香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

各位師兄, 有無試過跑街被狗追???

升級   19.47%

該用戶從未簽到

成日都跑運動場. 而家跑到有少少悶想跑街.
但係小弟驚狗...好驚跑街被狗追, 如果不幸遇上....應該點做?
+1 0
上一篇︰大埔運動場星期日開唔開架?下一篇︰ChiRunning

升級   4.21%

該用戶從未簽到

通常狗見到d跑的人才會追,唔跑的人唔會追
萬一被追,即刻企定,咁隻狗都會企定,引開佢注意便可以了

升級   17.67%

該用戶從未簽到

http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-267--5356-0,00.html

可以參考下

有時我會跑過灣仔狗公園.減慢少少就ok

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

HAHA, 我係狗公園, 見過有人跑過, 即刻十幾隻狗想追過去, 好彩d 主人拉得住,
    但果個跑者嚇到仆左係度, 之後起身仲鬥人唔睇住d 狗, 差少少俾在場放狗人仕溶左....佢見d 人發晒火咁指住佢來鬥, 佢即刻九秒九咁跑走左....

升級   0%

該用戶從未簽到

定D來...

一般狗不會追人...
    如果真的追...通常兩種情況...
    一是以為你同佢玩..想追住你玩...
    呢個情況通常主人會叫住..但就算無主人或叫不住隻狗...隻狗都會追一段距離後停下...

另一情況...(通常是流浪狗)
    是你跑的範圍可能入左佢領土範圍...牠覺得你是入尋者..會攻擎牠..令牠情緒不安....
    呢個情況牠通常會是吠左你先..以作警告...
    咁..如果路得一條..你最好與牠保持最遠距離..不要同牠對望來及眼神接獨...
    如果牠起步追你...就是想攻擎你...
    攻擎你之前..通常都不會吠..同時會合實個口...
    當然..如果你本身有玩開狗..或..馴狗經驗..
    上述所講有冇眼神接觸以不重要...
    因你已有足夠能力食住佢..控制佢情緒...令佢退縮..或不敢攻擎你...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2009-9-19 20:49 發表

HAHA, 我係狗公園, 見過有人跑過, 即刻十幾隻狗想追過去, 好彩d 主人拉得住,
    但果個跑者嚇到仆左係度, 之後起身仲鬥人唔睇住d 狗, 差少少俾在場放狗人仕溶左....佢見d 人發晒火咁指住佢來鬥, 佢即刻九秒九咁跑 ...

呢個情況通常是D狗以為有得玩追逐戰......

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 金井仔 於 2009-9-19 13:27 發表
    但係小弟驚狗...好驚跑街被狗追, 如果不幸遇上....應該點做?

我跑的trail很多人溜狗,常常是沒有綁住,所以我常被狗艘繞,有狗撞到我時,對他目露兇光,大聲叫,他們就退後。狗都是欺善怕惡。

不過,那時有人養的狗,不是野狗,比較容易對付。

升級   18.42%

該用戶從未簽到

平日跑開就起公園附近, D狗仔好中意追住我黎玩,佢地好過癮
    我就嚇到想喊lo  

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 金井仔 於 2009-9-19 13:27 發表

師兄住新界西北?

市區狗大極有限,唔洗驚喎

升級   0%

該用戶從未簽到

以前跑哥連臣角道有個地盤有幾隻狗
    有時跑過會隔住個鐵絲網吠我
    一個人o個時都有d驚..
    不過依家無晒d狗lu (好似係俾人投訴)

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

我由細到大都好怕狗,但有時惡狗都不及牠的主人可惡!

我初初在家附近跑街時,在相同的一段路遇過幾次同一個狗主及他的兩頭惡犬,
    那個狗主本有索帶牽着他的兩隻狗,但見到我跑近,他竟然放手讓兩隻狗衝著我
    跑去,兩隻狗攔在我面前狂吠,其實係包圍了我,好像想跳上來咬我的,我嚇得
    大叫、不知如何是好?但那個狗主不但冇馬上前拉住他的狗,更沒有喝停牠們,
    撓埋對手站在一邊看我的狠狽相,通常都是過兩、三分鍾後才上前制停啲狗。
    最後一次,我還見到他陰陰笑,好似睇戲咁睇我的騰雞樣,簡直變態!
    ( 最衰個到比較靜,幾次都冇其他人在附近 )

我嬲到大叫救命,大叫要報警,他才施施然拖回兩隻狗離開,
    我真的想報警,但又怕警察話我浪費警力,同埋警察都應該做唔到乜嘢。

最後我的解決方法,就係兜過第條路跑,唔再跑嗰一段路!

升級   4.5%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

夜晚城門河都好多人放狗, 我跑過唔望佢地, 咁耐都未試過比佢地追~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-9-21 16:53 發表

我初初在家附近跑街時,在相同的一段路遇過幾次同一個狗主及他的兩頭惡犬,
    那個狗主本有索帶牽着他的兩隻狗,但見到我跑近,他竟然放手讓兩隻狗衝著 ...

帶個Pepper Spray,連人帶狗一起射。

不過,狗是欺善怕惡,你比他兇,他就會怕你。我試過大聲一喝,狗差不多給我嚇到丟到trail旁邊的小河裏。

升級   73.33%

該用戶從未簽到

有次跑到無乜氣, 比三隻野狗其中一隻吠我,
    我繼續望住佢慢跑,點知佢追上黎,差唔多咬到我,嚇鬼死,
    自然反應起步逃走,條路又向下斜,又差D卜低,
    跑左一陣先夠膽停, 好慶, 真係想揾D野返去做佢...

升級   73.33%

該用戶從未簽到

佐兄,  pepper spray, tear gas等, 香港唔准用, 你o係外國真好

升級   68.8%

該用戶從未簽到

我試過落斜見到有狗衝過尼,之後狂跑,結果比之前果日快左40秒
    因為落緊斜跟本停唔倒

升級   34.74%

該用戶從未簽到

我跑的路都會有流浪狗出沒. 通常唔望佢, keep住速度跑都ok,
    可能隻狗見人見得多, 所以唔多理好快走過佢地盤0既人.
    所以一直以來都未試過俾隻狗追或吠.

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-9-21 16:53 發表

那個狗主本有索帶牽着他的兩隻狗,但見到我跑近,他竟然放手讓兩隻狗衝著 ...

個兩隻狗主人咁可惡
    聽到都人神共憤

run run ctse,其實你可以向警方備案,睇下警方會唔會捉呢條痴漢送去青山 .....

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 卓卓 於 2009-10-4 22:41 發表

個兩隻狗主人咁可惡
    聽到都人神共憤

run run ctse,其實你可以向警方備案,睇下警方會唔會捉呢條痴漢送去青山 .....

多謝卓卓建議,不過我絕對相信呢個狗主人唔係痴嘅!

如果有下次再遇到呢個衰人,佢又做翻相同嘅衰嘢,我一定即時報警。