香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: gforce
打印 上一主題 下一主題

新娘潭踩車8月9日(SUN)

關閉 [複製鏈接]

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我尋日都係漁農處 不過係練完山由太和>九龍坑山>八仙嶺>大尾督.
我測倒溫度 48度, 真係焀到爆哂
係地40幾度踩車辛苦吾辛苦咖?

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-8-10 17:50 發表
我尋日都係漁農處 不過係練完山由太和>九龍坑山>八仙嶺>大尾督.

一半路兩旁有大樹可以檔下陰,踩車有風撞埋嚟,舒服D.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-8-10 17:50 發表

48度咁誇張? 熱就熱, 不過唔係捱苦果種熱, 始終單車有得落斜吹下風

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-10 13:58 發表

係咪試緊唔同鈴的性能? 用鴛鴦鈴踩係咪真係差d?

我係專登用鴛鴦鈴既
刀鈴慣性高, 但要推到去有慣性既speed, 要有一定腳力
係未到慣性speed之前, 要用力踩, 但到左之後, 比少少力已可keep到個 speed
例如我對Racing 1 鋁鈴, 一對咁用慣性係31km/hr左右開始, 而刀鈴一對咁用要35km/hr以上
前鋁後刀係想將呢個位降到大約33左右
不過講番轉頭, 前面應該用對小carbon效果會更好, 不過無錢買啦
如果你有留意下外國果d Pro TT bike, 好多都係前細後大

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

睇下.........lee幾年好易就4xC 咖喇
http://www.facebook.com/photo.ph ... f8&id=603425346

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-8-10 21:25 發表

我係專登用鴛鴦鈴既
刀鈴慣性高, 但要推到去有慣性既speed, 要有一定腳力
係未到慣性speed之前, 要用力踩, 但到左之後, 比少少力已可keep到個 speed
例如我對Racing 1 鋁鈴, 一對咁用慣性係31km/hr左右開始,  ...

之前比賽有無試過用鴦鈴鈴呢?

如果踩多斜道,好似新娘潭果d咁樣,前轆用埋細碳既話會唔會好吃力?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-11 12:52 發表

之前比賽有無試過用鴦鈴鈴呢?

如果踩多斜道,好似新娘潭果d咁樣,前轆用埋細碳既話會唔會好吃力?

呢個玩意未係玩左好耐, 重習慣緊, 上次Sprint都係用呢招, 平路就真係快左
如果新娘潭, 最好踩可能係around 38mm既細碳