香港長跑網  - 長跑長友

想問下coca cola的 8k 比賽, 係咪以後都吾搞?

關閉 [複製鏈接]

升級   92.11%

該用戶從未簽到

今年吾見有post 資料

升級   0%

該用戶從未簽到

我諗你係講緊可口可樂健跑會七公里賽事, 去年11月2日比賽,但10月6日先上載表格上http://www.scchkrc.com/events.htm , 可能遲少少先可以肯定今年會唔會繼續有比賽了, 大家可以留意網站有否更新賽事資料

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

可樂小姐話今年會舉辧但要12尾至一月, 她話要時間申請賽道

升級   100%

該用戶從未簽到

擒日聽李x東講, 申請賽道有障礙, 因可樂賽道在單車徑舉行,
    但沙田單車徑早有告示, 不得在單車徑上作緩步跑, 否則會被檢控...

據說警方以此拖延是次比賽申請, 除非得到區議會同意... 或者改例,
    容許單車徑作緩跑徑兩用, 單車手及跑手可以同時使用...

但樂華盃及嚟緊ge 鐵人賽, 都係用單車徑作跑步比賽,
    點解可樂攪ge賽事咁多阻滯?? 我估係沙田區同大埔區警方處事不一...
    又或者沙田區特別多單車手投訴路面被佔用!!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-7 23:00 發表
    但樂華盃及嚟緊ge 鐵人賽, 都係用單車徑作跑步比賽,
    點解可樂攪ge賽事咁多阻滯?? 我估係沙田區同大埔區警方處事不一...
    又或者沙田區特別多單車手投訴路面被佔用!!

我諗政府會定義左邊d係單車徑先可以行單車徑法例.......沙田o個d就好明顯係

但不知道吐露港段是不是正式的單車徑?.....
    可能吐露港當係一條馬路.........所以可以跑步、踏單車、行人.....

升級   93.67%

該用戶從未簽到

我諗跑手們真的要團結, 發揮我們的力量, 我諗跑步運動對於全民的健康, 一定比單車大, 點解政府唔重視我地呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2009-9-9 11:45 發表
    我諗跑手們真的要團結, 發揮我們的力量, 我諗跑步運動對於全民的健康, 一定比單車大, 點解政府唔重視我地呢?

何以見得?!?!
    既然單車都係運動..何解跑步對健康一定比單車大?
    你喜歡跑步也犯不著踩低其他運動

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 rockiec 於 2009-9-7 23:00 發表
    擒日聽李x東講, 申請賽道有障礙, 因可樂賽道在單車徑舉行,
    但沙田單車徑早有告示, 不得在單車徑上作緩步跑, 否則會被檢控...

據說警方以此拖延是次比賽申請, 除非得到區議會同意... 或者改例,
    容許單車徑作緩跑 ...

我想指的單車徑是指沙田馬場對出果段城門河吧

相對其他地方, 果段的行人路/單車徑的分別並不明顯................

升級   93.67%

該用戶從未簽到

ee_tpk: 首先, 我無踩低單車運動.
                 作為帶氧運動, 我覺得跑步的效益係比較高的, 不過我唔想寫篇論文去解釋! 其次踏單車需要一架單車, 已經令大半數人唔可以輕易參與, 所以我才有"跑步運動對於全民的健康比單車大"的結論! 如果以參與比賽的人數來說, 跑步者明顯地多出踩單車者很多, 所以跑步既然咁普及, 點解政府唔重視多一d呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2009-9-9 17:30 發表
    ee_tpk: 首先, 我無踩低單車運動.
                 作為帶氧運動, 我覺得跑步的效益係比較高的, 不過我唔想寫篇論文去解釋! 其次踏單車需要一架單車, 已經令大半數人唔可以輕易參與, 所以我才有"跑步運動對於全民的健康 ...

ee, sunrise
    兩位小安.......

港隊單車、三鐵同長跑相比,單車同三鐵成績相對比較好....
    有成績政府相對較重視

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋瘋 於 2009-9-9 17:47 發表

咁樣講, 出年馬鞍山盃都要取消?

你唔記得呢個比賽係區議會有份架咩?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

係喎, 力行社搞既好穩陣....

Also DAB related 搞既好穩陣....

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋瘋 於 2009-9-9 17:47 發表 咁樣講, 出年馬鞍山盃都要取消?

除咗可樂、馬鞍山... 重有石門、梅子林、飛達元旦跑、香港半馬、必達夏日... 真係影响好多賽事!!

睇嚟沙田區議會真係要做下嘢至得, 否則年中起碼無咗一半賽事!!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-9 22:13 發表

除咗可樂、馬鞍山... 重有石門、梅子林、飛達元旦跑、香港半馬、必達夏日... 真係影响好多賽事!!

睇嚟沙田區議會真係要做下嘢至得, 否則年中起碼無咗一半賽事!!

其實so far聽到都係得可樂有問題

升級   73.7%

該用戶從未簽到

HKMP攪的沙田半馬,往年在11月舉行,舊年個MC就牙痛咁既聲話俾人投訴D跑手跑晒去單車徑,出年有機會無得攪,究竟堅定流,好快就知道。

如果有關部門真係要執正黎做,咁麻煩起番D平坦既行人路,同埋我都見唔少家庭樂的單車車上行人路的。公平一點吧!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

我懷疑是可樂公關出問題, 沒有同沙田區議會溝通.
    2007 舉行是九月, 2008是十一月, 2009可能是十二月.   一年遅過一年
    他們可能臨急抱佛腳申請, 但沙田按時間表辦事