香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

可吾可以教下我-.-"

升級   2.63%

該用戶從未簽到

我呢今年岩岩16
高呢就165到啦 -.-''
就145磅到 -3-
之前都試過自己去運動場跑,,
不過跑左10-15分鐘就開始有d上氣吾接下氣咁 -0-
唉,,其實我都想將跑步作為 1個興趣
一舉兩得
但係現實我始終係跑一陣就攰
跑左一次就冇再keep住跑
可吾可以教我點樣習慣下
一個星期跑幾多日
一日跑幾奈/跑幾多米
我本身好鍾意跑步,,不過體力係1個阻礙 -_________-''
please,help me !!
+1 0
上一篇︰「聯合國兒童基金會慈善跑2009」下一篇︰最近天氣咁熱, 大家有冇跑 ??

升級   61.1%

該用戶從未簽到

"10-15分鐘就開始有d上氣吾接下氣"

個個學跑步, 無乜邊個唔係咁
第1個10-15分鐘, 休息, 過一陣再第2個10-15分鐘
跑多左你就可以加埋2個變成30分鐘
過程當中, 要搵出一個呼吸節奏, 步速, 覺得唔會谷到呼吸越來越快, 快到氣唔接下氣

之後, 就係連續 45分鐘, 1個鐘. . . . . .

呢個係我既經驗,
不過, 呢度講緊既係總共6個月時間發生既事. 記住跑步係長跑長有, 唔好期望有速成班!

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2009-8-10 22:41 發表
"10-15分鐘就開始有d上氣吾接下氣"

個個學跑步, 無乜邊個唔係咁
第1個10-15分鐘, 休息, 過一陣再第2個10-15分鐘
跑多左你就可以加埋2個變成30分鐘
過程當中, 要搵出一個呼吸節奏, 步速, 覺得唔會谷到呼吸越來越 ...

咁我應該一星期跑幾多日呢 -.-?
我驚跑得太密對腳頂吾住...
仲有我係著普通波鞋跑
吾會有問題??

升級   61.1%

該用戶從未簽到

我以前讀書暑假有時間1星期2-3次左右, 而家就最多2次

最好買對跑鞋, 呢度好多師兄姐對跑鞋都好有心得!
https://www.longrun.hk/forum/forumdisplay.php?fid=12

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 terryho520 於 2009-8-10 22:17 發表
但係現實我始終係跑一陣就攰
跑左一次就冇再keep住跑
可吾可以教我點樣習慣下
一個星期跑幾多日
一日跑幾奈/跑幾多米
我本身好鍾意跑步,,不過體力係1個阻礙.

terry ching, 跑步是要有恆心的,跑跑吓便會習慣,一次比一次好,有進步的.每個人也是”體力是個阻礙”,體力是練返來的.

初跑步,小弟認為一星期跑2-3天, 每次30分鐘左右,慢慢加上去.

升級   2.63%

該用戶從未簽到

其實岩岩跑番步洗吾洗買番對跑鞋 -.-??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 terryho520 於 2009-8-10 23:27 發表
其實岩岩跑番步洗吾洗買番對跑鞋 -.-??

當然有一對合適既跑鞋, 對你雙腳自然就會有一定既保護既~

升級   61.1%

該用戶從未簽到

一對合適的跑鞋, 能合理分佈腳板所受的壓力, 貼服地包著裹腳, 避免不必要的虛位, 磨擦造成水泡, 衝擊造成黑甲等問題

我著跑鞋之後, 就從沒起過水泡 (可能我腳指生得短, 從無試過黑甲!)

可能你還在讀書時期, 資金不多, 若真的 "想將跑步作為 1個興趣 一舉兩得", 絕對值得為此唱少幾次K, 買少部電話, NDS去買一對跑鞋.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2009-8-10 23:41 發表
一對合適的跑鞋, 能合理分佈腳板所受的壓力, 貼服地包著裹腳, 避免不必要的虛位, 磨擦造成水泡, 衝擊造成黑甲等問題

我著跑鞋之後, 就從沒起過水泡 (可能我腳指生得短, 從無試過黑甲!)

可能你還在讀書時期, 資金不多, 若真的 "想將跑步作為 1個興趣 一舉兩得", 絕對值得為此唱少幾次K, 買少部電話, NDS去買一對跑鞋.

洗唔洗咁貴呀...驚親小朋友呀...哈

升級   2.63%

該用戶從未簽到

多謝你地既回答><
其實你地係跑步果時會吾會聽mp3 ??
淨係跑運動場都幾悶,,冇乜風景睇

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

I don't listen to music because I wish to focus on my run and breathing!

I prefer road / trail running to track running too.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   2.63%

該用戶從未簽到

今朝諗住落運動場跑先落雨 -.-''
    如果係你地仲會吾會跑??

升級   0%

奮鬥

Will continue the run if the rain is not too heavy and without thunders

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

今朝5:50比雷雨嘈醒了,在床上掙厏左一個鐘,忍唔住都係立即洗面換衫,去左慢跑,由家(柴灣)跑去大浪灣,然後折返回家,一路跑一路聽住d隆隆雷聲,別有一番滋味。

升級   0%

奮鬥

Allan Ching,

Running in thunders is dangerous and not recommended wor!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 terryho520 於 2009-8-11 00:01 發表
    多謝你地既回答><
    其實你地係跑步果時會吾會聽mp3 ??
    淨係跑運動場都幾悶,,冇乜風景睇

以前我會帶住耳筒聽, 但係最近已經改左拎住部電話响手, 用喇叭播黎聽. 因為想聽住自己既腳步聲, 從而改善大聲既問題!

升級   2.63%

該用戶從未簽到

c hing 你地鍾意跑街定運動場??
    晨早跑定點

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-8-10 23:48 發表

洗唔洗咁貴呀...驚親小朋友呀...哈

我唔記得加個 "或" 字係中間之嘛 -_-!

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 terryho520 於 2009-8-11 18:13 發表
    c hing 你地鍾意跑街定運動場??
    晨早跑定點

跑場地軟無咁易傷, 但較悶

跑街要注意安全, 如果唔係跑步徑/單車徑旁的行人道, 最好唔好聽音樂, 小心路面變數較多(井蓋, 路壆), 但無咁悶.

升級   2.63%

該用戶從未簽到

THX,,CHING
    E家草緊錢買鞋,,之前對鞋太細
    跑到隻腳起哂水泡 --