香港長跑網  - 長跑長友

momo 練跑日誌

升級   92.11%

該用戶從未簽到

昨天開始了停了近半年的練跑, 跑了2 圈約6.8 k, 很累, 因為以前練跑只跑一圈 3.4k, 但為了要試跑半馬就加了距離, 共用了54秒03分, 很龜速, 跑完後心想以這個speed應該應付吾到11月8日的半馬(2.5小時內跑完)....
唯有練多幾次睇下點...有冇進步
今日腳板同腳肌肉都很酸......

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜momochihuahua ctse開blog大吉呀...
啱啱開始跑,慢慢加距離啦...
繼續努力~

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜ctse開blog大吉呀~~~
等咗一排開始跑返, 慢慢跑無問題啦
我目標都係渣打半馬, 一齊努力加油呀~~~

升級   92.11%

該用戶從未簽到

好呀, 這裏大家分享下就覺得有d志同道合的人一齊努力...一齊加油吧

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse ~~~慢慢跑吾好太心急. 而且還有2個月練 .你一定得 ge ~~~  

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜momochihuahua師姐開blog大吉!之前在CTSE報到區留言知道大家都係將軍澳跑友, 希望有機會一齊練跑啦~ ,我地星期三+六都有約跑活動, 夾岩時間可以參加架! 隨時歡迎你加入!

將軍澳逍遙團(逢星期六早上): https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5430&extra=page%3D1
將軍澳澳景路上斜訓練(逢星期三晚): https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5205&extra=page%3D1

另外見ctse話跑完之後腳板+肌肉痛, ctse有跑前/後熱身拉筋嗎? 可能隔左一段時間無練習未適應, 跑前熱身好重要o架! 努力呀~

升級   92.11%

該用戶從未簽到

好呀, 夾到時間我一定會黎, 但因為衣家跑得好慢, 驚追吾上大家進度, 所以train返一周先加入你們。
以下為我自己的space blog, 講有關跑步的分享, 節錄如下:

8月27日 跑半馬
這陣子除了勁隊村上春樹的 <關於跑步, 我說的其實是......>外, 就是在平靜的抖、買衫、及看了很多電影。看村上的文字,令我又再燃氣跑長跑的目標, 今次想的不是跑 10K, 而是挑戰半馬拉松 (21K) (當自己突冒起這念頭時, 也有點膽怯), 看村上這本跑步回憶錄, 我想起自己這短短兩年的跑史......

兩年前開始跑城門河, 由第一城的城門河段出發, 跑至馬鞍山新港城, 通常約 45 分鐘跑完, 都是晚間放工去跑,一周約跑2-3次, 跑畢與老公一起於一家庭式小店開飯, 跑步的原因是希望增肥, 3 年前的我 105 LBS, 很怕別人說我瘦 (現在已120 LBS) 。又因為很多健康報告說跑步可維持情緒健康, 當時情緒不佳的我總希望可找到任何方法去使自己的情緒保持平穏, 我跑步的原因很功能性, 只是想著跑下跑下看自己可有什麼改進。
後來第一次參加 10 K 比賽, 才知長跑是什麼一回事, 跑的起首 5 分鐘很不願意跑, 至3-5K 時感覺比較舒服,但7-9K時人會很辛苦, 有想死的感覺, 只想快點見到終點, 人又會覺洩氣,只想快點跑完......到最後到終點時, 則有著完成了的快感及滿足感。其後每次比賽, 感受都差不多......至今跑了約 6次 8K 及 10K長跑比賽。

這半年少了練跑, 有點惰性, 加上其他種種原因, 讓訓練少了, 但現在既然在某方面此路不通, 心力及體力便可用於其他事件上, 加上自己有少少 A 形性格, 總希望在每個階段都可有些進展, 很討厭停滯不前, 對近幾年其他方面都沒有多大改變, 經常感到自己在原地踏步感到氣餒, 但在運動上我卻有不少進展, 完成馬拉松這心願的確可以 FULFILL 我愛達到目標的性格...... 加上本性有點愛「作賤自已」(哈哈!) ,所以我選擇了跑步。

個人認為跑步是自己對自己的一種挑戰,而不是和別人比成績, 我只想超越自己,  成件事雖然是有點「口羅苦黎辛」, 但根據大部份人的潛意識都有點犯賤的傾向(我自己認為) + 想繼續鍛鍊自己的體能, 我會嘗試, 雖不知會否成功。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-1 12:30 發表
個人認為跑步是自己對自己的一種挑戰,而不是和別人比成績, 我只想超越自己,  成件事雖然是有點「口羅苦黎辛」, 但根據大部份人的潛意識都有點犯賤的傾向(我自己認為) + 想繼續鍛鍊自己的體能, 我會嘗試, 雖不知會否成功。

係呀,跑步確是一種自我挑戰...
你只要鍾意跑步,享受其中,就唔會覺得跑步係一件苦事或囉苦黎辛啦...
既然你己試跑過半馬距離...
11月8日的fila半馬對你來說應是一件不難之事..
ctse加油呀~~
期待妳在這裡多作分享~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-1 12:30 發表
好呀, 夾到時間我一定會黎, 但因為衣家跑得好慢, 驚追吾上大家進度, 所以train返一周先加入你們。
以下為我自己的space blog, 講有關跑步的分享, 節錄如下:

8月27日 跑半馬
這陣子除了勁隊村上春樹的 外, 就是在 ...

嘩, 好高興睇到ctse既心路歷程呀,
同你啱啱相反, 我跑步係為減肥, 由120減到而家106......但除咗減肥跑步仲帶俾我好多嘢, 識咗好多朋友, 俾咗好多正能量我
而家真係唔跑會唔舒服架~~~
得閒多啲交流, join吓約跑啦~~~有機會一齊跑下呀

升級   92.11%

該用戶從未簽到

hihi, 我未跑過半馬架, 之前的比賽是8/10k, 所以諗住11月8日試半馬, 多謝鼓勵, 我會加油, yeah!!!

原帖由 曲奇 於 2009-9-1 12:42 發表

係呀,跑步確是一種自我挑戰...
你只要鍾意跑步,享受其中,就唔會覺得跑步係一件苦事或囉苦黎辛啦...
既然你己試跑過半馬距離...
11月8日的fila半馬對你來說應是一件不難之事..
ctse加油呀~~
期待妳在這裡 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse~~~
任何運動 只要抱住 挑戰自己 , 享受過程 .朝住這個信念 .做任何運動都會取得個中樂趣

升級   0%

該用戶從未簽到

8月27日 跑半馬
.....自己有少少 A 形性格, 總希望在每個階段都可有些進展, 很討厭停滯不前, 對近幾年其他方面都沒有多大改變, 經常感到自己在原地踏步感到氣餒, 但在運動上我卻有不少進展, 完成馬拉松這心願的確可以 FULFILL 我愛達到目標的性格...... 加上本性有點愛「作賤自已」(哈哈!) ,所以我選擇了跑步。

我都有睇村上春樹本作品,佢可以跑畢100K真係好有毅力!

睇完師姐o既分享~以上部份好有同感,我都好討厭自己停滯不前,跑步除左可以令自己健康,每次可以完成目標俾到我好大滿足感, 所以2年前我選擇跑步!今年我目標都係完成半馬比賽,不過11月8日o既比賽賽道唔適合自己,所以無報名,相信師姐一定可以完成賽事!大家一齊努力! 期待o向路上與師姐碰面 +分享跑步心得!

升級   92.11%

該用戶從未簽到

好呀, 我好期待同大家一齊run run run....

原帖由 WinggniW 於 2009-9-1 13:43 發表

我都有睇村上春樹本作品,佢可以跑畢100K真係好有毅力!

睇完師姐o既分享~以上部份好有同感,我都好討厭自己停滯不前,跑步除左可以令自己健康,每次可以完成目標俾到我好大滿足感, 所以2年前我選擇跑步!今年我目標 ...

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

恭喜momochihuahua ctse開blog大吉呀

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

恭喜ctse開blog大吉.
    開學日,開blog日,再次向目標努力啦!
    長跑長有,妳都做得到架!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

8月27日 跑半馬
    這陣子除了勁隊村上春樹的 外, 就是在 ...

momochihuahua ctse 開blog 大吉!!!
    跨過困難去到終點既感覺真係好開心! 只要肯努力, 半馬一d 都唔困難, 加油呀!!!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 momochihuahua 於 1-9-2009 10:47 發表
    昨天開始了停了近半年的練跑, 跑了2 圈約6.8 k, 很累, 因為以前練跑只跑一圈 3.4k, 但為了要試跑半馬就加了距離, 共用了54秒03分, 很龜速, 跑完後心想以這個speed應該應付吾到11月8日的半馬(2.5小時內跑完)....
    唯有 ...
    恭喜momochinuahua cts 開 blog 大吉,祝你順利達成你的目標,加油丫。

升級   92.11%

該用戶從未簽到

前日練完跑, 腳板同腳皮內側的骨附近有d痛, 吾知係咪對跑鞋有問題呢, 衣家著緊的係 mizuno, 係特價時買的, $2xx
    同埋我聽人講可以搽d"運動油"

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse 對鞋著0左幾耐 ?
    另一個可能只係太耐無跑未習慣跑番

請問"運動油"係咩來 ga?