香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑、跑、跑

升級   95.6%

該用戶從未簽到

下定決心參加2010的全馬後, 便開始到網上收集資料, 對馬拉松有多一點的了解。這時候才發現半馬跟全馬是兩碼子事, 以為上年跑過了半馬, 今年再來挑戰全馬, 只要認真練習, 應該可以應付得來, 反正我又不要求時間, 只希望能跑畢全程便心滿意足了, 但當我對馬拉松有更多認識後, 才發現不是想像中那麼容易…..

在收集資料的過程中發現了這個討論區, 然後厚著臉皮開始參加新界東的集訓, 認識到大家後才知道以前自己一直在亂跑, 沒系統的練習, 跑姿也有問題, 要改善的地方很多。跑步通常都比較沉悶, 一個人在跑, 或最多也只能約一兩個朋友陪跑, 但大部份時間都是一個人在跑。中學時又不是田徑隊, 所以到粉嶺集訓時才第一次跟一班人一起練習跑步, 才感受到跑步並不是那麼寂寞孤獨的運動。

到網上找過資料後, 制定了一個練習16星期的program, 由這星期開始練習, 我知道是沒法子完全按schedule來練習的了, 也希望可以盡量吧!

+1 0
上一篇︰超越挑戰三項鐵人賽 call Van 呼籲下一篇︰各位師兄師姐, 小弟住南區的, 有關路線的距離想問問...:)

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜阿傑開blog大吉!

天氣開始涼,係時候準備全馬訓練勒

升級   95.6%

該用戶從未簽到

寫blog 目的就係希望可以迫自己keep 住練習, 總唔可以開左個blog 又唔寫丫嘛

升級   0%

該用戶從未簽到

kit 兄 ; 開 blog 大吉

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

恭喜傑兄開blog
    唔好偷懶啊,我會[及]住你的

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜傑兄開BLOG 大吉~~

如果2010 FM 目標只係完成,又無你想像中咁難既,加油!有北區朋友同長跑網撐你,你一定得~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

多謝大家支持, 其實我依家都貪心左d, 唔單止想完成全馬, 仲想係4hr 左右完成

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-9-22 16:56 發表
    多謝大家支持, 其實我依家都貪心左d, 唔單止想完成全馬, 仲想係4hr 左右完成

Kito師兄,2010年長跑網已有很多人表態會玩全馬,小弟是其中一個,一起努力,明年渣打全馬見!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-9-22 16:56 發表

咁就o岩啦,北區練習幾位跑手,上屆除左CY兄特別快之外,馬王兄/Loud 兄/高寶兄同我FM 時間都4hr 左右,大家可以同你分享下經驗~~

升級   67.95%

無聊

原帖由 kenneth 於 2009-9-22 17:07 發表

小弟渣打今年第一次玩全馬,目標都是 4HR 左右完成,如到時時間大家計過差唔多4小時可以完成的話,不如一齊跑﹗﹗
    明年渣打全馬,4小時大軍預埋小弟

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-22 15:10 發表
    恭喜傑兄開BLOG 大吉~~

如果2010 FM 目標只係完成,又無你想像中咁難既,加油!有北區朋友同長跑網撐你,你一定得~~hgj091" />" />hj

ching 你跑開全馬梗係唔難啦~
    我就連跑唔跑到一半都是未知之數

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

kito ching, 開blog大吉

升級   100%

開心

傑師兄加油~~~全馬練唔夠去跑~~都幾辛苦下~~不過凡事有可能呢

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-9-22 21:51 發表
    傑師兄加油~~~全馬練唔夠去跑~~都幾辛苦下~~不過凡事有可能呢

所以都唔敢偷懶, 今晚都跑左 9-10K, 依家天氣轉涼, 跑得舒服左好多

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

回復 15# 的帖子

我就怕跑傷....所以跑少咗
    以前傷過.....都唔知點克服(黑暗面??)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-9-22 21:29 發表

ching 你跑開全馬梗係唔難啦~
    我就連跑唔跑到一半都是未知之數

抄神兄,你都得架,不過後生仔通常有個通病就係有力時忍唔住,好快用晒D 力,只要有耐性地練,距離慢慢加上去,如果跑開步既應該唔駛練一年已經可以完成全馬~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

9月22日, 大埔海濱公園中段到尾段來回跑練習
    1: 6:02
    2: 6:20
    3: 6:20
    4: 7:20
    5: 6:25
    6: 6:25
    7: 6:14
    8: 6:08

實際距離該一公里多d, 想上網check地圖但搵唔返個起跑點....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-9-22 17:32 發表
    明年渣打全馬,4小時大軍預埋小弟

stan hing, 唔係講笑 , 來年 sub 4 大軍又多一員猛將

升級   95.6%

該用戶從未簽到

可能是因為星期三做gym 時做過腳部肌肉的重量鍛鍊吧, 昨晚跑起來的時候腳真是提不起來, 同一段路段也做不出星期二練習的時間, 感覺上好累, 跑不動, 在8km 時已想放棄, 幸得朋友在旁鼓勵 (但我朋友跑了5km 便休息了! ), 最終跑完大約 11-12k 的路程, 感覺不太辛苦, 只是雙腳真的很累....