香港長跑網  - 長跑長友

adizero有咁多種系列,各位師兄有無邊種特別推介比小弟??

升級   23.16%

該用戶從未簽到

近來對adizero有興趣
咁岩我對idaten又爛左...
唔知各位師兄有邊種特別推介比小弟呢??

之前我都係度開過post...
我練開田徑...主要係練短跑,跨欄,
有時做下彈跳&有時長下跑

我想對跑鞋係輕輕地..唔好太厚身..
我176高140磅..
謝謝各位師兄

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 nopains_nogains 於 2009-9-22 00:46 發表
近來對adizero有興趣
咁岩我對idaten又爛左...
唔知各位師兄有邊種特別推介比小弟呢??

之前我都係度開過post...
我練開田徑...主要係練短跑,跨欄,
有時做下彈跳&有時長下跑

我想對跑鞋係輕輕地..唔好太厚身 ...

好像最輕是PR.我最近剛好在Adidas 店看到Boston跟Tempo.  Tempo比較中一點點,但也是很輕的.

不過,如果師兄是長跑石屎地的話,最好穿厚一點,多點cushion,重一點的鞋,以免受傷,如膝蓋(ITB),腳跟,等等。

升級   23.16%

該用戶從未簽到

我都算係經常跑石屎地架..斜路跑..斜路衝刺都有
我最怕膝蓋受傷 手尾長...

Boston和Tempo哪一隻較好呢?
同埋買adizero系列既跑鞋邊度買最抵最多?
謝謝

升級   23.16%

該用戶從未簽到

同埋我有留意adizero Ace...
同以上幾隻比邊隻對我黎講適合d??
謝謝

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 nopains_nogains 於 2009-9-22 03:09 發表
我都算係經常跑石屎地架..斜路跑..斜路衝刺都有
我最怕膝蓋受傷 手尾長...

Boston和Tempo哪一隻較好呢?
同埋買adizero系列既跑鞋邊度買最抵最多?
謝謝

我個人認爲Adzero都不太夠cushion跑石屎地,如果一定要穿Adidas的話,可能什麽supernova會比較好。

升級   28%

該用戶從未簽到

我一向都著開 adizero, 我自己覺得幾好... 所以一路都買返adizero...
我分別有 tempo, mana, 同埋 LT

3對嘅性質都好唔同, 個人(小弟175cm, 140lbs )感覺如下:

Tempo: 3對中個cushion最好, 鞋身又唔算太重, 官方數據係280g
             我多數用黎跑街,長課用(20k以上).

mana: 身重大概220g, 比tempo 輕, cushion 無tempo咁好. 反應相對地
           好過tempo, 我多數著佢跑吓 interval 同 tempo run, 唔會多過15k.

LT: 3 對中最輕, 大概210G, 個底最薄, 用黎跑 track 幾好, 所以最少著...

小弟主攻15K以上, 亦以跑街為主, 平均60k以上一星期, 所以著TEMPO最多.
因為保護性為選擇大前提, 如果師兄主要係練短跑,跨欄, 有時做下彈跳&有時長下跑.
TEMPO 可能太重, 個底太厚.....

可以諗諗MANA... 我覺得佢輕得黎又算有足夠Cushion (對身重140lbs左右)...

再講adizero 嘅 boston 我都好鍾意, 不過太貴成7舊幾水 ....等減價先

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

I tried Adizero CS only and found it good for race below 15 K!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   15.26%

該用戶從未簽到

原帖由 Turalyon 於 2009-9-22 10:37 發表
    我一向都著開 adizero, 我自己覺得幾好... 所以一路都買返adizero...

3對嘅性質都好唔同, 個人(小弟175cm, 140lbs )感覺如下:

Tempo: 3對中個cushion最好, 鞋身又唔算太 ...

ching我都有對tempo 感覺幾好 都係見到網上既review唔錯先買
    比較boston 佢地分別有什麼?

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 PAMM 於 2009-9-22 11:05 發表

ching我都有對tempo 感覺幾好 都係見到網上既review唔錯先買

boston 比 tempo 輕一點。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 Turalyon 於 2009-9-22 10:37 發表

Tempo: 3對中個cushion最好, 鞋身又唔算太 ...

跑石屎地的話,我會建議找最好cushion 的鞋。太傷腳啦。在名教練 Pfitzinger 的 Road Racing for Serious Runners中有提到,不要跑石屎地。如果沒辦法,一點要非常注重保護。輕不是重點,不然就不能長跑長有

我們比較辛運在外地練跑得跑手,都是會對石屎地避之則吉。

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 PAMM 参於 2009-9-22 11:05 發表

pamm 兄, 因為小弟未著過boston, 所以好難同tempo比意見.
    你可以參考吓呢條 link,

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=293&t=987959&r=2

ps: sorry!!! 更正 tempo應該係 大概310g (10.8oz)
                       而 boston 係 大概280g (9.6oz)

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-22 11:26 發表

跑石屎地的話,我會建議找最好cushion 的鞋。太傷腳啦。在名教練 Pfitzinger 的 Road Racing for Serious Runners中有提到,不要跑石屎地。如果沒辦法,一點要非常注重保護。輕不是重點,不然就不能長跑長有

...

George 兄, 非常多謝意見, 小弟亦十分同意cushion的重要性, 輕絕對不是重點...
    自覺tempo真的不錯, 保護性亦足夠....可惜在香港這寸金尺土之地, 真的很難避免
    在石屎地上練跑

Pfitzinger 的 Road Racing for Serious Runners 同 Advanced Maranthoning 我都有睇開.
    現在用緊Road Racing for Serious Runners 內的 14 weeks: 30-50miles half marathon
    training schedule 去準備11月29日unicef 嘅半馬....

升級   15.26%

該用戶從未簽到

原帖由 Turalyon 於 2009-9-22 11:31 發表

pamm 兄, 因為小弟未著過boston, 所以好難同tempo比意見.
    你可以參考吓呢條 link,

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=293&t=987959&r=2

ps: sorry!!! 更正 tempo應該係 大概310g ...

thanks a lot

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 Turalyon 於 2009-9-22 11:46 發表

George 兄, 非常多謝意見, 小弟亦十分同意cushion的重要性, 輕絕對不是重點...
    自覺tempo真的不錯, 保護性亦足夠....可惜在香港這寸金尺土之地, 真的很難避免
    在石屎地上練跑

Pfitzinger 的 Road Racin ...

所以,如果在石屎地上練跑,大部分時間一定要穿保護性強的厚底鞋.比賽時則可以穿輕一點.

升級   0%

該用戶從未簽到

我有對Adizero ace, 我覺得好輕好好走...
    可能因為我著開rider 太重

升級   76.84%

該用戶從未簽到

比賽會著adizero pro
    日常訓練都著adizero cs(即係ace)

升級   7.45%

該用戶從未簽到

I prefer Tempo, which with better cushioning for daily exercise. I used Adizero CS for competition, it is okay for marathon--light, not bad in cushioning and good feeling in landing.

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2009-10-2 09:22 發表
    I prefer Tempo, which with better cushioning for daily exercise. I used Adizero CS for competition, it is okay for marathon--light, not bad in cushioning and good feeling in landing.

MIKE 兄

我都係著tempo 作daily training, 比賽就會用mana or LT

升級   0%

該用戶從未簽到

另外想問nike moto 6好唔好著?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Turalyon 於 2009-10-2 12:17 發表

MIKE 兄

我都係著tempo 作daily training, 比賽就會用mana or LT

錦請問, "3間"tempo 重...定係"美津x"ridar 重?