香港長跑網  - 長跑長友

樓主: wtfgary
打印 上一主題 下一主題

運動鞋知識分享

關閉 [複製鏈接]

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 wtfgary 於 2009-9-18 07:43 發表
Sorry Sorry Sorry !!
新公司勁忙, 又無中文打, 返到屋企又要臭女, 又要練跑 ... here is Montion Control 鞋的介紹 !!

Motion Control

功能: 主要功能是減少足部外翻

甚麼是足部外翻: http://www.broo ...

多謝ching提供資料。

By the way,我發現香港的跑友們很喜歡很輕,沒有太多 cushion 的跑鞋。不過,香港沒有 Dirt Trail 等soft surface 供人練跑。跑友很多時要跑石屎地,非常傷腳,不穿厚和多 cushion 的鞋,非常容易受傷 (如 ankle,ITB,etc)。

跑運動場時可能可以 get away with 薄和沒 cushion 的鞋。

升級   0%

該用戶從未簽到

Your posts are very informative.
Please keep updating so that we can learn more about our running gear.

升級   45.79%

該用戶從未簽到

Motion Control 鞋繼續 -

還有一點要提提大家. Motion Control 鞋的鞋肘會用比較硬的Heel Counter去增加stability. 所以各位於買鞋時要留意以下各點:

1) 鞋型 - 直的
2) Mid-Sole比較厚
3) Mid-Sole 有兩種物料* (有品牌的Motion Control鞋是用單一物料的, 如Mizuno)
4) 比較硬的鞋肘

升級   45.79%

該用戶從未簽到

Hi All,

I am extremely sorry as I am very busy at my new post right now. Will update it ASAP !!

升級   36.32%

該用戶從未簽到

Be glad to get available information here! Eager for more sharing!

升級   45.79%

該用戶從未簽到

各位, 過去半年勁忙. 所以好耐無出文!

我和朋友傾過, 發覺有關波鞋的資訊性網站不多, 所以現在努力起一個有關website.

到時個website將會有腳形及跑鞋資料外, 重有運動員訪問等等.

Website launch之後, 一定會同大家講.

升級   0%

該用戶從未簽到

Hi wtfgary ching,
Awaiting your update. Others than motion control running shoes, could you pleaes also explain more on cushion shoes, or shoes for high arch....

升級   59.4%

該用戶從未簽到

原帖由 wtfgary 於 2010-4-17 16:41 發表
各位, 過去半年勁忙. 所以好耐無出文!

我和朋友傾過, 發覺有關波鞋的資訊性網站不多, 所以現在努力起一個有關website.

到時個website將會有腳形及跑鞋資料外, 重有運動員訪問等等.

Website launch之後,  ...

期待你既好消息!

升級   31.65%

該用戶從未簽到

唔講唔知原來有咁多學問
多謝 CHING

升級   4.4%

該用戶從未簽到

期待ching既文

升級   58%

該用戶從未簽到

多謝分享,原來咁多學問。

想問下波鞋壽命一般幾長?

升級   52.4%

該用戶從未簽到

原帖由 wtfgary 於 2010-4-17 16:41 發表 各位, 過去半年勁忙. 所以好耐無出文! 我和朋友傾過, 發覺有關波鞋的資訊性網站不多, 所以現在努力起一個有關website. 到時個website將會有腳形及跑鞋資料外, 重有運動員訪問等等. Website launch之後,  ...

極度期待...

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-4-18 21:52 發表
多謝分享,原來咁多學問。

想問下波鞋壽命一般幾長?

一般來說, 一對跑鞋於100km後就會break in -> 即係跑鞋的top performance時間
500km就, 已經可以consider break down 得幾厲害-> 即係換鞋的時間

升級   45.79%

該用戶從未簽到

各位! 網站已經ready!

www.kickschoice.com

Facebook group: kickschoice

計劃一至兩星期update一次

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 wtfgary 於 2010-4-22 05:33 發表

一般來說, 一對跑鞋於100km後就會break in -> 即係跑鞋的top performance時間
500km就, 已經可以consider break down 得幾厲害-> 即係換鞋的時間

咁講法, 一對鞋得400K最佳可用距離,
咁以我平時一個月跑大約40-50K平均10個月需要換鞋。
真係要買定幾對備用。
多謝師兄回應!

精彩專業訪問,期待以後既update,鼓掌!

升級   19.47%

該用戶從未簽到

ching好專業,我好多都睇唔明。
不過ching做過鞋,想問吓邊隻品牌的運動鞋品質好價錢平?
我依家有跟痛症,而且因為最近支出都好大吓,
所以想買返對實惠d嘅開工著(地方有些污髒),希望您可以提供吓意見。
唔知“回力排球鞋”同“匡威跑鞋”會唔會性價比較好同香港邊到有賣呢?
麻煩晒∼ching∼好人一生平安!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wtfgary 於 2010-4-22 05:33 發表

我最近著一對跑700K以上既跑鞋.. 跑完真係好似痛痛地, 照咁睇呢D錢唔慳得

想請問你LOGO果對係唔係PEGASUS 26? 呢對鞋好唔好架

升級   10%

該用戶從未簽到

穫益良多~!
多謝ching

升級   17.4%

慵懶
  • 簽到天數: 4 天

小弟著緊M記Wave Spacer,幾岩我,想學人升呢著老虎,請各ching教路邊款較接近我著開果对,同邊度買平d.

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 Astarothhkl 於 2010-4-22 11:48 發表
    ching好專業,我好多都睇唔明。
    不過ching做過鞋,想問吓邊隻品牌的運動鞋品質好價錢平?
    我依家有跟痛症,而且因為最近支出都好大吓,
    所以想買返對實惠d嘅開工著(地方有些污髒),希望您可 ...

I am not quite sure about Chinese brand.
    Speaking of value for money running shoe ... well ... I personally think that two brands are quite value for money IN HONG KONG

1) Reebok
    2) Mizuno

I will tell you guys why later on. Cause I can't type Chinese at work.