香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大家跑完步之後, 會唔會飲茶?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

我幾年前跑步, 會一路跑, 一路get 住支無糖既烏龍荼來飲(唔凍)...
    發覺真係去水都幾多下, 但聽人講, 大量運動既時候, 最好唔好飲茶,
    之後我就無飲, 只係飲水...

因為之前都係d friend 講下,
    今日想係度問下咁多位師兄師姐, 一路跑步, 一路飲茶, 係唔係唔好...

+1 0
    上一篇︰Victoria to Peak Challenge 2009-10-01下一篇︰跑步跑左1個月減14.2磅ok嗎

升級   59.8%

該用戶從未簽到

中醫話茶利尿 ,飲得多,跑跑下可能好想去......
    咁趕去WC,跑快咗都唔定

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

上年某內地全馬賽事就係提供茶作運動飲品……d跑手普遍覺得好過飲水……

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

升級   0%

該用戶從未簽到

提提大家......
    奶茶同埋咖啡利尿同埋扯水
    跑之前唔應該飲... 天氣熱令你加快缺水..可能有中暑既危險

但在下唔係好清楚中茶會唔會同西茶一樣利尿

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2009-9-12 15:23 發表
    我幾年前跑步, 會一路跑, 一路get 住支無糖既烏龍荼來飲(唔凍)...
    發覺真係去水都幾多下, 但聽人講, 大量運動既時候, 最好唔好飲茶,
    之後我就無飲, 只係飲水...

因為之前都係d friend 講下,
    今日想係度問下咁 ...

只要喝夠水,飲茶都沒關係。

我跑完跟補完水以後,都喜歡喝雲南普洱茶 (但我不喜歡一般茶樓喝的廣西普洱茶)

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-13 01:57 發表
    提提大家......
    奶茶同埋咖啡利尿同埋扯水
    跑之前唔應該飲... 天氣熱令你加快缺水..可能有中暑既危險

但在下唔係好清楚中茶會唔會同西茶一樣利尿

ee 師妹,有最新研究所茶裏面的咖啡因不會利尿和導致缺水。
    會不會有這個問題,可能是因人而異,所以,如果你沒問題的話,喝也無妨。
    我就會先補夠水,再喝茶,而且雲南普洱的熟茶沒太多咖啡因,沒關係。