香港長跑網  - 長跑長友

警方已在單車徑做緊工作

升級   100%

該用戶從未簽到

昨晚由沙田跑回馬鞍山,沿途都是跑行人路,過了錦泰由海賓長廊出回單車徑,有幸比幫辦周住,苦口婆心勸我在行人跑,抄了身份証便放行.

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 鄭國柱 於 2009-9-11 09:42 發表
    昨晚由沙田跑回馬鞍山,沿途都是跑行人路,過了錦泰由海賓長廊出回單車徑,有幸比幫辦周住,苦口婆心勸我在行人跑,抄了身份証便放行.

我不留都冇帶身份証跑步喎!只帶八達通!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鄭國柱 於 2009-9-11 09:42 發表

阿sir有冇話如果再犯會點? 我跑街通常唔帶身份證wor, 咁點算好?

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-9-11 10:42 發表

阿sir有冇話如果再犯會點? 我跑街通常唔帶身份證wor, 咁點算好?

X2.  如果比佢捉住又無身份證咁會唔會拉返差館??

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-9-11 10:42 發表

當時有跑友都沒有帶身份証,亞SIR都好無奈,另有跑友彩你都傻,沒有停步.亞SIR 訢苦,因現時單車徑與跑步徑未能配套.是很難執法.但有人投訢又要做工夫.佢仲叫我向有關部門反映有冇兩全其美方法.

升級   0%

該用戶從未簽到

單車徑係FOR單車人士.............大家都係跑行人路啦

升級   0%

該用戶從未簽到

無 ID , 最多叫家人攞去差館, 如果住得近 , 阿蛇有時間咪同係你番屋企攞,
    我有時都會 5 記得帶 ID 去跑步喎, 以後做個好市民先得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-9-11 11:11 發表
    單車徑係FOR單車人士.............大家都係跑行人路啦

其實跑步唔係好阻 d 單車既o者, 最唔好係 d 放 9 人仕, 由得 d 寵物係單車徑亂跑,先最危險。
    可能我又踩單 , 又跑步 ,身份重叠 , 有時在單車徑都盡量讓跑友行先,等有機會先超越佢,
    到自己跑步 , 又 keep 番靠左跑 , 俾單車友行先。

" 大家行一步 , 世界更美好 "

升級   100%

奮鬥

其實跑行人路上ge石磚路同單車徑比,邊條路傷腳D呢?

升級   50.45%

該用戶從未簽到

原帖由 鄭國柱 於 2009-9-11 11:03 發表
    當時有跑友都沒有帶身份証,亞SIR都好無奈,另有跑友彩你都傻,沒有停步.亞SIR 訢苦,因現時單車徑與跑步徑未能配套.是很難執法.但有人投訢又要做工夫.佢仲叫我向有關部門反映有冇兩全其美方法.

海賓長廊到咗錦泰就止步, 要跑回單車徑入馬鞍山, 就算行人都要行單車徑, 希望快D完成海賓長廊直達馬鞍山, 免人車爭路既情況 

升級   25.9%

該用戶從未簽到

原帖由 鄭國柱 於 2009-9-11 11:03 發表

E家條緩跑徑斷開幾截, 有D位焗住要攝入去單車徑跑, 楝幾個差佬係度有Q用咩.

升級   25.9%

該用戶從未簽到

原帖由 kf1977 於 2009-9-11 11:21 發表

我諗撞擊力相差無幾, 不過磚路會有凹凸位或會扭傷PK.

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟昨日在海典居起跑時撞正兩條差佬

他們都沒有理我呀!

升級   100%

鬱悶

原帖由 kf1977 於 2009-9-11 11:21 發表

當然單車徑會比較冇咁傷腳,尤其好似我對腳如果傷愈後再跑,
    就最好有段長時間唔好跑石磚路住。

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-11 11:19 發表

其實跑步唔係好阻 d 單車既o者, 最唔好係 d 放 9 人仕, 由得 d 寵物係單車徑亂跑,先最危險。
    可能我又踩單 , 又跑步 ,身份重叠 , 有時在單車徑都盡量讓跑友行先,等有機會先超越佢,
    到自己跑步 , 又 kee ...

非常同意師兄的說法,一人讓一步,世界更美好....^^

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我有時都好想跑行人路, 但行人路d 磚凹凹凸凸真係好難跑, 跑跑下又跑返落去單車徑。
    不過我跑ga 時間通常都係夜晚9點後, 吐露港無乜單車, 同埋跑時我都會貼住路邊黎跑,
    希望無咁阻d 單車人仕啦, 樓上師兄咁話 一人讓一步

升級   29.67%

該用戶從未簽到

單車徑比較平坦,跑起來怎樣也較行人路舒服。
    (曾有新聞指行人路會向馬路方便傾斜,久而久之會影響盤骨的發展)

單車徑始終予單車行駛,有甚麼事都是行人理虧,
    拜托就是各位車手忍讓一下!
    我們跑友也靠左跑,大家安全至上吧!

升級   100%

該用戶從未簽到

係呀~~~
    甘以後都係要小心d,唔好跑單車徑啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-9-11 09:45 發表

我不留都冇帶身份証跑步喎!只帶八達通!

張張身份証袋埋落個八仔套度丫嘛, 我跑親都係咁做既~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runners_hk 於 2009-9-11 13:06 發表

非常同意師兄的說法,一人讓一步,世界更美好....^^

如果跑單車徑個個都靠左跑根本完全無問題,反而唔識靠左踩既單車人士危險百倍,警方應該先處理呢d 人~~