香港長跑網  - 長跑長友

懇求解答:究竟西貢可唔可以跑入去馬鞍山?

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

請問各師兄/師姐知唔知道,究竟可唔可以由西貢跑入去馬鞍山? 這條路有無行人路可以跑呢?
    路線如下:
    西貢運動場 -> 大網仔路 -> 西沙路 -> 馬鞍山運動場

希望有師兄/師姐可以解答下啦!! 謝謝

升級   0%

該用戶從未簽到

又係到我解答既時間喇,答案係:可以的。
    但跑這條路線前,要先問問自己:自己係想純粹儲里數 or 想explore多d地方 ~~
    因為大家都係住將軍澳,如果跑,可以直接由坑口跑到去馬鞍山,全程約20K。
    而如果係前者(想純粹儲里數),我會建議坑口至西貢市中心來回(20K)會好d,因為零交通費,而我記得tom你都跑過呢條路線 ~~
    而如果係後者(想explore多d地方),恭喜你,呢條路線都值得去跑,因為由一個市中心跑到去鄉郊地方再跑去另一個市中心的感覺是很捧的!會很有成功感 ~

路線方面,大致上都算安全,但我上次所見,剛入西沙路不久後會有一些修路工程,到時留意請路面狀況 ~~ 同埋最緊要係事前要睇清楚地圖點樣去 ~~~

有咩問題歡迎再問 ~~

p.s. 我都好耐沒跑長距離了,你幾時會跑呢條 ?

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-8-13 21:36 發表
    但跑這條路線前,要先問問自己:自己係想純粹儲里數 or 想explore多d地方 ~~
    因為大家都係住將軍澳,如果跑,可以直接由坑口跑到去馬鞍山,全程約20K。
    而如果係前者(想純 ...

來回瞇有成40K,一個全馬lo.

升級   16.67%

該用戶從未簽到

可以...跑個兩次...
    不過西沙路有時都幾多人揸快車 ....要小心d..
    得1個人跑就唔係咁好喇..

升級   29%

開心

原帖由 =chairman= 於 2009-8-13 21:36 發表
    而如果係前者(想純 ...

Chairman 兄,

其實我打算今個星期既長課走這條路線,可能係星期六晚or星期日一早出發(因今個星期六要返工),

其實今個長課係26K,真正計畫係由將軍澳運動場 --> 西貢運動場 --> 馬鞍山運動場 三個地點.....

....如唔夠26K就在附近走多幾K補數, 正因為係LSD,所以唔會快around 6:20 +/- 10秒一公里(斜路除外)

然後在附近沖身乘巴士走...(不過都有點麻煩,可能要帶衫)

如果你有興趣你話我知啦!!多D人跑熱鬧D!! (其實我唔敢私下約跑,因為好似break the rules....)

你可以PM我啦...

原帖由 Terence86 於 2009-8-13 22:59 發表

來回瞇有成40K,一個全馬lo.

Terence86 兄,
    來回...太長喇.... 今個target 係26K..
    可能多個月先.....

原帖由 laymsi 於 2009-8-13 23:53 發表
    可以...跑個兩次...
    不過西沙路有時都幾多人揸快車 ....要小心d..
    得1個人跑就唔係咁好喇..

laymi 兄,
    係,知道, 我會留意這個問題!
    謝謝提點!!
    如果得一個人就真係要小心.... 但好難夾到腳跑....

升級   25.9%

該用戶從未簽到

今星期日早上我會跑由馬鞍山到北潭涌來回,看看會否在西沙碰上 C Hing。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 停雲慢步 於 2009-8-14 12:28 發表
    今星期日早上我會跑由馬鞍山到北潭涌來回,看看會否在西沙碰上 C Hing。

停雲大哥,點解揀今日禮拜呀?咁咪無得同你一齊操囉!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

停雲兄: 請問由馬鞍山遊樂場如何跑去西沙路入西貢 ?

升級   29%

開心

Ching,
    你甚麼時候跑?我入到黎都唔知幾多點了......
    有咩特徵架你?

升級   25.9%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-8-14 13:17 發表

停雲大哥,點解揀今日禮拜呀?咁咪無得同你一齊操囉!

再下個禮拜一齊跑la.

升級   25.9%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2009-8-14 13:28 發表

停雲兄: 請問由馬鞍山遊樂場如何跑去西沙路入西貢 ?  

新港城 > 雅典居 > 銀湖天峰 > 帝琴灣 > 泥涌
    MOS to SK 1.jpg

升級   25.9%

該用戶從未簽到

西徑村 > 企嶺下新圍 > 企嶺下老圍 > 水浪窩 >大網仔 >西貢墟
    mos to sk 2.jpg

升級   25.9%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-8-14 13:47 發表

Ching,
    有咩特徵架你?

我已貼了相喎, 看看左邊

你在路上見到  " />" /> 就打個招呼la.

升級   25.9%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-8-14 13:47 發表

Ching,
    有咩特徵架你?

鐵定0715 hrs 出發, 約0800 到 大網仔迴旋處.

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 11# 12# 的帖子

感謝停雲c兄的幫忙!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 停雲慢步 於 2009-8-14 14:11 發表

再下個禮拜一齊跑la.

好呀好呀!係咁話架喇!

升級   29%

開心

原帖由 停雲慢步 於 2009-8-14 14:25 發表

鐵定0715 hrs 出發, 約0800 到 大網仔迴旋處.

停雲慢步 兄,
    你好!! 今早真的撞見你喎!!好高興,其實都幾難撞的!!如果我跑對面路就撞唔到架啦!!
    同埋你跑得好快喎! 你係唔係由馬鞍山跑過黎架??
    你得閒有時間可以睇下寫既日誌架...嘻嘻嘻

升級   25.9%

該用戶從未簽到

I start from Kam Ying.

升級   29%

開心

來回都有廿幾公里呀!! 不過今朝見你跑得好輕鬆呀!! 勁呀!!

升級   100%

該用戶從未簽到