香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有冇師兄/姐 穿五趾鞋跑步 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

跑步兼醫病 五趾鞋紅遍英美
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... 335&art_id=13185585

五趾襪流行多年,現在輪到五趾鞋了。意大利設計的 FiveFingers前年起紅透美國後,如今終於登陸英國,不但吸引專業運動員選用,連骨科醫生都用來治療病人。
五趾鞋用合成橡膠製造,鞋身超薄,猶如用家的第二層皮膚,穿上後腳中間先着地,有助防止扭傷足踝和膝蓋痛,售價 80英鎊( 1,017港元)。 2006年推出後,翌年便獲《時代》周刊選為最佳發明之一。
五趾鞋原本主攻瑜伽、獨木舟和出海人士,豈料率先紅遍美國跑步界, FiveFingers潮流更跨大西洋席捲英國,短跑運動員普賴爾就是粉絲之一:「無論跑室外抑或跑步機,五趾鞋都很舒適,比平底鞋或釘鞋還要好。」
五趾鞋大紅,生產商 Vibram豬籠入水,銷售額前年起每年都急升三倍,估計今年在北美營業額更高達 1,000萬美元( 7,800萬港元)。你甚麼時候買一對五趾鞋?
英國《每日郵報》

五趾鞋好似好過癮...不過好貴..
+1 0
上一篇︰科學園跑踩9月20日(SUN)下一篇︰求救_個左腳波羅盖痛

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小弟5趾襪都未著過.....
    其實好唔好著的.

升級   60%

該用戶從未簽到

是不是这种鞋

是不是这种鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

I saw it a ProCamfish and cost > 500HKD

升級   16.67%

該用戶從未簽到

腳形會唔會出現唔啱既可能性?

升級   0%

該用戶從未簽到

對鞋好軟架

升級   15.26%

該用戶從未簽到

個理念同Nike free幾相似 好唔好著真係見人見智

升級   13.16%

該用戶從未簽到

腳指人人有長有短... 好似我咁, 二指長過腳指公, 咪唔岩著囉??

升級   100%

該用戶從未簽到

好似一對襪甘~~~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-9-17 17:13 發表
    跑步兼醫病 五趾鞋紅遍英美
    http://hk.apple.nextmedia.com/te ... 335&art_id=13185585

五趾襪流行多年,現在輪到五趾鞋了。意大利設計的 FiveFingers前年起紅透美國後,如今終於登陸英國,不但吸引專業運動員 ...

有看過Born to Run 的話,就知道爲什麽五趾鞋會流行。我也有興趣試一試

升級   0%

該用戶從未簽到

我估著左佢同赤腳走分別唔太大, 在香港買成6舊感覺太貴

升級   35.79%

該用戶從未簽到

原帖由 kafelnikov 於 2009-10-24 00:15 發表
    腳指人人有長有短... 好似我咁, 二指長過腳指公, 咪唔岩著囉??

官網寫2趾長過趾公多過1/6吋係唔fit
    左右腳相差多過1/6吋都係唔fit

我找了朋友幫我頂了一對
    下個月應該返到.....

升級   60%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

TEL:086013423001748

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 hnxbw 於 2009-12-7 16:47 發表

登錄/註冊後可看大圖

TEL:086013423001748

看Born to Run有提過, 但到而家先知對鞋原來係咁既樣.