香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kito807
打印 上一主題 下一主題

跑、跑、跑

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   95.6%

該用戶從未簽到

11月28日 Jog 了 10k, 時間55min 內, 感覺尚算舒服

今個月很認真地開始練習, 本月暫時共跑了148k, 還有12k 這個月的目標便完成了  
雖然160k 對各位ching ctse來說不算多, 但小弟一個月內跑160k 可算是頭一次, 現在身體還是覺得有點疲倦

跑步的速度沒有明顯進步, 不過耐力方面感覺上增強了, 下個月加量目標定為 200km 一個月, 難度不再於體力, 問題在於能不能抽時間出來練跑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-29 15:42 發表
11月28日 Jog 了 10k, 時間55min 內, 感覺尚算舒服

今個月很認真地開始練習, 本月暫時共跑了148k, 還有12k 這個月的目標便完成了  
雖然160k 對各位ching ctse來說不算多, 但小弟一個月內跑 ...

最緊要堅持 , 一定可以有時間搾到出泥既 , 5 好俾借口自己 ,
記得以前我就係太多借口 , 末有細路....又係沒時间...有左細路...一樣有
係無乜時间.......

升級   95.6%

該用戶從未簽到

今日跑埋12K, 真真正正完成本月目標, 160K 喇

雖然覺得好像跑快了, 但其實沒有, 10K 還是用了 53MIN, 不過感覺上是輕鬆了, 後來JOG返1K cool down 一點也不累, 感覺還可以再跑

這星期日沒時間做長課, 希望聽日有時間跑多轉啦

下星期有場 new balance 15k, 15k目標時間先定為 1.5hr, 這距離沒跑過, 目標時間預得輕鬆一點, 跑時便可沒壓力地跑

升級   95.6%

該用戶從未簽到

11月到了, 本月目標定為200km, 希望可以輕鬆達到!

最近開始了解自己的速度, 現時我用大約 5'30 /k 來跑是最舒服的了, 要是能用這個速度完成12月的澳門半馬已相當滿足 (不過還是希望能快一點!!)

11月1日到港島區亂跑, 從銅鑼灣運動場到跑馬地, 像逛街一樣兜來兜去, 間中可以轉下地方跑真係好開心 , 全程約13k

11月2日陪朋友到海濱公園hea 跑, 在warm up 時見到有位ching 跑得幾快, 跟住佢衝左1k, ching 見我追上黎又加快速度, 大家鬥左一小段路 , 幾好玩. 全程只有 8k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-11-3 10:14 發表
11月到了, 半月目標定為200km, 希望可以輕鬆達到!

最近開始了解自己的速度, 現時我用大約 5'30 /k 來跑是最舒服的了, 要是能用這個速度完成12月的澳門半馬已相當滿足 (不過還是希望能快一點!!)

11月1日到港島區 ...

被你追的應該有點壓力架,跑快的好正常。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-11-3 22:48 發表

被你追的應該有點壓力架,跑快的好正常。

大鑊! 原來打錯字, k 數多左成倍, 係一個月200k, 唔係半個月200k 呀.....

升級   70.33%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-11-5 11:51 發表

大鑊! 原來打錯字, k 數多左成倍, 係一個月200k, 唔係半個月200k 呀.....

加油呀,....ching,.....要操到半個月200 k 呀,..

升級   95.6%

該用戶從未簽到

媽的!!  (希望唔會因此被殺POST)

比賽前一日先黎肚痾......

尋日其實唔係好嚴重, 只係肚痛痾左兩次, 我諗住無乜影響啦, 點知今朝一早起身又痾一次, 去到荃灣上小巴前又一次.....
八點已坐小巴去到汀九, 肚已經無再痛, 諗住影響該不太大, 點知熱身時一起步, 橫隔膜便開始好痛... 熱身時我已跑得好慢好慢, 但都好痛,
JOG左大約1.5K 好左好多, 但依然係一跑就痛, 無法子下只好頂硬上!!

起步後一直忍住痛跑, 我都唔知關唔關肚痾事, 但平時都唔會咁, 今日就一直捱住痛黎跑, 跑左一半有D想放棄, 不過都係跑埋佢啦,
結果用左無法接受GA 時間完成 1小時33分, 跑完對腳唔覺得好累, 只係橫隔模一直痛無法子跑得快....

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-11-8 16:37 發表
媽的!!  (希望唔會因此被殺POST)

hgjD092" />" />hj比賽前一日先黎肚痾......

尋日其實唔係好嚴重, 只係肚痛痾左兩次, 我諗住無乜影響啦, 點知今朝一早起身又痾一次, 去到荃灣上小巴前又一次.....
八點已坐小巴去 ...

師兄今朝幫你影咗幾張相,
轉頭upload比你

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Turalyon 於 2009-11-8 17:35 發表

師兄今朝幫你影咗幾張相,
轉頭upload比你

唔該晒 CHING!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

今日青公咁多人一齊跑真係開心~ 雖然遲到左少少, 不過總算來得及一齊起跑
好多人一齊起步, 而且仲有ctse添, 真開心呢。 起步初段CY 同我一齊跑, 當然過不了10分鐘 CY 忍受唔住我的龜速便先行了,
這也是沒法子的, 他總不能跟我這個速度跑畢全程。之後便開始全程都一個人在跑, 青公的風景真好, 可以看著汀九橋的夜景, 沿路又有海風吹,
不過這條路也太近馬路了, 車子就在旁邊經過, 間中還出現飚車族。
快到深井時被 阿DEE 過頭了, 阿DEE 說到了深井便可以回頭, 不過今天小弟的目標距離可沒這麼短, 別少看在下哦!
到深井看見有位師兄在休息, 便問路青龍頭還要走多遠, 師兄指一指, 叫我一直往前走, 看見XX 花園便是了 (立即已忘了花園的名子),

繼續跑呀跑, 沿路很少看見其他跑友, 原來大部份的人都在深井折返了, 過了深井大約十多分鐘, 看見CY 跟一位CHING 回頭, 便再問問青龍頭的位置。
看看手錶, 還有點時間, 回程的集合時間是九點, 繼續跑吧, 我知道LOUG 兄跟KOPO 兄在前面, 該也沒那麼快回來, 再跑一段吧。
跑了差不多50MIN, 是時候回頭了, 而且又經過了青龍頭馬頭, 那肯定這兒是青龍頭, 達標了, 回程吧!
回程時海風很大, 跑得有點吃力, 而且也開始有點累了, 想找點事情分散注意力, 可惜今天沒帶MP3來跑步, 聽著歌看著這夜景我想感覺該相當不錯吧,
只好哼著 QUEEN 的 WE ARE THE CHAMPIONS自娛, 這首經典老歌我想再過一百年也會有人聽著, 好歌是永恒的!!

用了1'35 跑回集合地點, 原來大家都在等我們, 今天我是尾四(不好意思要大家等了), 我後面還有大隻添, LOUD 兄跟KOPO 兄。
沖涼後大伙兒去食飯, 氣氛真好, 三圍枱都是我們的人呢。

返到黎第一時間上網畫下地圖, 睇下自己跑左幾多, 好彩我記得經過天后宮, 再過兩條天橋後折返, 加埋都 16km 有凸

由公司出發到荃灣也很方便, 大約30MIN 便到了, 下次有機會也過來再參加一下青公的練跑~~

升級   0%

該用戶從未簽到

哈哈~~點會睇小你呀Kitkit,好似係你問我架喎~~
多D 過黎青公玩啦,你收工黎都好方便~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-11-12 09:46 發表
哈哈~~點會睇小你呀Kitkit,好似係你問我架喎~~
多D 過黎青公玩啦,你收工黎都好方便~~

係呀, 我過青公快過返上水好多!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

輕輕鬆鬆今日同朋友吹下水跑下, 又跑左12K, 今個月加加埋埋先得 70K

最近MP3成日播住呢首歌, 諗返起電影D 情節真係好正, 無晒力時都可以跑返快D, 下面條片最經典都係一早起身食生雞蛋0個幕,
簡直係偶像呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-11-14 00:24 發表
輕輕鬆鬆今日同朋友吹下水跑下, 又跑左12K, 今個月加加埋埋先得 70K

最近MP3成日播住呢首歌, 諗返起電影D 情節真係好正, 無晒力時都可以跑返快D, 下面條片最經典都係一早起身食生雞蛋0個幕,
簡直係偶像呀D1 ...

一隻生食都想嘔 ,
Rocky I, 真係幾勵志

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-11-14 10:30 發表

一隻生食都想嘔 ,
Rocky I, 真係幾勵志

以前無咩H1N1禽流感之前, 我細個十幾歲0個陣真係有學佢食生雞蛋架, 一次過食三四隻都無乜問題, 覺得自己好鬼型

升級   95.6%

該用戶從未簽到

今朝天陰陰又涼爽, 瞓多陣九點先起步都得, 唔使怕跑到12點時太熱

九點左右出門, 跑了大約一公里開始熱身, 熱身後便開始今日主菜-- 鹿頸之旅

這次長課全程30K (但最後我只跑了28K), 沿路都有巴士站, 萬一頂唔順都可以坐車返屋企, 所以一個人膽粗粗便開始今次長課,
我跑過最長的距離都只是半馬, 今次的長課比半馬還要長, 而且大尾督到鹿項一段上落斜較多, 對小弟來說是一個挑戰

沿路風景優美, 上次半馬放火各位師兄師姐都跑過, 不過上次半馬放火我無到, 今日可親身體驗
由我家富善村到大尾督一段沒什麼持別, 過了大美督後風景開始好靚

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

可望到船灣淡水湖風景

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

沿路不繼的上落斜

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

鹿頸士多是我的救星! 雖然有帶水, 但到了這個難得的補給站還是要補補給

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

早餐只吃了兩隻雞蛋, 所以跑到入黎非常肚餓, 忍唔住買左份早餐

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

對面好像是深圳, 如有錯誤, 請好心CHING 更正

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
" border="0">
看見275R巴士總站, 好想上車.....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回程好風景~~

今次長課我去到最後受不了沿路巴士站的引誘, 在三門仔附近上車了, 所以跑唔足 30K只跑了大約28K, 就是差一點點才能完成, 沒法子了, 雙腿很酸呢, 不想再跑了

本月共跑了 98K

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

風景的確好靚 , 塵頸我都未跑過, 下次預埋我!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-11-15 14:30 發表
    今朝天陰陰又涼爽, 瞓多陣九點先起步都得, 唔使怕跑到12點時太熱

九點左右出門, 跑了大約一公里開始熱身, 熱身後便開始今日主菜-- 鹿頸之旅

這次長課全程30K (但最後我只跑了28K), 沿路都有巴士站, 萬一 ...

kito hing, 好野,跑過一次下次都好想跑呀,
    風景的確好 青見 , 有機會可以一起跑啊。