香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: econecon
打印 上一主題 下一主題

揀Tight褲有咩知識?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-31 09:10 發表

香港應該沒有幾天會是5度以下吧。
在我這裡通常tight都是-5度以下穿的。0度以上都可以穿短跑褲的

10度以下可以穿長袖tech shirt
5度以下可以在加一件薄風衣
0度以下可以加一個flleece jacket

我有一條mid tight. 請問Ching係咪覺得都夠冬天用架啦

其實咩叫tech shirt.. 真係好廢...  想prepare定冬天

升級   4.21%

該用戶從未簽到

我自己覺得 mid tight 其實應該夠成個冬天用,香港不是太凍,未必需要用到 3/4 tight 或 long tight ,當然如果你自己覺得凍,買 3/4 tight 或 long tight 比較好!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 gogorunner 於 2009-8-31 16:44 發表
我自己覺得 mid tight 其實應該夠成個冬天用,香港不是太凍,未必需要用到 3/4 tight 或 long tight ,當然如果你自己覺得凍,買 3/4 tight 或 long tight 比較好!

long tight原價320見到, 而mid tight同3/4就大約190-200(mizuno)

long tight真係貴好多..

今日去左銅鑼灣崇"剛"美記counter.. 點知.. 冇折d tight褲. 雖然買左mid tight 都再睇下咁行開

其實我仲未係出口店見到tight褲. 我見到有單車褲果種, 有一種都似tight褲, 不過我驚係女裝.. 價錢係平好多真係比起有brand

算啦 凍既時間先買條long/ 3/4啦

升級   4.21%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-8-31 22:39 發表
long tight原價320見到, 而mid tight同3/4就大約190-200(mizuno)
long tight真係貴好多..
今日去左銅鑼灣崇"剛"美記counter.. 點知.. 冇折d tight褲. 雖然買左mid tight 都再睇下咁行開
其實我仲未 ...

無折就遲些買都得!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 gogorunner 於 2009-8-31 23:14 發表

無折就遲些買都得!

無折直頭唔諗啦 幾時買都得啦

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-8-31 15:41 發表

我有一條mid tight. 請問Ching係咪覺得都夠冬天用架啦

其實咩叫tech shirt.. 真係好廢...  想prepare定冬天

Tech Shirt其實就是用moisture-transfer快一點的polyester製造的跑衣,Nike的叫dry-fit,其他的牌子有其他的branded name.其實香港的冬天真不凍,上次我囘港,12月/1月都是要穿短袖衣的.在香港跑,應該一年四季都可以穿普通短運動褲跑.不過,有一種tight是叫做compression tight,聽聞可以在跑recovery run的時候對recover有幫助,不知是真不是!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-1 00:24 發表

Tech Shirt其實就是用moisture-transfer快一點的polyester製造的跑衣,Nike的叫dry-fit,其他的牌子有其他的branded name.其實香港的冬天真不凍,上次我囘港,12月/1月都是要穿短袖衣的.在香港跑,應該一年四季 ...

你住開外國,真係唔覺凍, 我呢d冇出過城既. 真係好怕凍架

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-1 02:05 發表

你住開外國,真係唔覺凍, 我呢d冇出過城既. 真係好怕凍架

了解。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-1 05:09 發表

了解。

tech-shirt好似見過三間有,d質料好滑身,比起一般跑衫滑身好多,但一件原價要3xx/4xx

貴到...

long tight都要320原價.. 貴到...