香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kito807
打印 上一主題 下一主題

跑、跑、跑

升級   95.6%

該用戶從未簽到

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 kito807 於 2009-11-26 00:01 發表
    今日又要OT, 到北區時已遲晒大到, 同唔到大家操馬克, 諗諗下不如試跑10K睇下有無進步

完成 25圈 (10K), 時間 48'56, 呢個時間已係個人10K PB
    練左咁耐, 卒之都突破到 50MIN 大關喇, 希望下次比賽跑 ...
    阿傑好野...澳門半馬加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-11-26 00:01 發表
    今日又要OT, 到北區時已遲晒大到, 同唔到大家操馬克, 諗諗下不如試跑10K睇下有無進步

完成 25圈 (10K), 時間 48'56, 呢個時間已係個人10K PB
    練左咁耐, 卒之都突破到 50MIN 大關喇, 希望下次比賽跑 ...

好野 !
    taipo 10k, 試下再破呢個時间 ,

升級   0%

該用戶從未簽到

我10k比賽同練可以差2分幾,Kit 兄好快可以挑戰45~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-11-26 11:09 發表
    我10k比賽同練可以差2分幾,Kit 兄好快可以挑戰45~~

希望啦, 不過跑圈我可以迫住自己2min 內一個圈, 可以不停睇錶控制返個步速, 所以就可以推自己跑快d,
    但係到正式比賽, 我就用唔到呢招喇, 就會俾自己越跑越慢。

所以一定要練多d 練到唔使望錶都跑到心目中0個個速度, 到正式比賽時先跑得到理想時間

升級   95.6%

該用戶從未簽到

今日約左兩個舊同學, 輕輕鬆鬆跑下停下吹下水, 跑左12K, JOG 完返黎對膝頭哥好"慶", 又無痛WO,
    只係好慶好慶, 已用冰敷完依家都仲慶緊唔知咩事呢??

本月共跑了155KM

升級   95.6%

該用戶從未簽到

今日個個去跑迪迪尼, 咁自己一個操返轉

大埔到馬鞍山恒安拆返大約21K, 好似唔多上力, 下星期就澳馬, 希望到時跑21K 唔好好似今日咁慢就好喇....

今個月本來想跑夠 200K, 但唔夠數喇
    到今日29號都只跑了 176KM

都算啦, 起碼多過上個月

升級   15.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-11-29 15:17 發表
    今日個個去跑迪迪尼, 咁自己一個操返轉

大埔到馬鞍山恒安拆返大約21K, 好似唔多上力, 下星期就澳馬, 希望到時跑21K 唔好好似今日咁慢就好喇....

今個月本來想跑夠 200K, 但唔夠數喇
    到今日29號都只跑了 176KM ...
    c-hing 澳馬 add oil ar

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 跟跑員yat 於 2009-11-29 18:53 發表
    c-hing 澳馬 add oil ar

CHING 有無報澳馬?? 一齊加油哦~~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

今日澳門半馬PB喇!
    1h48m49s
    最慘係跑到5k左右時有人話跑錯路,跟左人跑反轉頭!浪費左我成兩分鐘!
    今次跟長跑網一班人過去跑真係好好玩!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

恭喜KIT兄澳半馬PB. PB將會陸續有黎!!!

升級   67.95%

無聊

恭喜阿傑pb! 真係進步了不少, 半馬我唔夠你跑呀

升級   95.6%

該用戶從未簽到

多謝各位鼓勵~~

STAN,  呢個月 大埔 10K 我地再鬥過

升級   67.95%

無聊

原帖由 kito807 於 2009-12-6 22:09 發表
    多謝各位鼓勵~~

STAN,  呢個月 大埔 10K 我地再鬥過
    大埔10K我冇報呀, 今日石門10K跑46:22, pb呀!
    我渣打全馬前都唔會再報10K啦, 要專心練多些長課呀, 下次10K應該要到3月的沙田河畔賽了,
    我估10K應該有力同你一戰

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-12-6 22:25 發表
    大埔10K我冇報呀, 今日石門10K跑46:22, pb呀!
    我渣打全馬前都唔會再報10K啦, 要專心練多些長課呀, 下次10K應該要到3月的沙田河畔賽了,
    我估10K應該有力同你一戰

10K跑46:22 好快, 我點都跑唔到呢個時間.......

升級   100%

該用戶從未簽到

恭喜傑兄!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-12-6 22:26 發表

10K跑46:22 好快, 我點都跑唔到呢個時間.......

傑兄, 以你的進度, 46:22甚至sub45應該只有不遠的日子, 我相信好快就做到.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

澳門之旅咁開心, 點可以咁簡單就寫完呢

第一次出外比賽, 雖然不是為了奪標只是志在參與, 地點也只不過是離香港不遠的澳門, 但也算是正正式式離開香港出外比賽, 跟著長跑網一團十幾二十人出發, 真開心!
    從小到大沒什麼運動神經的我, 從來都沒加入過校隊, 雖然有打籃球, 乒乓波, 但在多年的校園生活中, 始終無法取得加入校隊的資格, 所以從來就沒試過一大班人為著比賽出外, 現在能這樣子一團人出外比賽, 雖然是不需要任何資格也可以參加的比賽, 但以前真係諗都無諗過!

由住宿到交通, 各位搞手已為我們安排好, 今次入住的新世紀酒店比我想像中還要好, 房間夠大乾淨又靚, 但不知是否當晚太緊張, 比賽前一晚我跟阿鋒依然無法入睡........
    比賽當日差不多4點便起床, 在酒店房間吃過早餐5點到酒店大堂跟大家集合, 大夥兒慢跑到澳門運動場熱身, 放行李, 作最後準備。
    比賽準時在 6點起跑, 今次參加的人數比我想像中要少, 原來澳馬參加人數不太多, 雖然出口比較窄, 但也無需太多時間參賽者都能順利跑出運動場, 當天天氣良好, 太陽不猛, 而且天氣涼, 在初段我已開始盡力去跑, 今次的戰略跟平時不同, 一向我都會在前段留力, 到後段才加速, 但這個策略我用過多次後依然不理想, 過往的經驗前段留力後, 後段也是無力發力。反正留力也是沒用, 倒不如今次盡地一鋪!  用一個非常危險的策略, 比賽前段便用較快的速度去跑, 支持到多少便多少, 後段沒氣力的話便用較慢的速度跑回終點。

由於第一次到澳門比賽, 所以對沿途的風景都很感興趣, 氹仔橋的風景更是全程最漂亮的一段, 而且在不同的CHECK POINT 更安排了美女為我們打氣, 如此寒冷的天氣有些還穿著跟比堅尼差不多款式的衣服 (辛苦妳們了~~) 所以時間過得很快, 不知不覺間步速也能保持在自己心目中的步速。
    比賽初段出現了點意外, 不知為何有選手竟然在半途跑回頭, 說前面的路錯了, 我也跟著他們跑回頭, 在那裏兜兜轉轉浪費了我2MIN的時間, 到最後也確認了原路是正確的, 雖然心中有怒氣, 白白沒了2MIN 的時間, 但我跟自己說沉著吧! 跑快一點把失去的時間追回來, 盡力去跑吧!! 加油呀!!

最後終於能達到自己的目標, 在1HR50MIN 內完成, 這個策略雖然危險了點但最後成功了!!中間發生了意外還可以完成目標真係既開心又意外!!

km
    1-2   10'23
    3   5'03
    4-5   9'52
    6  7'49 (出意外的一公里!!)
    7   4'51
    8   4'50
    9   5'05
    10  5'18
    11-12  9'54
    13  4'56
    14  4'57
    15  5'08
    16  4'54
    17  5'49
    18  4'49
    19  4'46
    20  5'05
    21  5'13

1'48'49

升級   67.95%

無聊

原帖由 kito807 於 2009-12-7 23:09 發表
    我用過多次後依然不理想, 過往的經驗前段留力後, 後段也是無力發力。反正留力也是沒用, 倒不如今次盡地一鋪!  用一個非常危險的策略, 比賽前段便用較快的速度去跑, 支持到多少便多少, 後段沒氣力的話便用較慢的速度跑回終點。 ...
    跑得好好呀! 如果10K都係咁樣跑, 最少都可以sub 47, 下場大埔10K加油!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-12-7 23:09 發表
    澳門之旅咁開心, 點可以咁簡單就寫完呢

第一次出外比賽, 雖然不是為了奪標只是志在參與, 地點也只不過是離香港不遠的澳門, 但也算是正正式式離開香港出外比賽, 跟著長跑網一團十幾二十人出發, 真開心! ...

恭喜有很好的時間,如果沒有給人老點的話,相信就很有機會 Sub 1:45