香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

想向豆腐鐵人問些新手問題請不要見笑

升級   16.32%

該用戶從未簽到

您好!小弟看了豆腐鐵人文章啟發,參加了8月2日的半奧運鐵人賽。
因首次參賽,想向豆腐鐵人問些新手問題請不要見笑。
1/ 比賽
+1 0
上一篇︰新手報到~下一篇︰有關約跑問題?

升級   78%

該用戶從未簽到

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 mail2terence 於 2009-7-30 10:43 發表
您好!小弟看了豆腐鐵人文章啟發,參加了8月2日的半奧運鐵人賽。
因首次參賽,想向豆腐鐵人問些新手問題請不要見笑。
1/ 比賽

師兄過獎啦, 不過三項鐵人真係好好玩的運動, 8月2日係咪第一次比賽? 唔洗緊張, 或者有咩問題即本係度提出,呢度好多師兄師姐都可以幫到你

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-7-31 09:21 發表

師兄過獎啦, 不過三項鐵人真係好好玩的運動, 8月2日係咪第一次比賽? 唔洗緊張, 或者有咩問題即本係度提出,呢度好多師兄師姐都可以幫到你

係喎 , 玩過一次你會愛上呢項運動 , 同跑唔同, 着對鞋便可以開始訓練。
但要做出好時间, 都幾困難同要付出好多時间, 和有系统及恆心既練習同樣重要。

我發覺跑步 , 大多係同自己比賽 (同一賽道 , 時間上既分野 )
但 3 項同時係自己及同一班和你時間差不多的分齡選手競賽,
多好多樂趣。

升級   98.8%

該用戶從未簽到

係呀, 都唔知點解, 一想到就黎有得比賽, 心情就更加興奮, 因為三項除了同人比賽, 其實最主要是同自己比賽; 因為在每次比賽中, 都會嘗試突破自己的成績, 所以那份使命感和滿足感, 是份外不同, 玩過一次你就會愛上

可惜, 我啱啱打羽毛球拉傷了大腿肌, 恐怕對週日嘅比賽都有少少影響   

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我都係第一次參加三鐵!! 呢個其實係我繼完成馬拉松後0既心願之一. 像loud兄提到, 你競爭的不只是跑步, 你亦要對其他運動作有系統的訓練. 否則, 很難爭取好成績. 而且,跑步容易受身材限制, 我這種肥人跑步一定蝕底. 三鐵中的游泳及單車對體重的要求沒有跑步那麼直接. 所以仍有空間比自己爭取好成績. 總之, 共同努力啦!!

雖然我未玩過, 但熱切期待星期日的比賽. ...

升級   52.3%

該用戶從未簽到

三項入面你總會揾到一樣你比較強的, 較容易找到滿足感

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-7-31 11:26 發表
係呀, 都唔知點解, 一想到就黎有得比賽, 心情就更加興奮, 因為三項除了同人比賽, 其實最主要是同自己比賽; 因為在每次比賽中, 都會嘗試突破自己的成績, 所以那份使命感和滿足感, 是份外不同, 玩過一次你就會愛上   ...

唔係好傷呀 ? take care key 兄

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-7-31 13:59 發表
三項入面你總會揾到一樣你比較強的, 較容易找到滿足感

jason
但係我
跑得慢,唔去水,單車唔夠快

升級   94.21%

該用戶從未簽到

呢樣真係一樣太"毒"嘅運動,
所以千萬唔好同佢發生第一次關係,
否則真係好難揪身...... 無法自拔!!!
各位CHing星期日加油呀!!!!

升級   58.67%

該用戶從未簽到

原帖由 mail2terence 於 2009-7-30 10:43 發表 您好!小弟看了豆腐鐵人文章啟發,參加了8月2日的半奧運鐵人賽。因首次參賽,想向豆腐鐵人問些新手問題請不要見笑。1/ 比賽

同樣睇豆腐鐵人文章同 13兄覺好好
吾識想問下(單,)
有近視, 游水可以用近視鏡, 但單車不能快換con,通作有什麼方法??
黑超近視好像很貴?!
打擾晒

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-31 14:48 發表

唔係好傷呀 ? take care key 兄

loud兄, 今日感覺好似好d, 星期日應該冇問題;
你幾多号, 到時會過黎say個hi, 加油呀各位ching & ctse

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-7-31 17:30 發表

loud兄, 今日感覺好似好d, 星期日應該冇問題;
你幾多号, 到時會過黎say個hi, 加油呀各位ching & ctse

我 12 號呀,希望不會變。
你都要加油

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 slack 於 2009-7-31 17:10 發表

同樣睇豆腐鐵人文章同 13兄覺好好
吾識想問下(可以好簡單,不過真吾明)
有近視, 游水可以用近視鏡, 但單車不能快換con,通作有什麼方法??
黑超近視好像很貴?!
打擾晒

我都有五百幾六百度近視, 我由游水開始就帶住con, 咁就無貴近視黑超的問題

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-7-31 15:06 發表

jason
但係我

x2

原帖由 孱鐵 於 2009-7-31 16:47 發表
呢樣真係一樣太"毒"嘅運動,
所以千萬唔好同佢發生第一次關係,
否則真係好難揪身...... 無法自拔!!!
各位CHing星期日加油呀!!!!

我身中劇毒
連之前的興趣--行山,都無法維持!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-7-31 15:06 發表

jason
但係我

快唔快既野好難定義啦, 總會有人快過你
你跑步都唔差架, 係bor, 你架車攪成點呀? 馬王都就來出到啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-8-1 00:34 發表

x2

我身中劇毒
連之前的興趣--行山,都無法維持!hgjD103" />" />hj

行山都可以當係cross training既... 不過三項真係玩到夠晒皮

升級   58.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-7-31 23:57 發表 我都有五百幾六百度近視, 我由游水開始就帶住con, 咁就無貴近視黑超的問題

會否有D危? 怕未上岸,就比水業走con ?

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 slack 於 2009-8-1 17:36 發表

會否有D危? 怕未上岸,就比水業走con ?

如果個泳鏡穏陣, 都應該無事既

升級   16.32%

該用戶從未簽到

總算完成 比賽...

首次參賽總算完成 比賽...但成績太差了
又發生了些意外...泳鏡斷了無鏡用
但下次再努力吧!keep on training