香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: tslney
打印 上一主題 下一主題

早幾日跑步撞散人地部手機...

升級   76.67%

該用戶從未簽到

我認為沒需要太執着事件中誰對與誰錯,我覺應該是從感受上去了解,如果我是那個人站在巴士站,背向跑者,突然被撞,手機飛脫落地,此刻必頓時心情激動破口大罵,但若見到跑者大声Say sorry,仲幫我執番部手機,我唸我會收番埋的火。
但如果仍繼續破口大罵,我唸跑者亦佛都有火。

因此,我認為此事撞人者,無論如何先作道歉,被撞者亦需有寬恕之心,這樣就世界和平。

升級   16.67%

該用戶從未簽到

轉頭講聲對唔住即刻跑走啦

升級   61.1%

該用戶從未簽到

既然係咁陰差陽錯我跑過0個秒你遞手 , 仲要拿住部手機來遞, 我會話我對呢件事深表遺憾, 呢部手機死於意外, 無人要負責!

升級   51.05%

該用戶從未簽到

其實都係報警好,有著唔著等法庭判,唔駛嘈。

一陣有個細路係巴士站失驚無神遞手,一撞仆落街撞穿頭跌斷手仆瓜左咪大檸樂,有判例我諗大家都比較安心係街度飛馳,起碼撞死人唔駛坐監。

升級   41.5%

該用戶從未簽到

我個人覺得事件要反方向上看看,如果自己無La La被人撞散部手機,令至金錢上有損失可能維修要比錢或浪費時間,又或要買個另一部新機更唔見千多圓至三千多圓,你會點想呢?
我都好多時跑街,見到樓主發生這樣的事件,我都會多D留心路面程況及小心行人。

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 wewahaha 於 2009-9-12 11:10 發表
其實都係報警好,有著唔著等法庭判,唔駛嘈。

一陣有個細路係巴士站失驚無神遞手,一撞仆落街撞穿頭跌斷手仆瓜左咪大檸樂,有判例我諗大家都比較安心係街度飛馳,起碼撞死人唔駛坐監。

講起細路, 真係唔講得少

唔止1次跑過細路格離時, 就係岩岩最接近個刻個細路就有突然而幅度大既手舞足蹈動作, 較都無咁準!

而且細路既步行軌跡唔穩定, 經常出現突變, 所以見到細路都會醒目D跑開9丈遠!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2009-9-11 10:28 發表

說來容易,
你有否跑街?
要是我留返幾個身位過人, 那麼我豈不是要在街道中左穿右插!

我重申: 我從沒有覺得自己沒有責任

不用將帖子嚴重化吧?

中肯的回復,
但不用說到law 吧?

ching好彩...部機沒事.
如果手機壞佐,大家各執一詞,企硬.........,報了警上庭...我諗法官都係用法律角度去判.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2009-9-11 19:38 發表
轉頭講聲對唔住即刻跑走啦

C 拉 平時唔郁, 但個刻一定爆1百米捉你 !

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 lotustower 於 2009-9-12 15:49 發表
我個人覺得事件要反方向上看看,如果自己無La La被人撞散部手機,令至金錢上有損失可能維修要比錢或浪費時間,又或要買個另一部新機更唔見千多圓至三千多圓,你會點想呢?
我都好多時跑街,見到樓主發生這樣的事件, ...

純熟意外,所以世界上很多東西要買保險。