香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

帶太陽眼鏡跑步

升級   28.95%

該用戶從未簽到

我之前買左副nikko太陽眼鏡跑步, 但朝早跑完一次之後覺得隻眼好tired
唔知係唔慣副鏡既曲面還是比d陽光殘親隻眼呢?
各位ching/ctze有冇同樣情況?
thx

+1 0
上一篇︰跑步計算距離同時速既器材...下一篇︰(明報) 跑步係我老婆

升級   76.84%

該用戶從未簽到

我都有同樣情況!!

升級   50.53%

該用戶從未簽到

我都有帶開太陽眼鏡跑,但唔覺有咁的問題....
有機會你可以試下帶ORKLEY等比較貼眼的鏡,睇下會唔會有咁的情況....

升級   28.95%

該用戶從未簽到

尋日再帶去跑情況有改善...
上次我唔慣所以又帶又除, 可能隻眼適應唔切
今次我全程帶住跑就感覺ok
maybe跑多幾次就會慣..

升級   68.95%

該用戶從未簽到

其實真係戴多幾次就慣,
我而家連未天光跑都戴,
貪佢擋風

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小弟買左副"o記"radar超....一星期後有貨.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 utt 於 2009-9-5 00:38 發表
    我之前買左副nikko太陽眼鏡跑步, 但朝早跑完一次之後覺得隻眼好tired
    唔知係唔慣副鏡既曲面還是比d陽光殘親隻眼呢?
    各位ching/ctze有冇同樣情況?
    thx

從來無問題,可能你的太陽鏡不適合你。我現在用NB,不貴,200多港幣就行啦

升級   68.95%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-21 13:07 發表

從來無問題,可能你的太陽鏡不適合你。我現在用NB,不貴,200多港幣就行啦

我未見過 NEW BALANCE太陽眼鏡喎? 0係香港買的?

升級   68.95%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-9-21 01:38 發表

我去眼鏡舖試過幾次, 係好正,
    但係太貴, 暫時未捨得買

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-9-21 13:55 發表

我未見過 NEW BALANCE太陽眼鏡喎? 0係香港買的?

其實,我也不知道是不是NB自己出的,只是在NB自己的專門店買的,比較平宜.是在美國西岸買的.

不過,我不敢帶哪些無牌Sun Glasses.不知道會不會帶坏眼,連有沒有防UV都不知道.如果是無牌大陸貨,就非常危險.

升級   0%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-22 00:39 發表

其實,我也不知道是不是NB自己出的,只是在NB自己的專門店買的,比較平宜.是在美國西岸買的.

不過,我不敢帶哪些無牌Sun Glasses.不知道會不會帶坏眼,連有沒有防UV都不知道.如果是無牌大陸貨,就非常危險.

師兄...有無相睇亞...?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

因為我有近視, 所以買左副超入面可以加塊近視鏡, 但呢個設計真係麻麻, 我帶完又係會覺得對眼好攰

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-9-23 14:06 發表
    因為我有近視, 所以買左副超入面可以加塊近視鏡, 但呢個設計真係麻麻, 我帶完又係會覺得對眼好攰  

我都覺得...呢種用黎玩其他活動都ok, 但用黎跑步麻麻地, 帶con會唔會好d呢?

升級   0%

開心

小弟今日新"o記"超到手了。。。$1640
    黃色框,白色logo, 紅色柄,灰色鏡片。。radar款

(唔知點解又post 唔到相,插入相片時話無效,用cannon 相機拍左照)

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-22 00:39 發表

我在香港nb專門店都見過有呀

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-9-23 16:47 發表

我都覺得...呢種用黎玩其他活動都ok, 但用黎跑步麻麻地, 帶con會唔會好d呢?

我無帶開con, 亦都好怕帶......

可能我眼細ga 關係, 我成日覺得我好難帶con 的。

在此提一提各位有近視ga 巴打絲打, 市面上有多款太陽眼鏡, 入面附有一個小眼鏡可以用黎配度數.

想買的話請注意, 我配左度數之後, 帶左都覺得攰同埋好似地下有d 浮, 我就拎左去眼鏡店度問, 呢間眼鏡店唔係我配眼鏡0個間,
    唔會有任何利益衝突。
    佢都話我配0個副眼鏡度數係無問題, 唔使再配過, 但因太陽眼鏡ga 角度同一般眼鏡差d, 佢話差左5度, 我有散光, 佢就係話呢度出左問題, 度數係啱的, 所以就算我再配過情況都一樣。

升級   18.95%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 kito807 於 2009-9-24 11:23 發表

我無帶開con, 亦都好怕帶......

可能我眼細ga 關係, 我成日覺得我好難帶con 的。

在此提一提各位有近視ga 巴打絲打, 市面上有多款太陽眼鏡, 入面附有一個小眼鏡可以用黎配度數.

想買的話請注意, 我配 ...

運動型較貼面, 一係配到好貴屈光度較高的鏡片, 唔係都較為難適應.
    新配正常的眼鏡都有一兩日會浮, 太陽鏡通常配戴時間唔長, 所以好難有足夠時間俾對眼習慣

視乎配眼鏡的目的係望下路定望近野. 只能講要求唔可以太高, 睇到路就算

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-9-21 01:38 發表

Ching, 我今日忍唔住買左副radar啦, 係灰鏡, 黑框紅臂+紅nose高托+紅Logo..... 勁貼面.... 正到唔知點形容~~

同你一樣~~$1640~~

另外大出血買左套三項鐵人2xu tri suit, 要黎比賽用~~
    http://www.2xu.com/triathlon/mt1000d.html

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkw 於 2009-9-25 17:59 發表

Ching, 我今日忍唔住買左副radar啦, 係灰鏡, 黑框紅臂+紅nose托+紅Logo..... 勁貼面.... 正到唔知點形容~~

同你一樣~~$1640~~

另外大出血買左套三鐵2xu tri suit, 要黎比賽用~~
    http://www.2xu.com/tria ...

件tri suit幾型喎!

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-9-25 21:25 發表

件tri suit幾型喎!

搵左好耐~~ 一係就顏色唔o岩... 一係就冇我size.... 一係就得後拉鍊, 最後沙田新開鐵人專門店剛到貨, 即撲落去, 終於俾我搵倒o岩哂心水又o岩size~~ 好開心!!