香港長跑網  - 長跑長友

樓主: laputa99
打印 上一主題 下一主題

黃昏@下白泥 傻瓜機亂影遊

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 15:19 發表

潮汐成因:
http://www.bbhk140.com/tide.htm

每日報章亦有報導當日潮汐漲退時間

結論
1.水大流(漲潮時)流向西,退潮時流向東。
2.平均每日兩漲兩退,農曆初七,廿二 一漲一退(死流),初二,十六大流。
...

我都唔係好明,問下其他人先..

明報o個篇介紹好正..
最想去赤徑....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 14:47 發表

法蘭+CC師姐~

有興趣一齊去啦~我問緊奇奇+EE邊個星期六/日可以,大家俾D意見

Wingwing,
我應該13/9 同20/9 都ok 呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-9-2 15:29 發表

明報o個篇介紹好正..
最想去赤徑....

我想去鳳凰山

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-9-2 15:56 發表

Wingwing,
我應該13/9 同20/9 都ok 呀

咁我地人工智能一下先啦!不過都要等通知潮汐漲退日期先可以確定以下日期會唔會改動

9月12日(SAT): Wing

9月13日(SUN): 法蘭, Wing

9月20日(SUN): 法蘭, Wing

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 16:12 發表

咁我地人工智能一下先啦!不過都要等通知潮汐漲退日期先可以確定以下日期會唔會改動

謝謝wingwing 安排

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-9-2 15:29 發表

明報o個篇介紹好正..
最想去赤徑....

大流或生流...意思指接近初一或十五...水漲得最高及退潮亦最低...而水流速度亦好快...
死流..意思指接近..初七、八或廿二、廿三...水漲及水退相對生流時不明顯...即不高也不低...而水流速亦無咁快...
但留意..天文台公佈的水漲或水退時間..是指..最高及最低點時的時間..例如14:00水漲..其實早左12:00已漲到爸爸聲...14:00後已開始轉流...退的開始...

另外..要預期水漲時或水退時間...看留意下..每日相差時間..大大概概..是每天一小時左右..(春夏秋東略有不同)

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

多謝各位光臨, 乜唔係白泥缝下午-6:30 潮退?
    唔通我上次好彩

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 16:12 發表

下白泥影日落? 有興趣........3日都OK !

升級   0%

該用戶從未簽到

大多數會Join..上鳳凰睇日出

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-9-2 17:49 發表

大多數會Join..上鳳凰睇日出

我都想上鳳凰
    大東 - 鳳凰 - 昂平

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-2 17:02 發表

大流或生流...意思指接近初一或十五...水漲得最高及退潮亦最低...而水流速度亦好快...
    死流..意思指接近..初七、八或廿二、廿三...水漲及水退相對生流時不明顯...即不高也不低...而水流速亦無咁快...
    但留意..天文台公佈的水漲或水退時間..是指..最高及最低點時的時間..例如14:00水漲..其實早左12:00已漲到爸爸聲...14:00後已開始轉流...退的開始...

另外..要預期水漲時或水退時間...看留意下..每日相差時間..大大概概..是每天一小時左右..(春夏秋東略有不同)

Parco爸好Pro呀!
    其實認真d黎講,天文台公佈既水漲或水退時間都幾準的,只要睇番相對應既地點,如果想知下白泥既水漲或水退時間,要睇番佢附近即係尖鼻咀既流水,初一、十五係朔望大潮,d潮水水大時會漲到最高,蓋過晒d沙灘,到低潮時又會退到好出,露出大片沙灘,實是一個奇觀。

http://www.weather.gov.hk/tide/cTBTtide.htm

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

從以上天文台既尖鼻咀潮汐圖表,得出以下資料:
    12/9 是農曆七月廿日 最大潮:0130時2.6M,最低潮:1100時0.5M,中大潮:1800時1.4M,中低潮:2100時1.4M
    13/9 是農曆七月廿一日 最大潮:0300時2.5M,最低潮:1200時0.5M,中大潮:2000時1.45
    20/9 是農曆八月初二日 低潮:0600時0.5M,大潮:1100時2.5M,低潮:1800時0.5M,大潮:2300時2.5M

咁樣睇黎,9月20日下白泥睇日落最適宜,旁晚1800時水退到好出好出,露出一大片沙灘,應該幾靚。

升級   0%

該用戶從未簽到

奇哥,要行夜山喎,第二朝十月一日有比賽,唔通你一個都無報?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-9-2 23:00 發表

奇哥,要行夜山喎,第二朝十月一日有比賽,唔通你一個都無報?

咪係囉~~~我報左10.1...佢地9.30上山,我一定參加唔到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-9-2 22:52 發表

其實認真d黎講,天文台公佈既水漲或水退時間都幾準的,只要睇番相對應既地點,如果想知下白泥既水漲或水退時間,要睇番佢附近即係尖鼻咀既流水,初一、十五係朔望大潮,d潮水水大時會漲到最高,蓋 ...

從以上天文台既尖鼻咀潮汐圖表,得出以下資料:
    12/9 是農曆七月廿日 最大潮:0130時2.6M,最低潮:1100時0.5M,中大潮:1800時1.4M,中低潮:2100時1.4M
    13/9 是農曆七月廿一日 最大潮:0300時2.5M,最低潮:1200時0.5M,中大潮:2000時1.45
    20/9 是農曆八月初二日 低潮:0600時0.5M,大潮:1100時2.5M,低潮:1800時0.5M,大潮:2300時2.5M

咁樣睇黎,9月20日下白泥睇日落最適宜,旁晚1800時水退到好出好出,露出一大片沙灘,應該幾靚。

唔該晒亮哥+PARCO爸解說!

9月12日(SAT): Wing, Terry

9月13日(SUN): 法蘭, Wing , Terry

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry

升級   0%

該用戶從未簽到

9月13日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl

升級   100%

該用戶從未簽到

9月13日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl,赤子

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

你哋騎劫了我個post   , 我.....預埋我一份

9月13日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl,赤子, laputa99

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl,赤子, laputa99

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 23:01 發表

咪係囉~~~我報左10.1...佢地9.30上山,我一定參加唔到

我都報左10.1東區比賽...30/9上山沒問題 !  仲有31/9個日休息

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-9-2 22:52 發表

其實認真d黎講,天文台公佈既水漲或水退時間都幾準的,只要睇番相對應既地點,如果想知下白泥既水漲或水退時間,要睇番佢附近即係尖鼻咀既流水,初一、十五係朔望大潮,d潮水水大時會漲到最高,蓋 ...

yes ...露出一大片沙灘,應該幾靚

升級   0%

該用戶從未簽到

2007....