香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

腰傷問題

升級   3.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 11 天

我以前因為打籃球而腰傷過, 呢兩年黎不斷運動致腰肌過度疲勞, 上星期日跑泰基盃時, 因為跑上落斜ge緣故令到腰痛突然加劇, 請問有咩醫師比較好可以介紹俾我呢?
    +1 0
    上一篇︰請師兄幫忙解答下一篇︰祝力哥09.09.09生日快樂!!

升級   68%

該用戶從未簽到

我都有呢個問題在8月時條"大陣"抗議要停工
    停工的程度係連轉身起床都唔掂
    去咗呢間睇物理治療沙田果間,姓楊的物理治療師
    睇咗10次搞掂
    之前網球肘都係睇訐搞掂.

香港醫療及復康服務
    http://www.hkhrphysio.com/cu.htm

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 tomcat 於 2009-9-9 00:09 發表
    我都有呢個問題在8月時條"大陣"抗議要停工
    停工的程度係連轉身起床都唔掂
    去咗呢間睇物理治療沙田果間,姓楊的物理治療師
    睇咗10次搞掂
    之前網球肘都係睇訐搞掂.

香港醫療及復康服務
    http://www. ...

請問整個治療過程要幾錢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 yingyinghistory 於 2009-9-11 12:09 發表

請問整個治療過程要幾錢?

要視乎你既傷勢, 康復進度, 收費而定
    有位朋友仔睇 4 個 session 就不用覆診, 在下睇0左差不多廿次(因為傷得好嚴重)
    有 d 治療如牽涉針療, 甚至多於一個受傷部位就要另外收費..

升級   68%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-11 17:15 發表

有位朋友仔睇 4 個 session 就不用覆診, 在下睇0左差不多廿次(因為傷得好嚴重)
    有 d 治療如牽涉針療, 甚至多於一個受傷部位就要另外收費..

x2

因我是經常坐著工作及長期勞損引至腰椎向前出現反張,變直了.
    頭3星期,每星期2次之后每星期1次
    療程含診証,手法治療,電療,腰椎牽引,熱敷
    每次診金$250

足足斗咗個幾2個月,先可再跑

升級   3.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 11 天

原帖由 tomcat 於 2009-9-12 00:42 發表

x2

因我是經常坐著工作及長期勞損引至腰椎向前出現反張,變直了.
    頭3星期,每星期2次之后每星期1次
    療程含診証,手法治療,電療,腰椎牽引,熱敷
    每次診金$250

足足斗咗個幾2個月,先可再跑

請問師兄係邊度睇醫生ge呢?
    因為我個情況同師兄你有d相似

升級   68%

該用戶從未簽到

原帖由 khl0310 於 2009-9-13 22:30 發表

CHING:

香港醫療及復康服務
    http://www.hkhrphysio.com/cu.htm

沙田果間,姓楊的物理治療師

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 khl0310 於 2009-9-13 22:30 發表

CHING.. 你有無 insurance claim 丫? 有 insurance 就要睇普通科之後再轉介
    小妹物理治療同埋中醫針療一齊睇...

升級   68%

該用戶從未簽到

原帖由 tomcat 於 2009-9-13 23:21 發表

CHING:

香港醫療及復康服務

沙田果間,姓楊的物理治療師

他們都有醫生可轉介.

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-11 17:15 發表

謝謝師兄回覆