香港長跑網  - 長跑長友

揀Tight褲有咩知識?

升級   0%

該用戶從未簽到

聽講主要分長、3/4、短�中

聽人講冬天主要著tight

想問各位ching/ctse, 點既tight係好既tight (質料點分)

唔該

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小弟覺得最緊要有得試....
    人生第一條"美記"長tight係太子專門店買, 無得試...又未穿過, 就買大左...著過後,就算了....
    之後先後買了一長, 一短"美記"tight, 有得試好好多....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-8-26 22:51 發表
    人生第一條"美記"長tight係太子專門店買, 無得試...又未穿過, 就買大左...著過後,就算了....
    之後先後買了一長, 一短"美記"tight, 有得試好好多....

太子冇得試架?聽講果度做緊特價我仲想去睇下添

長同短.. 咁Ching唔買3/4? 其實天氣凍時Ching主要著邊種多? 我而家係想prepare冬天着架 

另外想問衫既話冬天Ching點著架?好難再著一件背心架啦

唔該晒

升級   98.95%

該用戶從未簽到

背心唔得咪短袖lo
    長跑通常用唔着tight
    通常係短跑先着

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2009-8-27 11:51 發表
    背心唔得咪短袖lo
    通常係短跑先着

長跑唔著tight? 咁冬天咪好凍囉

升級   0%

開心

小弟冬天會著長袖跑衣+長tight...小弟幾怕凍的.

升級   4.21%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-8-27 04:20 發表
    太子冇得試架?聽講果度做緊特價我仲想去睇下添

長同短.. 咁Ching唔買3/4? 其實天氣凍時Ching主要著邊種多? 我而家係想prepare冬天着架 

另外想問衫既話冬天Ching點著架?好難再著一件背心架 ...

那間是好麻煩,去其他零售點都好像無得試(我最少去過幾個地方都是這樣)!

另外,無論是邊種 tight ,最便宜的都要 $190 ,你想買 3/4 tight ,可以去佐敦看!

我就想買 mid tight ,不知太子那間有幾多款?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-8-27 23:54 發表
    小弟冬天會著長袖跑衣+長tight...小弟幾怕凍的.

長袖跑衣係咪即係長袖既跑衫.. ? 好似問埋d白痴野 唔太知..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 gogorunner 於 2009-8-28 00:32 發表

那間是好麻煩,去其他零售點都好像無得試(我最少去過幾個地方都是這樣)!

另外,無論是邊種 tight ,最便宜的都要 $190 ,你想買 3/4 tight ,可以去佐敦看!

我就想買 mid tight ,不知太子那間有幾多款? ...

都係得幾條咁大把.. 價錢都係190元最平, 有唔少都320元度(冇記錯既話) 冇得試果下衰..

mid tight? 睇黎Ching唔係準備冬天用喎

有d真係幾短下好似 或者係叫做short tight?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-8-26 22:51 發表

我完全明白Ching話要試. 唔試都唔知自己咩size.. 因為tight要緊身先好

今日試左. 明晒. 所以係太子. 冇得試寧願唔買. 除非第二度試過同一條啦

係喎, ching點解唔買3/4?

以下網頁顯示, 美記長tight都分三種, 有咩分別? 邊隻好? 唔該Ching賜教  wildwood, cascade warmer, WP elixir tight
    http://www.mizunousa.com/equipment.nsf/group?openform&div=running&cat=09run2-appm&subcat=bottoms

升級   4.21%

該用戶從未簽到

3/4 tight 看起來好像好焗,可能冬天穿是幾好舒服的,不過以香港的天氣,我想不是太多機會穿到 3/4 tight !

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2009-8-27 11:51 發表
    背心唔得咪短袖lo
    通常係短跑先着

tight可以避免磨損大脾(長跑特別見效)
    所以其實無話分長短, 啱用就得啦

升級   0%

開心

原帖由 econecon 於 2009-8-28 15:08 發表

我完全明白Ching話要試. 唔試都唔知自己咩size.. 因為tight要緊身先好

今日試左. 明晒. 所以係太子. 冇得試寧願唔買. 除非第二度試過同一條啦

係喎, ching點解唔買3/4?

以下網頁顯示, 美記長tight都分三 ...

師兄係邊度試?
    sogo 有得試的.....旺角近"魚街"尾, 市政街市對面有間運動鞋店都有好多選擇, sales 話有得試(不過小弟未買過野)
    講開買野..小弟近日有d中"老虎"毒....夜晚經過德福"運x家"買左件外套...白色折左$32x.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 gogorunner 於 2009-8-28 21:12 發表
    3/4 tight 看起來好像好焗,可能冬天穿是幾好舒服的,不過以香港的天氣,我想不是太多機會穿到 3/4 tight !

柔詠 ching話佢着長tight 長過3/4添

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-8-29 01:11 發表

師兄係邊度試?
    sogo 有得試的.....旺角近"魚街"尾, 市政街市對面有間運動鞋店都有好多選擇, sales 話有得試(不過小弟未買過野)
    講開買野..小弟近日有d中"老虎"毒....夜晚經過德福"運x家"買左件外套...白色折 ...

我係永"on"試架, 真係試左先知自己以為自己著既同真係要著既應該唔同, 唔夠緊身/太闊真係冇用

不過我買左都冇落場跑過都唔知tight岩唔岩自己, 想問Ching冬天你跑時係咪就咁着一件長袖跑衫就得? 就咁睇好似長袖同短袖既料係一樣,只係隻袖長d, 咁冬天會夠暖嗎? 話時話我買左條mid tight都係for冬天, 但係唔知夠唔夠呢? budget唔多, 買左一條唔知我岩唔岩著, 我又唔敢再問多條, (例如, 3/4同長 都唔知邊種好, 又貴. 就算做緊七折都 )

中左毒 都好呀. 用d錢係運動度, 身體好呀

升級   4.21%

該用戶從未簽到

看了這多 post ,我想第一次買 tight 的新手巴打和絲打要留意這幾點:

1. 最好去間有得試的鋪頭先好買,寧願給多少少錢,這樣就可以避免買了不稱身的 tight ,浪費 budget !

2. 試身時要留意 tight 是否緊貼全身!

我想問是否成成條 tight 緊貼全身,不應該有點地方鬆?

這樣會不會好難穿或脫?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 gogorunner 於 2009-8-29 14:50 發表
    看了這多 post ,我想第一次買 tight 的新手巴打和絲打要留意這幾點:

1. 最好去間有得試的鋪頭先好買,寧願給多少少錢,這樣就可以避免買了不稱身的 tight ,浪費 budget !

2. 試身時要留意 tight 是否緊貼全 ...

第一點係十萬個認同

我以為自己著M碼, 咁我去既地方都冇M碼試, 咁我試左L同埋S啦, L碼好鬆下根本唔岩用, 著S碼感覺好貼下, 應該係呢條啦
    所以真係唔好估估下, 柔詠Ching都話去左太子東x冇得試, 買錯左條tight

講真我又唔係有錢人, 買錯一條好甘架嘛, 呢種褲買錯都唔可以著出街當行街褲. 所以真係寧願貴少少/去有得試既地方試過同款先

至於緊貼, 我覺得長定中都要緊貼全身

請其他Ching賜教

升級   0%

開心

買錯人生第一條"美記"長tight 後...
    第2條"美記"長tight 係sogo 買...(ok)
    第3條"美記"短tight 係灣仔10xx 樓上店買....(ok)
    一定要試......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-8-29 23:13 發表
    買錯人生第一條"美記"長tight 後...
    第2條"美記"長tight 係sogo 買...(ok)
    第3條"美記"短tight 係灣仔10xx 樓上店買....(ok)
    一定要試......

Ching, 我想問冬天好凍時你除左著long tight跑仲點著法架? 上身只係著跑衫都唔夠暖喎我諗

我只係得mid tight

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-8-27 20:22 發表

長跑唔著tight? 咁冬天咪好凍囉

香港應該沒有幾天會是5度以下吧。
    在我這裡通常tight都是-5度以下穿的。0度以上都可以穿短跑褲的

10度以下可以穿長袖tech shirt
    5度以下可以在加一件薄風衣
    0度以下可以加一個flleece jacket