香港長跑網  - 長跑長友

衣家先練跑, 趕吾趕得切11月8日的半馬比賽

升級   92.11%

該用戶從未簽到

各位師兄弟妹, 我衣家先練跑, 趕吾趕得切11月8日的半馬比賽呢?
本人諗住一周練3次.....
請賜教

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

有心唔怕遲,
    最緊要有信念及決心!
    歡迎你都同我地一齊練下呢條路,
    10.11網友約跑之半馬放火: 半馬鹿頸行 + 入秋野火會

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

我上年完全無跑過就去跑呢個比賽..
    唔會話完成唔到...但真係好辛苦同埋元氣大傷
    花0左兩個半小時才可以完成...

ctse 而家開始練..要完成問題不大

上年我跑到一半已經無水飲..
    天氣好熱.. 最後要行番去 ...
    希望今年大會有改善

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-8-28 11:29 發表
    各位師兄弟妹, 我衣家先練跑, 趕吾趕得切11月8日的半馬比賽呢?
    本人諗住一周練3次.....
    請賜教

ctse,你之前有冇練開跑架?~
    11月8日的半馬條路較難跑,有很多上斜落斜呀...
    若你打算11月玩半馬,而且又係初哥...
    建議你玩29日的聯合國半馬,全平路較為好跑~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-8-28 11:48 發表

ctse,你之前有冇練開跑架?~
    11月8日的半馬條路較難跑,有很多上斜落斜呀...
    若你打算11月玩半馬,而且又係初哥...
    建議你玩29日的聯合國半馬,全平路較為好跑~~

但貴好多喎!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 慢子 Wilson 於 2009-8-28 11:54 發表

但貴好多喎!

慢子兄..你 sponsor ctse 就可以平 d 啦...

升級   92.11%

該用戶從未簽到

我上年跑過幾次10K
    今年上半年冇練過跑, 只有SWIM同YOGA
    但見到跑西貢, 有點心郁, 想試

另, 11月29日那半馬要幾銀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-8-28 11:58 發表
    我上年跑過幾次10K

8號個半馬係跑大埔喎....

原來ctse係有經驗的跑手...
    聯合國半馬報名費係$380~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-8-28 11:58 發表
    我上年跑過幾次10K

呢個係跑大尾篤鹿頸烏交騰...  ctse好似搞錯0左 d 野 wow

升級   0%

該用戶從未簽到

同日有一個黃金 15k 既比賽
    汀九引水道..比較悶..但比較易跑

升級   92.11%

該用戶從未簽到

HAHA,我成日以為大尾篤在西貢.. 真低能

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-8-28 12:05 發表

HAHA,我成日以為大尾篤在西貢.. 真低能

ctse打油呀,為11月份第1次半馬努力~~

至於報哪個賽事就再作衡量啦~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-8-28 11:57 發表

慢子兄..你 sponsor ctse 就可以平 d 啦...

如好像 ee 咁......靚..女..就無所謂...

升級   13.2%

該用戶從未簽到

還有兩個月,每周跑三天的話,配合一個合適的訓練計劃,由10k至半馬,都應該完成到,兼唔會包尾。

升級   17.67%

該用戶從未簽到

趕得切掛,最好study多d先

08年尾我都係用左兩個幾月練渣打半馬. 之前一兩年以上冇練跑,但係每星期都會打一兩日籃球.

我係有d記錯日子至咁遲練.上網搵左d program睇,跟唔係好足.

我覺得最緊要唔好心急train到受傷.我都係大約3day/wk.每week一日較長,由10k加到最後18k(好多beginner program都唔去到21k,到比賽完成21k係好開心!).另外果兩日就大概0.5-1hr. 同埋我係用左一種run-walk-run既方法,練同比賽都係.大約跑4-5min行 1 min. 比賽前抖多兩三日都ok.under-train一定好過overtrain. 同埋食野/休息,比賽中途補充都好緊要. (果期真係食量大增)

07我跑 10k 大約 1 hr, 結果09 hm 2hr 17min, 我自己好滿意

升級   92.11%

該用戶從未簽到

衣家暫定training 是
    每周3次, 第一至3周跑6-10k
    4周開始10-15k
    6周開始練速度

我從未過咁 intensive 咁練跑, 希望堅持到