香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步聽歌(好奇姐~~~)

升級   40.67%

該用戶從未簽到

唔知大家有無曾經討論過:
小弟發現, 單身女跑友跑步聽歌D比例真係好高. 尋晚行過頌安海堤, 見到真係有90%頭戴MP3, 反而Ching真係一個都無
點解呢? 安全感? 無咁悶(咁ching都會悶架?)
請ctse,ching 指教
+1 0
上一篇︰超越挑戰賽,一睹李致的風采下一篇︰麥徑7-10相 (新Link) : 慢慢看

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 全馬 於 2009-9-21 22:40 發表
唔知大家有無曾經討論過:
小弟發現, 單身女跑友跑步聽歌D比例真係好高. 尋晚行過頌安海堤, 見到真係有90%頭戴MP3, 反而Ching真係一個都無
點解呢? 安全感? 無咁悶(咁ching都會悶架?)
請ctse,ching 指教

純屬個人喜好,沒什麽原因。

如果要編一個理由,因爲很多高手都不聼音樂,男跑手比較喜歡模仿高手,所以就不聽了。在國外,很多很快的人,都不喜歡帶MP3,網上也有激烈的討論,沒什麽結果,都是喜歡聼的人繼續聼,不喜歡的就不聼。

小弟沒需要模仿高手,所以每次練跑都帶iPod。不過,比賽就從來不帶。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我就習慣了跑步時不聽音樂~
    就算最近有一部方便帶備的mp3 機
    此可以話係"傳統"來的
    儘管平日多數時間總是塞住耳筒

升級   51.05%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

haha,模仿高手,ching真幽默
    岩岩跑冇部mp3邊有咁好恒心跑幾十分鐘
    跑慣開始喜歡跑唔聽歌都一樣咁enjoy跑
    聽歌係街跑後面比狗追都唔知,好驚驚

升級   25.79%

該用戶從未簽到

唔覺......我通常用電話個speaker 聽mp3 , 當然教到個音量自己岩岩聽到唔好影響到人啦~

因為戴earphone 聽到自己大好聲既呼吸聲

升級   80.53%

該用戶從未簽到

高手不聼音樂是因為要集中精神跑步,而且集中精神跑步會比較安全d,特別跑街時,所以跑步時都系不要聽音樂(不聽歌)比較好d了。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 meimei 於 2009-9-22 08:40 發表
    高手不聼音樂是因為要集中精神跑步,而且集中精神跑步會比較安全d,特別跑街時,所以跑步時都系不要聽音樂(不聽歌)比較好d了。

如果要跟車爭路或是要過馬路,不聼會比較安全。

在下跑沒有車的地方,只有狗,skunk, squirrel 等動物,就沒問題了。

升級   45.6%

該用戶從未簽到

I will learn to the radio while on training. But this will affect the pacer in racing.

升級   100%

鬱悶

平時練跑無論長短程都一定會聽歌,唔係會覺好悶,
    一路跑、一路看風景、一路聽歌,在我來說,是人生一大樂事!

比賽跑10K,15K及半馬都不會聽歌,但跑全馬就會聽,
    因為我跑得耐,唔聽就太悶,同埋有支持捱埋落去的動力。

其實有位前輩叫過我唔好跑步聽歌,因為會唔集中,
    但我又實在enjoy這種樂趣。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-9-22 10:01 發表

比賽跑10K,15K及半馬都不會聽歌,但跑全馬就會聽,
    因為我跑得耐,唔聽就太悶,同埋有支持捱埋落去 ...

如果練跑環境沒有危險,練跑時,不需要太專心,分點心,時間過得快,很不錯,我跑Long Run, Medium Long Run, and Recovery Runs 時都很希望聼MP3分心。不然,一個人,一個星期,160+公里,怎麽撐得過去。

升級   100%

鬱悶

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-22 10:19 發表

如果練跑環境沒有危險,練跑時,不需要太專心,分點心,時間過得快,很不錯,我跑Long Run, Medium Long Run, and Recovery Runs 時都很希望聼MP3分心。不然,一個人,一個星期,160+公里,怎麽撐得 ...

絕對同意!
    我個人跑步目的是重樂趣為主!最重要是跑得開心,又沒有影响或騷擾到他人。

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-9-22 10:01 發表

絕對同意
    跑步時我喜歡聽 mj 的歌, 因為佢d歌節奏感好強

升級   70.53%

該用戶從未簽到

如果跑街的話, 我覺得唔好聽住音樂來跑, 好危險的(因為有時要過馬路), 而我認為ching/ctse跑步聽歌感覺relax同埋不經不覺就跑到好遠了....我就未試過聽歌跑步

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我跑步時都有聽歌, 不過就會將音量較低d, 緊緊聽到音樂便okay
    一路跑, 個心一路跟住唱下, 輕鬆d

升級   80.67%

該用戶從未簽到

平時練跑都會帶部  ipod 去因比較輕鬆及可以分散注意力, 但後來發現唔帶嘅話可以集中聽自己嘅呼吸聲, 可以調較得更好, 咁依家就有時帶有時唔帶視乎果次想唔想專心.

升級   6.55%

無聊
  • 簽到天數: 2 天

我通常一個人跑時都會戴 mp3, 當然係會o係運動場內安全先聽, o係街就唔會.

升級   50.53%

該用戶從未簽到

我唔會帶住mp3 跑,就算係gym 跑跑步機都唔會。
    因為我覺得跑步最緊要係用心去感受下自己的身體機能,如何可以跑得更efficient...

升級   68%

該用戶從未簽到

練長課時視心情/天氣,是否邊聽邊跑.
    沖圈或快跑就唔會聽歌跑,因沖到死吓死吓已聽唔到 !

升級   40.67%

該用戶從未簽到

悶, 輕鬆, 其實都係聽歌o既一大原因。
    其實我個POINT 係: 點解ctse聽歌比例會多咁多。
    ching咪一樣會悶...
    會唔會仲有其他原因?
    (SORRY~~~我個人比較煩同鐘意諗野, 非喜勿理)

升級   50.53%

該用戶從未簽到

我個人好享受跑步的寧靜,那是完全私人的時間....

等自己放鬆、思考.....

所以一定唔會聽歌...