香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

係海濱跑步的你有冇同感?

升級   31%

該用戶從未簽到

通常我跑步, 一定會經過藍灣半島海濱,一直以來覺得在海濱垂釣的市民對路經或跑步的途人產生困擾及危險。
1.        海濱已有接近成人身高的圍欄,代表那是不可進入的地方,亦對釣魚人士本身產生危險;
2.        揮動魚桿時對途人產生危險;
3.        本身公園是禁止吸煙的地方,但那些市民不知是否認為在圍欄外不是公園範圍,在那裡吸煙,對途人造成滋擾;
4.        他們把垃圾及煙頭隨手抛到海中,對環境造成污染。

本來我都算最多自己小心d啦,但上星期六朝早上我再一次跑步經過海濱時發現一個極之荒謬的事情,政府部門竟然掛上寫上 ’小心使用釣魚用具’ 的告示及橫幅,這是否表示政府已開放那些位置供市民垂釣? 認同他們的所為? 是否管不到他們倒不如放縱他們?

各位有冇同感?
除左係呢度發 up 風之外, 我都打左email 比區議員, 但未有回覆
+1 0
上一篇︰麥徑7-10相片 (Date : 19-09-2009)下一篇︰New comer from Shatin

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

ching 當然有la, 唔好話海濱, 運動場我都有咗既遭遇la

尋晚ssp, 一班人跑街, 因為記錯時間, 遲到咗, 我 + Bonbon 按自己計劃,各自跑啦, 當我跑咗10個圈左右, 後面傳黎吐痰聽, 好鬼噁心 ga ma,有個赤博ching, 自己又唔扺得住頸,後尾叫個赤博 ching唔好吐痰,   Oh unhygienic, 個ching話唔關我事, 佢鼻敏感wor, 我話鼻敏感大晒咩, mud鼻敏感可以隨地吐痰ga, 激死人ar , 衷心盼望運動場使用者珍惜我哋既場地, 尊重別人, 保持環境清潔, 否則SAR會重臨, H1N1會日漸嚴重

升級   100%

該用戶從未簽到

tartar:

o~~~~原來我地昨晚無留係你身邊,就出事啦~~~~
    咩果個赤博男人甘架.....隨地吐痰甘缺德架.....
    佢以為自己係職業運動員咩....(因為我有時睇d運動直播,ie足球...d球員成日都係草地吐痰)

至於"小心使用釣魚用具" 的告示及橫幅.....其實海濱地方釣魚是否合法架...?

升級   64.74%

該用戶從未簽到

公屋本來都講明唔准養小動物~~~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

前幾年跑經堅尼地城海旁,比釣魚人士的魚釣中飛條頸(絛友的魚釣向後發,又唔睇後)
    好彩魚釣係釣住我條頸的層皮,唔係好痛,但好核突,因為魚釣上有一舊虾.
    因為魚釣有倒釣,自己搞唔到出黎,要CALL白車去瑪麗......
    仲要打破傷風針. 所以大家跑步小心釣魚人士!

我唔知海旁係唔俾釣魚,否則一定叫警察票控係友

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-9-22 12:24 發表
    前幾年跑經堅尼地城海旁,比釣魚人士的魚釣中飛條頸(絛友的魚釣向後發,又唔睇後)
    好彩魚釣係釣住我條頸的層皮,唔係好痛,但好核突,因為魚釣上有一舊虾.
    因為魚釣有倒釣,自己搞唔到出黎,要CALL白車去瑪麗... ...

咩Terry你咁唔好彩呀
    我跑開ge鰂魚涌海濱公園都好多垂釣人士
    我下次跑時都要小心d lo

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 lynnling 於 2009-9-21 17:21 發表
    公屋本來都講明唔准養小動物~~~~~

no~~~~2009年1月1日修訂左少少....

根據 <乙部:屋宇管理及租金政策>內的扣分制共涵蓋28項不當行為,200911日起修訂生效.
    節錄其中如下:

註四 : 房委會資助房屋小組委員會於2003925日決定維持不准在公屋養狗的限制,但會容許租戶飼養不會危害健康及造成滋擾的細小家庭寵物(包括已閹割的貓,但不包括白鴿)其他野生/入口動物/馴養農畜一律嚴禁在公屋飼養。

http://hk.myblog.yahoo.com/missbethwong/article?mid=18300&prev=18332&next=18281

升級   68%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-9-22 12:24 發表
    因為魚釣有倒釣,自己搞唔到出黎,要CALL白車去瑪麗... ...

x2

我跑開沙田城門河,一見到釣友,就敬而遠之!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-9-22 12:29 發表

咩Terry你咁唔好彩呀
    我跑開ge鰂魚涌海濱公園都好多垂釣人士
    我下次跑時都要小心d lo

x2

升級   31%

該用戶從未簽到

議員今日回覆:
    多謝您的意見。我們已經聯絡康文署了解事件並要求跟進有關問題。根據其回覆,海濱圍欄外沒有明文規定不准釣魚,但該處屬公園範圍,為禁煙地帶。我們已要求有關部門加強巡邏,檢控違例吸煙及亂拋垃圾人士。

低能, 理論上圍欄外係海黎架麻, 緊係冇規定架啦, 果d人係唔應該係果度出現架, 最重要係佢個桿同鈎係會危害圍欄內既人, 咁比喻講, 我係公廁向住條街放水得吾得呀?

升級   21.05%

該用戶從未簽到

係海邊食煙我又唔覺太大問題喎,其實一吹就散
    依家政府禁煙開始有d走火入魔,放過下d煙民囉