香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: =chairman=

為會考生打打氣

升級   48.67%

該用戶從未簽到

係,23/9 有個慶祝國慶既活動要我地表演... (其實係wind band)
升到上去應該繼續玩...

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 raphaelmak 於 2009-8-14 23:54 發表

係,23/9 有個慶祝國慶既活動要我地表演... (其實係wind band)
    升到上去應該繼續玩...

咁就演好每一場show 喇~

升級   65.79%

該用戶從未簽到

小弟都有一段時間無上黎啦
    升唔到原校, 去左另一間中學讀F.6
    唉...新校無長跑隊, 從此無機會再跑學界越野

升級   24.74%

該用戶從未簽到

本人同你一樣...但今年f.7...
    .學校一直以來唔准重運動
    學校冇田徑隊..更唔洗話玩學界越野la...
    甚至上年連學界都冇報到..搞到冇得玩學界
    2年ga 陸 運都係4月搞...冇咩氣氛(中5同中7走左)
    1500米..得2個人跑...跑6分x..都有第2拿><....
    今年終於申請到學界....有得玩....但陸運又係4月搞
    只可以返尼玩最尾果場3000....但氣氛都..><

升級   65.79%

該用戶從未簽到

原帖由 lionchiu 於 2009-9-10 19:40 發表
    本人同你一樣...但今年f.7...
    .學校一直以來唔准重運動
    學校冇田徑隊..更唔洗話玩學界越野la...
    甚至上年連學界都冇報到..搞到冇得玩學界
    2年ga 陸 運都係4月搞...冇咩氣氛(中5同中7走左)
    1500米..得2個人跑... ...

小弟以前的中學(f.1-f.5)出名課外活動多, 體育在荃灣區數一數二
    宜家的新校, 體育風氣極低
    小弟由f.1開始已經參加學校長跑隊, f.2入埋田徑隊
    學界越野係我每年最重視的比賽, 可惜我以後都無得跑學界越野
    新校d人都唔鐘意運動, 就算我在學校陸運奪金都無咩意思

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 gary_wong333 於 2009-9-10 23:43 發表

小弟以前的中學(f.1-f.5)出名課外活動多, 體育在荃灣區數一數二
    宜家的新校, 體育風氣極低
    小弟由f.1開始已經參加學校長跑隊, f.2入埋田徑隊
    學界越野係我每年最重視的比賽, 可惜我以後都無得跑學界越野
    新校d ...

原來跑齡咁長....我跑少1年半左右...
    有同感...就算我宜家係學校d紀錄全部係我都唔覺得太開心...
    因為果d都唔係自己ga pb....
    我果間都唔注重體育...只要你讀書就得..咩都唔洗

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

回復 24# 的帖子, 回復 27# 的帖子

你們好,
    我在過去的兩年中亦曾遇過類似境況,
    讀畢中五後轉到另一所學校升讀預科.
    雖然兩所學校對體育的重視程度相差不太遠, 但前者較後者好一點
    亦是她把我領到長跑運動的領域中.

然而, 升讀預科後第一年(即中六), 於第一堂體育課即向體育老師表明參加學界田徑及越野比賽的意願.
    先來的越野賽因參加人數不足而只好作罷, 這就算了.
    可後來的田徑賽卻因別的不太合理的原因而不讓派隊出賽.
    這就真的惹起我的忿怒....
    然而, 這些都未有使我灰心, 更無因此放棄練習.
    為了填補由未能參加學界比賽帶來遺憾, 當時我就決定參加人生第一個公開比賽: 渣打馬拉松10 公里賽事....(中六故意暫且告段落)
    此時期的長跑網日益興盛, 網友間及集體約跑活動可謂無日無之.
    我亦把握了此機會增加練習, 以扭轉一向以來過了春季便荒廢的頹勢....
    因此, 升上中七後以往一年多來的成結果大都得以保留,
    此年度學校亦准許派代表參加學界田徑比賽, 越野賽沒有機會就就此作罷.
    為了要在此比賽中創造更好的成績, 只好將當時的學業作賭注.....
    在比賽場上碰到一位舊校的體育老師亦感到驚訝...只是我當時認為能夠兼顧就沒怎樣考慮~
    且少上一兩天課根本沒甚影響, 中七在這時候教書普遍都教得七七八八...
    其實會考班/高考班參加比賽與否除了能力範圍考慮外, 亦要看看參加比賽以至自己對體育項目所給予的價值....

事實上, 我後來的結果可以說是兩頭唔到岸....但到現時為止都沒什麼好後悔...亦不應去後悔
    只要堅持做自己認為對(最好也為別人所接受)的事就好

p.s. 詳情請閱https://www.longrun.hk/forum/vie ... page%3D1&page=6
    由110# 開始

升級   98.95%

該用戶從未簽到

加油呀!!!!!!!!!!!!!!!俾心機!!!