香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kito807
打印 上一主題 下一主題

跑、跑、跑

升級   95.6%

該用戶從未簽到

喉嚨痛同少少感冒仲未好返, 今日去睇多次醫生, 希望趕得切 10.1 康復晒啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

開始轉season,好容易奶野.......多用鹽水濕濕喉嚨會快好的,take care!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

傑兄, 我相信你要完成全馬應該沒有太大問題. 不過你跟program練時要量力而為, 千祈唔好加量加得太快. 要循序漸進. 如果覺得雙腳頂唔順就要休息一下, 唔好監硬黎, 否則跑傷了便甚麼也做不了. 儘量唔好日日跑, 好易受傷. 要跑都最好隔日. 中間可以做一些如游水或單車的cross training, 減輕跑步時肌肉的負擔.

總之, 大家一齊努力以赴!!!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

又落幾日雨, 又無得跑喇........
上星期四跑完到依家, 已經隔左成五日無跑.... 唉.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-9-29 11:21 發表
又落幾日雨, 又無得跑喇........
上星期四跑完到依家, 已經隔左成五日無跑.... 唉.....

照跑0拉,總舒服呀。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

今日國慶 10K 時間 54:06
時間不太滿意, 但可以接受, 成績沒有進步過" />" />
值得安慰的是沒進步, 也沒退步, 不過不失....

初段的時間還可以保特, 但當上山再落山後, 明顯慢了很多, 就是最後一段水壩比之前三段的時間慢了有4 MIN.....
要再加把勁噢!!

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

都跑得唔錯啦, keep住練落下, 一定有進步的

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-10-1 19:08 發表
    都跑得唔錯啦, keep住練落下, 一定有進步的

下星期三複操, 一齊加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-1 11:03 發表
    今日國慶 10K 時間 54:06
    時間不太滿意, 但可以接受, 成績沒有進步過" />" />" />" />
    值得安慰的是沒進步, 也沒退步, 不過不失....

初段的時間還可以保特, 但當上山再落山後, 明顯慢了很多, 就是最後一段水壩 ...

時間未達自已預期埋想 , 難免有點失望 , 但有時可以作為下次給自己推動力 , 去跑得更好 ,
    來緊天氣轉涼 , 大把機會攞好時间 , + 油,

升級   95.6%

該用戶從未簽到

4-10-2009

昨晚順利地早上床, 今天能準時 7:45 左右出門
    大約8點起步, 由大埔大王爺廟出發, 一直往馬鞍山方向跑, 由於昨天跟女朋友踩單車踩了四小時, 雖然速度很慢, 但今天雙腿也有點累。
    一路只是慢慢地跑著跑著, 今天打算跑一程長課, 所以就算速度慢了點, 也希望能把距離完成。
    跑到第一個水站, 在科學園時休息了一會兒,喝了點水, 拉拉筋, 小腿的肌肉蠻緊的, 拉了一會後舒服多了, 又繼續跑
    到了馬鞍山的海濱長廊, 買了鑵寶X力, 休息了比較長的時間, 然後便又跑回來
    回到科學園的水站, 再補一次水, 休息了兩三分鐘, 今天撞見上次 9.27 三項鐵人賽的可愛小妹妹, 她跟大隊人一齊在操練, 這麼少的年紀便開始這樣子練習, 真厲害哦!
    這時太陽開始猛, 雙腿又開始累, 雖然不太辛苦, 但腿真的抬不起來, 只能細細步細細步地慢跑回大埔

跑畢全程用了 1'51連休息時間 , 大約是 17.5KM, 時間雖慢, 但感覺良好, 起碼這天早上能準時起床出發

10月份跑了共 30KM

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-4 11:41 發表
    4-10-2009

昨晚順利地早上床, 今天能準時 7:45 左右出門
    大約8點起步, 由大埔大王爺廟出發, 一直往馬鞍山方向跑, 由於昨天跟女朋友踩單車踩了四小時, 雖然速度很慢, 但今天雙腿也有點累。
    一路只是慢 ...

7:45 已經好曬下
    如果可以再早小小出發就最好。
    lsd 其實不需要太快,比你平時練習
    的 80% 速度已經足夠。
    過左 十月十八,看看可 5 可以 加入你一起跑。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

昨晚星期三參加北區衝圈練習, 由於第一次正式衝圈, 所以有點亂來, 衝了五次一公里, 時間保持不了, 而且時間更一次比一次慢, 最後還要超過 5MIN 才完成1KM.....

計埋尋日衝圈加埋前後JOG 的距離, 10月份公里數只有 37KM, 跟目標還差大一段

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-8 13:22 發表
    昨晚星期三參加北區衝圈練習, 由於第一次正式衝圈, 所以有點亂來, 衝了五次一公里, 時間保持不了, 而且時間更一次比一次慢, 最後還要超過 5MIN 才完成1KM.....

計埋尋日衝圈加埋前後JOG 的距離, 10月份公里數只有 ...

初頭衝圈我地個個都係咁架, 開頭有氣有力 , 第一圈就爆鬼左 ,
    練多幾次 , 掌握到個技巧 , 會好 d
    我 5 係好你好多咋 , 由於要應付左 18.10 個 ITU 先會操長課 ,
    6.12 馬交全馬 , 分分鍾企响氹子橋上面欣賞風景

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-10-8 13:48 發表

初頭衝圈我地個個都係咁架, 開頭有氣有力 , 第一圈就爆鬼左 ,
    練多幾次 , 掌握到個技巧 , 會好 d
    我 5 係好你好多咋 , 由於要應付左 18.10 個 ITU 先會操長課 ,
    6.12 馬交全馬 , 分分鍾企响 ...

啱啱我都報左馬交半馬, 想好成績真係要操多d 先得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-8 13:22 發表

計埋尋日衝圈加埋前後JOG 的距離, 10月份公里數只有 ...

初初衝圈係咁架,頭一個圈個個有氣有力,實會跑快左

練多幾課,時間一定會掌握得更好

升級   95.6%

該用戶從未簽到

昨天又能順利早上床, 今早當然要來個長課。
    路線跟上星期一樣, 從大埔大王爺廟出發, 到馬鞍山海濱長廊, 來回約 18.5KM

由於上星期曬到飛起, 所以今朝準備了太陽帽跟太陽眼鏡, 還有搽足防曬,
    點知落到樓下, 今天天氣很好, 又涼又陰, 太陽帽似乎有點多餘.....
    到起點時發現有很多人聚集, 原來今天是歐化寶1/4馬拉松比賽。我主場的地方有比賽都唔知添, 失策
    做完熱身起步了!
    前半段都相當輕鬆, 不過都沒有加速, 要留力, 因昨天踢波也踢了個多兩個小時, 怕自己尾段耐力不足, 還是慢慢跑算了,
    對自己的實力果然了解(其實沒什麼好自豪的), 回程到科學園時雙腳開始叫苦了! 大腿跟小腿都開始痛, 而右膝更開始有點不知明的痛楚(驚!!)!!
    沒法子了, 只能以差不多像競步的速度JOG 回來, 還差不到 5KM 的距離, 再苦也得捱回來噢。
    過了科學園後, 看見比賽的人出發了, 看見了CY 跟馬仔,我都有跟他們打招呼, 希望沒影響他們吧, 我也只是想為你們打打氣MA~ 要是影響了便不好了~~~

很慢很辛苦地衝過終點, 第一次練習也有那麼多人在終點等我
    拉筋後感到超級肚餓, 到了附近的大排當吃了個不太健康的早餐(炒麵+粥+奶茶),
    然後再回起點看看cy 一家的成績。

這麼平坦的路都那麼辛苦, 下星期參加了馬鞍山的長跑練習又要上中大又要上梅子林, 都不知什麼辨, 還是帶定八仔同錢預定搭車好了......

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

傑兄好勤力! 加油! 相信來緊星期日跑完"友情去馬"後, 會更加上力
    今早樂華杯我都有跑呀, 見你唔到添~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-10-11 23:02 發表
    傑兄好勤力! 加油! 相信來緊星期日跑完"友情去馬"後, 會更加上力
    今早樂華杯我都有跑呀, 見你唔到添~

我黎左一陣就走喇, 所以你見我唔到啦, 今次又會咁遲先開始, 成九點先開始GA, 九點半前我已跑完LU

升級   95.6%

該用戶從未簽到

星期日長課後, 今天雙腳還未回復, 要多休一天明天才可全力應付衝圈練習,
    暫定明天目標為 4'40 1KM

到目前為止本月共跑了 60km, 本月目標為 160km, 還差100km, 尚有18天, 進度不太理想.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-13 12:08 發表
    星期日長課後, 今天雙腳還未回復, 要多休一天明天才可全力應付衝圈練習,
    暫定明天目標為 4'40 1KM

到目前為止本月共跑了 60km, 本月目標為 160km, 還差100km, 尚有18天, 進度不太理想.....

我仲大煱 , 呢個月得 80km 咋 , 跑得幾多得幾多啦 ,