香港長跑網  - 長跑長友

黃昏@下白泥 傻瓜機亂影遊

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝分享! 勾起小弟不少回憶!

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝師兄分享~

本人去過2次..2次都好大煙霞,希望有1次可以俾我見到好美的日落

升級   0%

該用戶從未簽到

601..不如搵次搞日落團丫..在下都好想影

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-2 09:59 發表

我都好想再去白泥影日落呀......

搵個星期六下午一齊去啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-9-2 10:27 發表

星期日得唔得丫?
    星期六比較忙

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-2 09:59 發表

我又去呀! 我想影日出 + 日落o架, 搞完日落團睇下有無人有興趣再約日出團!我要征服多1次吊燈籠!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-9-2 10:27 發表

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-2 11:00 發表

星期日得唔得丫?
    星期六比較忙

9月快D成團啦~星期六/日都OK!
    如果唔係10月忙到CCCCCCCC呀~日出日落都無我份

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 12:59 發表

我又去呀! 我想影日出 + 日落o架, 搞完日落團睇下有無人有興趣再約日出團!我要征服多1次吊燈籠!

你係唔係想一日影哂日出 & 日落呀?~
    想的話都應該可以o既...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 13:00 發表

9月快D成團啦~星期六/日都OK!
    如果唔係10月忙到CCCCCCCC呀~日出日落都無我份

好似9月30日有人會上鳳凰睇日出呀..
    [url=https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=736&extra=page%3D1&page=59]https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=736&extra=page%3D1&page=59[/url]

升級   0%

該用戶從未簽到

上次去下白泥見到發哥响度影日落, 不過唔夠膽叫住佢停低同我地影相.

升級   0%

該用戶從未簽到

影相叫埋我呀~~~我都想去呀

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-9-2 13:06 發表

你係唔係想一日影哂日出 & 日落呀?~
    想的話都應該可以o既...

如果影日出...不如10月2日星期五晚上山,影農曆八月十五清早晨曦

日落的話今個月都可以, 我個人認為星期六去影好D,因為星期日可以休息+執相!

ee~~~9月12日星期六得嗎? 如果唔係~9月13 or 20 兩個星期日其中一日去影呀!

奇奇~~~你9月12 / 13 / 20 OK嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-9-2 13:23 發表
    上次去下白泥見到發哥响度影日落, 不過唔夠膽叫住佢停低同我地影相.

你會唔夠膽?   我話你見到發哥會擺個可愛V字手勢同佢影就真!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-9-2 14:10 發表
    影相叫埋我呀~~~我都想去呀
    原帖由 cc 於 2009-9-2 14:44 發表

傻瓜機都影得咁靚o既?下次攪..........我又去~~

法蘭+CC師姐~

有興趣一齊去啦~我問緊奇奇+EE邊個星期六/日可以,大家俾D意見

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 14:45 發表

如果影日出...不如10月2日星期五晚上山,影農曆八月十五清早晨曦

日落的話今個月都可以, 我個人認為星期六去影好D,因為星期日可以休息+執相!

ee~~~9月12日星期六得嗎? 如果唔係~9月13 or 20 兩 ...

我唔記得左逢初幾會係潮退呀..
    咁才可以行出去泥灘影相...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-9-2 15:01 發表

我唔記得左逢初幾會係潮退呀..
    咁才可以行出去泥灘影相...

潮汐成因:
    http://www.bbhk140.com/tide.htm

每日報章亦有報導當日潮汐漲退時間

結論
    1.水大流(漲潮時)流向西,退潮時流向東。
    2.平均每日兩漲兩退,農曆初七,廿二 一漲一退(死流),初二,十六大流。
    3.每個漲,退約相差 6 小時。水流最急在每個漲退的中間第三小時。(盡量避免在此時段作水上活動)
    4.計劃水上活動時,先搜集潮汐漲退資料。

你睇唔睇得明呀?

http://ol.mingpao.com/cfm/prod23.cfm?File=20080229/prd01b/wga1.txt   BOOKMARK左佢先!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 14:47 發表

法蘭+CC師姐~

有興趣一齊去啦~我問緊奇奇+EE邊個星期六/日可以,大家俾D意見

26/9, 27/9啦~
    我都想去呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-9-2 00:23 發表
    多謝分享! 勾起小弟不少回憶!

亮哥,黃昏日落..夕陽下的回憶,一定非常精彩..可惜小弟那一次去白泥,卻沒有等到日落時~~