香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MrMoonLight

寒酸東亞運半馬

升級   59.8%

該用戶從未簽到

悲哀

升級   24.74%

該用戶從未簽到

慘....唔知大家東亞買左田徑飛未呢...
上網睇...已經sold out la><

升級   61.1%

該用戶從未簽到

官僚, 多做多錯, 少做少錯, 唔做唔錯

不知所謂!

升級   4.21%

該用戶從未簽到

其實東亞運既籌備 發展到而家既情況
見到市民大眾 甚至立法會議員好多時都將矛頭直指政府
指政府求求其其攪東亞運
無可否認 政府係籌辦東亞運上的而且確須要負起大部份責任
政府辦事不力既同時
其實可能仲有其他客觀既因素導致比出現今日既問題

雖然作為綜合性運動會 東亞運既規模比較細
但莫論規模大細 籌辦大型運動會需要兼顧的事情遠比舉辦單項運動比賽為多
相對地 flexibility 既都低好多

係operation cost 既問題下
道路賽只好係番主場館附近既道路舉行
但又因將軍澳運動場附近街道結構性既問題
限制左賽道路線既選擇
係平衡路對將軍澳區交通影響 同賽道設計達水準既原則下
政府 主辦單位甚至田總先至無可奈何地設計左呢條route...

其實係 傳媒不斷既負面報導之下
普遍市民對東亞運既認受性極低
覺得政府每做10樣野 10樣野都係錯既

如果唔顧及封路對市民出入將軍澳既影響
會被批評擾民
如果令封路對交通影響減至最低
又被批評賽道設計兒戲
真係做咩都錯

我絕對承認政府係好多方面都做得好差好差好差
但亦唔應該將責任完全歸疚政府同其他籌辦單位
因為仲有其他控制唔到既因素影響緊

具體既籌備情況我唔係好清楚
以上只係我既愚見
如果有任何得罪既地方
請各位師兄師姐 多多包涵

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瓜同學 於 2009-9-9 23:41 發表
其實東亞運既籌備 發展到而家既情況
見到市民大眾 甚至立法會議員好多時都將矛頭直指政府
指政府求求其其攪東亞運
無可否認 政府係籌辦東亞運上的而且確須要負起大部份責任
政府辦事不力既同時
其實可能仲有其他 ...

瓜同學...
主觀意見..客觀分析...
大家都是輕鬆討論..發表意見...

個人只能講句...
是強勢政府..還是..弱勢正苦
大家心中有數..高下立見....

升級   40.67%

該用戶從未簽到

到底香港點解搞成咁? 都係鷄同鷄蛋, 議員同政府o既關係問題
總之受害者就係全港市民

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2009-9-9 11:12 發表
政府根本就唔重視跑步運動, 覺得香港跑手無成績, 無得威, 呢d就係呢班所謂精英官員架精英心態看運動! 我諗遲d連單車徑都唔可以用來攪跑步比賽(單車有成績嗎!), 要跑步就唔該大家走遠d, 去水塘啦, 唔可阻住地球轉呀,  ...

我同意ching的講法。如果政府怕造成塞車,不如不要搞。

升級   21.4%

該用戶從未簽到

點解唔做下民意調查,可能大部份的將軍澳市民都贊成呢 .至少TKO逍遙團會贊成

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Parco爸 於 2009-9-9 11:13 發表
    香港...全馬、半馬賽事都能走上街頭...偏偏東亞又攪成咁..真不幸...

Parco爸,唔好咁大聲住,分分鐘第日呢啲比賽都有可能要在運動場兜圈跑,
    因為而家又話唔批準比賽跑單車徑。
    問你到時点算?可能要食定暈浪丸嚟跑至得!

升級   40.5%

該用戶從未簽到

如果我係香港跑手代表,我會覺得冇面!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-9-10 17:51 發表

Parco爸,唔好咁大聲住,分分鐘第日呢啲比賽都有可能要在運動場兜圈跑,
    因為而家又話唔批準比賽跑單車徑。
    問你到時点算?可能要食定暈浪丸嚟跑至得!

運動場....
    我最多走連續25個圈炸.....之後就分唔清楚是累還是悶....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-9-10 22:47 發表
    咁大鑊,連單車徑都唔比比賽﹖

簡直是對跑手的大逼害!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-9-9 15:25 發表
    不如長跑網同日,搞返個長跑半馬迎東亞,
    好似430 & 666..
    可能重有聲勢過政府搞喎..

我第 1 個報名

升級   16.67%

該用戶從未簽到

將軍澳封路會塞車, 咁渣打馬拉松咪唔應該存在?

狂兜圈一定無可能唔會影響到表現

國際無規定可能係因為佢地覺得無人會咁蠢搞個兜圈式長跑

升級   97%

該用戶從未簽到

原帖由 MrMoonLight 於 2009-9-9 17:29 發表
    離題都要講兩句, 呢個政府真係令我好失望, 以為董伯伯走咗有好日子過, 宜家仲衰, 個個官僚到死, 做乜都一係拖, 一係就求其交功課, 講果時就兇痕, 做果時就XX

moonlight兄簡直係我知己,正正道出我心聲做果時就look-lan

升級   45.6%

該用戶從未簽到

At least consult the running club like HK Runners & 香港長跑網 la.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

回復 54# 的帖子, 回復 57# 的帖子

人地大機構大公司搞得差
    咁我地作為民間團體就更要致力搞更多好野出來
    就算搞唔起個知名度
    至少都要令佢地感到羞家~" />" />

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2009-9-11 19:50 發表
    將軍澳封路會塞車, 咁渣打馬拉松咪唔應該存在?

狂兜圈一定無可能唔會影響到表現

國際無規定可能係因為佢地覺得無人會咁蠢搞個兜圈式長跑

完全同意

邊會有搞手搞一個半馬是跑2k一圈!不如去跑馬場啦。

升級   61.95%

該用戶從未簽到

回復 54# 的帖子

我第 2 個報名!!!!