香港長跑網  - 長跑長友

有時個人都幾灰

升級   40%

該用戶從未簽到

各位師兄,容許我訴下苦。

我今年17歲,2年都冇高過。

我11~14歲到高好快,依家過哂發育期,阿爸阿媽又矮我少少。

但係我得160CM,都冇乜人矮過我,而且腳又特別短。

上個月中開始練跑,見到冇乜邊個跑得慢過我,我跑2步或2步半等於人地跑一步。

人又矮腳又短,So sad

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 louis12 於 2009-8-16 19:14 發表 各位師兄,容許我訴下苦。我今年17歲,2年都冇高過。我11~14歲到高好快,依家過哂發育期,阿爸阿媽又矮我少少。但係我得160CM,都冇乜人矮過我,而且腳又特別短。上個月中開始練跑,見到冇乜邊個跑得 ...

louis師弟﹕
    睇嘢唔使睇得咁表面,
    身材高矮係天生,
    生得高無必然著數,
    好多體育名將都長得不高大,
    如足球,舉重,體操等,
    更有部份項目係有不成文的身高限制,
    如賽馬,賽車,
    同時很多偉大人士的身材都不是很…
    其實每人個人都各有長短處,
    無必要太過介意及同人比較!

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Totally agree with Alan's comment - despite being tall (1.79 metre), I'm not a fast runner still

Add oil and explore ur talent!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   37.37%

該用戶從未簽到

女子奧運馬拉松冠軍

2000 高橋 尚子 161cm
    2004 野口瑞希 150cm
    2008 Tomescu Constantina 160cm

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

小弟愚見, 有對腳可以享受跑步樂趣,巳很幸福.

升級   0%

該用戶從未簽到

louis12 師兄,你只係兩年無高過,小弟三十幾年都無高過啦!
    小弟不但止無高過,個肥肚腩仲越黎越大添,跟人行下山,d體力又差到熱衰竭,差點死了;好彩,知恥近乎勇,兩年前,小弟積極減肥,學跑步,兩年來減了35磅,36吋衭頭減回30吋,仲響長跑網認識左好多朋友,兩年來跑了五個馬拉松,六個半馬拉松,十幾個10K,所以師兄唔洗咁灰既。
    將相本無種,男兒當自強!

升級   40%

該用戶從未簽到

多謝各位師兄鼓勵。
    但係見住同自己一齊開始練嘅朋友快我好多,
    甚至啲後來居上,真係好令人心淡。
    有啲其他野想請教下各位師兄,
    我半年前58KG,依家唔知。
    近幾次跑最多都係40Mins,得5200M,
    但係同樣時間距離有時輕鬆啲,有時好攰死撑,點解既?

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟認為心情好重要,開開心心咁享受跑步,就會輕鬆,成日過高要求自己,就會變成受難咁,試下參加網友既定期約跑,識多d朋友,就會用享受既心去跑步架啦,需知道自己幾咁幸運,有兩隻健全既腳可以跑步。珍惜! 知"足"常樂!

升級   100%

該用戶從未簽到

lee d野天生遺傳架嘛...
    睇開d,接受及欣賞自己,人既價值唔在於外表或成就上呀~~
    ching加油...

升級   59.8%

該用戶從未簽到

Haile Gebrselassie都係165CM高咋,仲矮過我,
    不過.......人地......,我就........

http://en.wikipedia.org/wiki/Haile_Gebrselassie

升級   16.67%

該用戶從未簽到

如果要比速度, 我地呢啲業餘就一定無得比
    而且「一山還有一山高」, 唔通話「保特」跑得快過我咁多, 我太自卑要自殺咩?
    仲有你只係上個月中開始練跑, 人地可能練左好耐, 你慢係正常, 除非你係超人啦
    另外每個人天分唔同, 人地跑步叻, 有人游水叻, 又有人打波踢波叻, 再唔係就讀書叻

我視長跑為一個旅程, 有時「坐車經過同一條路線」同「跑步經過同一個地方」體驗係與別不同
    坐車雖然係見到, 不過都只係走馬看花, 所以我跑步其實只係為左睇下風景
    講到速度, 就唔關我事啦, 我又唔係有天分, 又唔係要「為港爭光」咁威水
    強身健體咪算囉

你將來有成就, 無人會理你高矮肥瘦

腳短?仲郁得又有一對, 咪得囉, 可能你未睇過 : Team Hoyt http://www.teamhoyt.com

http://www.youtube.com/watch?v=VJMbk9dtpdY&feature=player_embedded

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2009-8-17 23:50 發表
    如果要比速度, 我地呢啲業餘就一定無得比
    而且「一山還有一山高」, 唔通話「保特」跑得快過我咁多, 我太自卑要自殺咩?
    仲有你只係上個月中開始練跑, 人地可能練左好耐, 你慢係正常, 除非你係超人啦
    ...

講得好好呀,完全同意...

升級   0%

該用戶從未簽到

學各師兄姐話齋,人比人比死人,我就比較簡單,今日的我戰勝昨日的我就夠囉(就算只係少少)
    不過有時狀態唔好輸左比昨日的我 都係好合理既

升級   0%

該用戶從未簽到

Ching 對腳唔傷有得跑已經好好...
    我腳傷時好時壞... 咁你覺得邊個一樣灰 d ?

跑步會受到生理, 心理所影響
    心理影響生理..反之亦然
    改一改你既心態去跑.. 可以進步得更快

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

我20year 都係164cm 炸. 但我覺得夠晒用喇
    我一萬米 平均係52min,  相信你都唔會差得去邊ga喇 . 繼續受苦喇

升級   54.9%

該用戶從未簽到

louis師兄:先天係不能改變,無謂去操心,你有的是青春時間,趁早確定自己目標勇往直前
    得閒去跑步運動保持身心健康,將來會有很多美好事情呢,努力加油!!!

升級   0%

擦汗

回復 15# 的帖子

跑步邊駛受苦架...
    你認為係受苦自己就真係好似受緊苦了.....
    當你地跑得其法時 就樂在其中~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

我係一個差不多二百磅既肥仔....
    我成日同d friend 一齊join 8k, 10 k 賽 ,
    佢地永遠都係四十幾分鐘就跑完, 我就要一個鐘多d 先跑完
    好多時睇住身邊一個一個比我跑得更快, 我好想加快腳步過佢地頭, 但諗深一層, 咁又為乜呢?
    我過得一個, 但前面只會有更多另一個, 我過得幾多過, 快得過幾多人, 除非我可以快過冠軍,
    如果唔係, 永遠就一定有人比我更快, 比我跑得更前,
    所以我只會以自己為目標, 我要跑得比之前更快, 睇番點解今次會用多左時間, 今次少左, 改善左係邊, 有無得再改善...
    記住, 永遠都係挑戰自己, 為自已做得更好 挑戰他人, 永遠唔會有完既一日...

升級   0%

擦汗

回復 18# 的帖子

於跑步/游泳等等運動中我都有類似見解....
    但在別的如球類體育項目中每次比賽目標就是擊敗對手
    只要將對手逐一擊敗就勝出...
    經常在這樣環境下比賽會令人眼界變得狹窄....
    講到這裡, 才發覺跑步/游泳等比賽亦何嘗不是在這樣"封閉"的環境下作賽....

但這都沒大關係, 我從事體育鍛鍊的目標都定的較遠....尤其將每一動作做得盡善盡美~
    這就不擔心遇著強勁對手了

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 louis12 於 2009-8-16 19:14 發表
    各位師兄,容許我訴下苦。

我今年17歲,2年都冇高過。

我11~14歲到高好快,依家過哂發育期,阿爸阿媽又矮我少少。

但係我得160CM,都冇乜人矮過我,而且腳又特別短。

上個月中開始練跑,見到冇乜邊個跑得 ...

你才17嵗,還有機會長高.

而且,Dibaba才5'1",她5公里跑14:10. 無敵跑神Kenenisa Bekele才5'5",05年開始,他只是在07年world cross country因剛傷愈而輸了,還有在06年不慎在5公里輸給Bernard Lagat,其他比賽好像都為輸過.10公里就從一出道都現在都未輸過.所以,不高也不一定跑得慢.在下也很矮,只比Bekele高一丁點,但決心練跑之後,都有些進步,可以qualified去跑波士頓,親親Wellesley大學的小妹妹.所以,你一定有希望的.