香港長跑網  - 長跑長友

各位會唔會係三日之內跑兩個10k 賽?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

由於小弟已經報左 十月二十六既飛躍活力10k, 但又想去廣州玩24號既nike human race 10k 賽...

如果咁樣一來一回, 會唔會太過辛苦呢?

定大家會覺得可能日日都會跑十k , 所以唔覺係一會事?

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2009-9-4 02:13 發表
    由於小弟已經報左 十月二十六既飛躍活力10k, 但又想去廣州玩24號既nike human race 10k 賽...

沒試過,因爲很少會踫到這樣的schedule.不過應該無問題.
    可能有一個會跑不到最佳時間.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

有人試个早上先跑个10K賽, 幾小時後再跑全馬賽添!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

I ran 2 10 K races in one day - EDSA 10 K in the morning and TWAC 10 K Evening Race in the evening!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

其實好睇個人的身體質素, 平時的訓練是否足夠應付
    再者是想完成比賽 或是 想在比賽裏取得徍績~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-9-4 09:00 發表
    3日跑兩個10k賽,小弟未試過,但應不是太難的﹗

完成賽事一定冇問題, 但係未必做到pb

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-9-4 10:05 發表
    其實好睇個人的身體質素, 平時的訓練是否足夠應付
    再者是想完成比賽 或是 想在比賽裏取得徍績~

神人!!!!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

no problem la, if you dont want to have PB....
    many ching ctse train 10kmin every day..
    treat it like training la

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2009-9-4 09:10 發表
    I ran 2 10 K races in one day - EDSA 10 K in the morning and TWAC 10 K Evening Race in the evening!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

哈哈!賽王,我一見到個Title,未睇內容,已經覺得會係你。

我果然估中。

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

哈哈!賽王,我一見到個Title,未睇內容,已經覺得會係你。

Just tried once! Other including a 10 K and a half marathon within 2 days^.^

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 awyh 於 2009-9-4 18:48 發表

我果然估中。

我都有同感。

升級   100%

開心

原帖由 econecon 於 2009-9-4 16:45 發表

完成賽事一定冇問題, 但係未必做到pb

其實...我係想要nike 件no 衫,
    所以唔會太計較佢第一個比賽既時間....

升級   100%

開心

原帖由 blurmax 於 2009-9-4 09:10 發表

你係神人, 我係凡人, 邊有得比

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 坑口公牛 於 2009-9-6 20:15 發表

我都有同感。

so am i

升級   58.95%

該用戶從未簽到

one week ~ 30-40KM, each 10KM for me

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2009-9-4 02:13 發表

ching有無諗過三日走兩鎗o既目的係乜?你只係想完成的話我諗三日走兩個半馬都可以,如果你係諗住兩場都跑個比較滿意o既時間,咁我就真係幫你唔到,人地世錦賽5,000m初賽同決賽都要隔三日…

當然,辛唔辛苦都係自己o既感覺黎o者…

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

樓上的ching, ctse所講我都同意.

如果從另一角度, 你可以看成為把一個半馬分開兩次走, 中間隔一日, 當然沒有問題啦!

升級   100%

開心

原帖由 miller 於 2009-9-7 20:24 發表

ching有無諗過三日走兩鎗o既目的係乜?你只係想完成的話我諗三日走兩個半馬都可以,如果你係諗住兩場都跑個比較滿意o既時間,咁我就真係幫你唔到,人地世錦賽5,000m初賽同決賽都要隔三日…

當然,辛唔辛苦都係 ...

講真, 我跑步唔係真係咁計較個成績... 所以我最後決定報埋個nike human race 廣州 10k
    應該會用平常心去跑, 以完成為基本目標~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2009-9-12 01:23 發表

講真, 我跑步唔係真係咁計較個成績... 所以我最後決定報埋個nike human race 廣州 10k
    應該會用平常心去跑, 以完成為基本目標~

如果平常里數夠,和目標只是完成的話,應該無問題。