香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

錶.......

升級   25.79%

該用戶從未簽到

想問一下各位C兄跑步時用甚麼錶計時呢?甚麼牌子和型號?
我宜紮用緊支cheap cheap G-Shock,想話買番隻適合長跑o既錶,有麼甚好建議?
+1 0
上一篇︰左大腿外側有點扯住的感覺下一篇︰新人報到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

我用的是Nike triax c3 ,是我隨便在沙田搵間shop找,用我做兼職的人工買的,價錢也是當中最便宜的,$650。
因為尚是學生哥,對裝備沒甚講究,沒有什麼特別性能,可以量心跳(但我冇認真用過),可以單一計時(但過左一小時就會睇唔到秒數,要跑跑下重新計過,所以好唔方便。)
我對此沒有什麼心得,唯一的建議是:除非冇錢,最好唔好買我隻錶。

(註:管理員得閒可以將這個標題移去跑步裝備區 )

升級   49.6%

該用戶從未簽到

我隻三間錶用左幾年,雖然運動時多汗, 又時常碰撞,但仍然準確並且防水 。當時選擇它是因為夠平,錶帶疏氣,有lap memory,跑圈時方便計時。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I have the Nike Triax Vapor 300 watch.  I don't use it all the time.  I mostly use my Garmin 305 when running.  I like the new design of the Timex Ironman Triathlon Sleek 50   It is a good one.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

CASIO STR600 已經伴我跑過三載, 主要功能給予3項鐵人賽運動員使用, 當然我用Running計時最多, 有10次backup record, 無限分段計時, 太陽能Chargable. 才HK$3xx. 十分底玩, 也是我唯一一隻不是精工既錶.

登錄/註冊後可看大圖

升級   25.79%

該用戶從未簽到

謝謝各位C兄的寶貴意見,我會好好研究一下!
另外相信我post錯地方,sorry版主!下次唔會架啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   13.67%

該用戶從未簽到

我就用緊隻adidas 唔知咩型號...7~8年前既款掛
一直放係屋企既,近年做運動先拿番出黎用

10 lap, 冇其他功能
new lap 要按制兩次... 如果唔係睇唔到新圈時間,好麻煩

有心跳功能都唔用?
師兄係嫌佢唔舒服定係冇咩需要呢

我就反而一路諗係咪需要一隻心跳錶
一直都係嫌價錢貴所以冇買

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-3-18 09:42 發表
CASIO STR600 已經伴我跑過三載, 主要功能給予3項鐵人賽運動員使用, 當然我用Running計時最多, 有10次backup record, 無限分段計時, 太陽能Chargable. 才HK$3xx. 十分底玩, 也是我唯一一隻不是精工既錶.

http://i ...

原來防水架,我又要拎番個先,唔知而家要幾銀先搵到呢,最平又幾多呢?多謝你!

升級   0%

該用戶從未簽到

ilove619C兄, 電子錶特別係CASIO,9成9係防水,CASIO PHYS系列(STR600 也是PHYS系列) 多數都係賣$300-$350尼個range. 通常係買行貨既代理較有保障, 旺角信和地下, 深水土步高登地下o個間. 總代理係尖東同上環都有間Retail Shop, http://www.casiojv.com/contactus.htm 第一隻用左10年, 尼隻第2隻用左3年. 不過要留意尼個型號要日日見光, 因為用太陽能同電池一齊推動.

原帖由 ilove619 於 18-3-2008 22:51 發表

原來防水架,我又要拎番個先,唔知而家要幾銀先搵到呢,最平又幾多呢?多謝你!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

之前小弟只係用隻Casio Baby G計時咋
不過因多汗關係,反而係條膠錶帶斷了
換條錶帶都唔平啊
如果買番隻STR600果條錶帶係咪come用d呢 ?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-3-19 15:50 發表
ilove619C兄, 電子錶特別係CASIO,9成9係防水,CASIO PHYS系列(STR600 也是PHYS系列) 多數都係賣$300-$350尼個range. 通常係買行貨既代理較有保障, 旺角信和地下, 深水土步高登地下o個間. 總代理係尖東同上環都有間Ret ...

多謝你D咁有用既資料,你真係好鬼屎好人既姐! 可以真人識到你就更好了..

升級   25.79%

該用戶從未簽到

我都係咁話,呢度既C兄好積極發言,俾左好多意見,so nice!

升級   0%

該用戶從未簽到

ram兄, PHYS D 錶帶唔好寄以厚望, 汗水同不斷咁又除又帶, 冇半年就...斷了...
之後去代理配, 又話冇現貨又話要定->索價$100, 隻表先$3xx, 1條駒駒既膠帶要一舊水 , 仲要等1個月, 把鬼火去鴨寮街撞下彩, o個度D亞叔話冇原裝, 不過其他款可試試, 咪裝幾條比我睇, 結果$35成交. 仲整得幾靚仔tim.

登錄/註冊後可看大圖

原帖由 ram 於 19-3-2008 17:30 發表
之前小弟只係用隻Casio Baby G計時咋 hjhvbj" />hjhvbj" />hjhvbj" />hjhvbj" />hjhvbj" />
不過因多汗關係,反而係條膠錶帶斷了
換條錶帶都唔平啊
如果買番隻STR600果條錶帶係咪come用d呢 ?" />" />" />" />" />

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 19-3-2008 20:33 發表

多謝你D咁有用既資料,你真係好鬼屎好人既姐! 可以真人識到你就更好了..

原帖由 longing 於 19-3-2008 23:47 發表
我都係咁話,呢度既C兄好積極發言,俾左好多意見,so nice!

兩位兄, 唔好客氣啦, 人總係互助幫助(有能力既話), 總有機會我地係跑街時或賽道上相遇.

升級   25.79%

該用戶從未簽到

哈!遇過都唔出奇呢!大家努力吧!吹水/跑步開心就好了!