香港長跑網  - 長跑長友

樓主: joelkw

最新戰鞋入手 Tarther RS Alivio Wide

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 smchan2 於 2009-9-18 11:29 發表

我上次問佢有無30cm 既薄底佢都話俾我聽無
之後仲同我吹水吹左成15 - 20 分鐘 (因為同其他人)
佢話12月可能會返一對30cm 既tarther
咁我話到時再上去睇下...
如果係wide 版我諗29cm or 29.5cm 我都可 ...

咁樣緊係唔好啦~~ 如果d貨到o左, o係你上去之前有人問, 咁咪又冇左??!!
你留低電話俾佢, 提佢一到貨就打俾你, 咁就冇走雞啦~~

升級   35.79%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkw 於 2009-9-18 02:18 發表
用左一年時間減50磅, 除左跑步之外, 重要飲食配合: 飲品全部走糖走甜(必須全戒糖), 早餐同午餐盡量少油清淡(可以食飽肚), 晚餐只食2個麵飽+一支清水, 跟住去跑15K(每日), 晚上9點後只會飲水唔再食野, 星期六操LSD 35 ...

我絕對冇可能咁減法..... 真佩服

其實我3年前減過一次: 3個月做gym+跑步及控制飲食 由140--> 130
之後就放棄左 2年反彈有突... 162

所以今次只做運動唔戒口 減慢d 但反彈風險細d

講番對鞋 我朋友年頭用trather ts跑 scm fm
佢話腳掙有d痛 同埋由於前掌薄 途經凹凸不平既路就好唔舒服
給你一個參考 我朋友173cm 150磅左右

我就用skysensor breeze跑 ok 好舒服 當時157磅

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 elfwalter 於 2009-9-18 18:54 發表

我絕對冇可能咁減法..... 真佩服

其實我3年前減過一次: 3個月做gym+跑步及控制飲食 由140--> 130
之後就放棄左 2年反彈有突... 162

所以今次只做運動唔戒口 減慢d 但反彈風險細d

講番對鞋 我朋友年頭用 ...

我覺得可能你果陣時訂o既目標唔夠長遠, 所以放棄左. 我跑完全馬之後, 目標係超馬, 跟住玩Junior三鐵, 然後ultra三鐵...... 所以冇可能唔諗盡辦法去keep住個體能.

skysensor breeze中國同日版我試過哂, 我覺得佢中底太淋, 反彈力唔夠, 太舒服, 跑短途15k以下ok, 之後會越跑越痴腳, 好似步步都踩左入泥漿, 好辛苦~~
可能我真係有d自虐狂, 我比較鍾意反撞力大o既鞋~~
其實只要掌握到將向上反撞力轉換成向前推動力(踭落地後快速轉腳腕, 將d力轉向前掌跟住蹬前), 反而可以提速+慳力架!
原理有d似滾輪效應, 只要一路轉移o既技術做得好, 果種反撞力係會源源不絕咁提供, 你會發覺越滾越快, 越滾越慳力, 但係當然你o既肌肉要受得到果種壓力同震盪, 特別係股四頭肌, 一定要好強壯先可以減低受傷機會. 所以我隔晚會做weight trainning, 深蹲100下, 分4set做, 每set之間休息5分鐘, 對強壯股四頭肌好有幫助.

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

錦小弟真係唔知自己著Tarther / skysensor breeze 好.....
    用來平時操,著什麼? 用來全馬比賽, 著什麼?...
    因為未著過Tarther ...只有一對skysensor breeze中國,無得比較.

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-9-19 01:44 發表
    錦小弟真係唔知自己著Tarther / skysensor breeze 好.....
    用來平時操,著什麼? 用來全馬比賽, 著什麼?...
    因為未著過Tarther ...只有一對skysensor breeze中國,無得比較.

又唔駛咁迷妄~~ 其實就好似每個人o既口味都唔同, 只有不斷咁試先知邊種o岩自己, 基本上tarther日版&中國版, skysenor日版&中國版, GT2140, Nibmus, Rider 12, Creation, LSD Wave 統統都試均.... 先得出結論係tarther最o岩我跑法, 咁我以後都淨係買佢.
    後果就係攪到成屋都係鞋同俾老婆鬧~~

升級   0%

開心

原帖由 joelkw 於 2009-9-19 02:25 發表

又唔駛咁迷妄~~ 其實就好似每個人o既口味都唔同, 只有不斷咁試先知邊種o岩自己, 基本上tarther日版&中國版, skysenor日版&中國版, GT2140, Nibmus, Rider 12, Creation, LSD Wave 統統都試均.... 先得出結論係ta ...

師兄,錦你平日著Tarther 操...錦比賽又著Tarther ?
    你可以同太太講:"你想我鞋多 , 定女多?"

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-9-19 07:10 發表

師兄,錦你平日著Tarther 操...錦比賽又著Tarther ?
    你可以同太太講:"你想我鞋多 , 定女多?"  

我同時ready住3對tarther, 一對操speed, 一對操長課, 一對比賽用~~

Haha~~ 我個人黎講就想兩樣都多~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkw 於 2009-9-18 19:54 發表

我覺得可能你果陣時訂o既目標唔夠長遠, 所以放棄左. 我跑完全馬之後, 目標係超馬, 跟住玩Junior三鐵, 然後ultra三鐵...... 所以冇可能唔諗盡辦法去keep住個體能.

skysensor breeze中國同日版我試過哂, 我覺得 ...

師兄你做深樽做幾重ga... 可以做到100下咁多....

我之前個膝頭都成個傷同埋有IT band
    聽左物理治療師話去做weight training 練腳之後到依家都無大傷
    最多都係跑完有少少痛 (但係休一日兩日就無事)
    不過我係做leg press

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 smchan2 於 2009-9-19 10:56 發表

師兄你做深樽做幾重ga... 可以做到100下咁多....

我之前個膝頭都成個傷同埋有IT band
    聽左物理治療師話去做weight training 練腳之後到依家都無大傷
    最多都係跑完有少少痛 (但係休一日兩日就無事)
    不過我 ...

我冇去gym, 只係係o係屋企做, 每邊手持15磅啞鈴向下垂直, 然後做深樽動作hold住10秒, 再企直為之1下.
    100下唔算太多.. 每set都係25下, 但一定要分set做, 每set之間要休息大概5分鐘.
    IT band我左右腳都試過, 自從改善左跑姿同操強左四頭肌之後, touch wood冇再翻發啦~

升級   45.6%

該用戶從未簽到

Ching, how about sit-up can help for 四頭肌?

升級   0%

開心

原帖由 Ning 於 2009-9-20 01:07 發表
    Ching, how about sit-up can help for 四頭肌?

sit-up 操腹.

升級   0%

開心

原帖由 joelkw 於 2009-9-19 10:50 發表

我同時ready住3對tarther, 一對操spreed, 一對操長課, 一對比賽用~~

Haha~~ 我個人黎講就想兩樣都多~~

3對 tarther....正.
    遲d小弟都要玩番對.....睇下取唔取代到"美記"spacer.

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 Ning 於 2009-9-20 01:07 發表

四頭肌o係大脾正前方果舊~~

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-9-20 13:36 發表

3對 tarther....正.
    遲d小弟都要玩番對.....睇下取唔取代到"美記"spacer.

玩得薄底鞋就冇得慳, 日日操死一對, 中底好快就扁哂同打柴..
    所以跑步O既成本都唔低架~

升級   68.42%

該用戶從未簽到

183磅減到132磅~~~

有些少好似過左瘦喎~~

如身高6呎的話,160-170磅都算係標準.

冇左成50磅咪差不多冇晒脂肪~~脂肪byebye~~

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 占基利 於 2009-9-21 00:28 發表
    183磅減到132磅~~~

有些少好似過左瘦喎~~

如身高6呎的話,160-170磅都算係標準.

冇左成50磅咪差不多冇晒脂肪~~脂肪byebye~~

Yes... 依家體脂比率維持o係9-9.5%, 係都bulid up 肌肉啦, 要脂肪把鬼咩~~

升級   13.68%

該用戶從未簽到

師兄
    咁我問下日版既tarther同中國版有乜分別呢?
    仲有中國版有乜顏色?

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 johnwu33 於 2009-9-21 19:27 發表
    師兄
    咁我問下日版既tarther同中國版有乜分別呢?
    仲有中國版有乜顏色?

日版同中國版主要係中底物料唔同 (我唔評論款式啦), 日版會比較淋, 相對反應冇咁快, 頭段較為舒服, 中後段會有痴腳感覺. 中國版比較硬, 冇咁舒適, 相對反應較快, 如配合倒反撞力, 對加速有幫助.
    其實冇話邊個好邊個唔好, 只要配合倒你o既跑法同感覺就ok啦!

升級   13.68%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkw 於 2009-9-21 23:26 發表

日版同中國版主要係中底物料唔同 (我唔評論款式啦), 日版會比較淋, 相對反應冇咁快, 頭段較為舒服, 中後段會有痴腳感覺. 中國版比較硬, 冇咁舒適, 相對反應較快, 如配合倒反撞力, 對加速有幫助.
    其實冇話邊個好 ...

反應快岩我喎...
    日版咩價位?
    thx

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 johnwu33 於 2009-9-22 00:04 發表

反應快岩我喎...
    日版咩價位?
    thx

要反應快應該買中國版, 日版大概$1300, 中國版$855.