上少有任何一項運動對毅力和耐力有如此高的要求:在將近90分鐘的正式比賽中,車手不但要時時刻刻集中精神、還要忍受F1駕駛艙內極高的熱度(安全帽內的溫度有時高達攝氏60度),在一場比賽中能夠失掉3-4公斤的水分是再平常也不過的事。

升級   21%

該用戶從未簽到

即係跑完步之後磅係唔準啦~
朝早磅又比夜晚磅輕~ 咁請問點樣磅先係最準確呢

升級   49.45%

該用戶從未簽到

如你要比較磅數, 你應該選擇固定的同一時段. 例如早上起床後磅或臨瞓前磅. 其實人的體重整天都在一個範圍內上上落落, 差距3-4磅是等閒事. 尤其做完運動之後, 因出汗關係, 磅數差落可以很大的.

升級   2.11%

該用戶從未簽到

量體重減肥法非常簡單, 只有三個重點:

1. 必須用精密的電子磅秤, 至少準確到 0.1 公斤以下 (B&Q 或大賣場都有賣這種磅秤)。
2. 每天至少量兩次, 早起上完廁所後 (一天當中最輕的時候) 及晚上吃完飯後 (一天當中最重的時候)
3. 將每次測量到的體重繪製成曲線圖, 並註記當天所做過會明顯影響體重的事 (例如吃大餐或做運動)。

升級   2.11%

該用戶從未簽到

常見的體重曲線

登錄/註冊後可看大圖

這是最理想的模式, 體重波動均勻, 下降趨勢穩定, 請繼續維持。

登錄/註冊後可看大圖

早晚的體重差距很少, 但體重仍在持續減輕。 這表示節食運動的程度可能有過於激烈的趨勢, 要小心復胖。

登錄/註冊後可看大圖

這是所謂的停滯期, 這是最危險的時候, 因為缺乏成就感, 放棄的可能性很高。但只要能撐過去, 之後都能回到第一種模式, 所以請保持耐心。

登錄/註冊後可看大圖

每天早上都比前一天早上重的話, 是危險的前兆, 通常容易出現在生活型態有所改變的時候, 例如突然有較多的應酬或飯局, 或是因為太忙沒時間運動, 在生活習慣還沒調整過來前最容易出現的現象, 必須盡快改善這種曲線模式。

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 catalyst 於 2009-7-29 11:20 發表
    常見的體重曲線

登錄/註冊後可看大圖

這是最理想的模式, 體重波動均勻, 下降趨勢穩定, 請繼續維持。

好正喎
    等我都試下用 excel 整個 chart 先!!!

升級   21%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

早晚的體重差距很少, 但體重仍在持續減輕。 這表示節食運動的程度可能有過於激烈的趨勢, 要小心復胖。

屎喇~ 我覺得我有少少似呢個呀 !!!!!!!

升級   21%

該用戶從未簽到

Catalyst兄~ 仲想請問早晚的體重差距幾多磅為只good呢~

我尋晚食完野未跑步前 - 165lbs~
    跑完步 - 53mins       - 162lbs~
    今朝早                     - 161lbs~

因為之前都係夜晚磅~ 所以之前冇早上既record :p

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 catalyst 於 2009-7-29 11:18 發表
    量體重減肥法非常簡單, 只有三個重點:

1. 必須用精密的電子磅秤, 至少準確到 0.1 公斤以下 (B&Q 或大賣場都有賣這種磅秤)。
    2. 每天至少量兩次, 早起上完廁所後 (一天當中最輕的時候) 及晚上吃完飯後 (一天 ...

我都想試試整個咁既excel.
    今朝報紙見段新聞話食飯前影低自己食左咩可有效減肥, 講緊既都係記錄, 我估雙管齊下應該幾好~ , 謝catalyst!