香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

初來報到 小弟每次經過一長日子操練 正面小腿會痛得無法練習, 未知是否已成傷患?

升級   60%

該用戶從未簽到

詳情如下

小弟現年19, 運動以足球+緩步跑為主

中學期間一直踢校隊, 每星期有2次操練

中三,四開始練緩步跑, 一星期2-3次, 初初跑3k, 漸漸跑6k, 興起跑9k

但每次練跑半年左右, 就會發覺小腿開始負荷越黎越重

跑1k已經令佢繃緊得好利害, 有時會勉強練, 但始終會痛到屈服

每次去到呢種狀況我都唯有休息, 抖左2-3個月先再練返, 但好快又會發現同一問題

最近又練到復發, 唯有求教於各師兄師姊

岩岩瀏覽左一d區內文章, 見到跑姿一處寫住:腳著地時應避免腳跟先著地。應該用前腳掌著地

... 心感不妙, 因為我一直反其道而行   事因中學期間有田徑隊隊員提醒我長跑用腳跟落地

另外我多以足球球鞋跑, 現時又一跑就痛, 係咪我用腳跟落地日積月累既傷患?

咁我可以點養返好對腳, 時間又要幾耐? 希望好手幫忙~
+1 0
上一篇︰膝頭哥啪啪聲下一篇︰2009 Fubon Taipei Marathon

升級   60%

該用戶從未簽到

T....T 絕望了

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

可能係熱身不足,我有時都會咁,痛果陣拉o下根,之後再跑慢番D試o下,鞋就一定要換啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

是個位置嗎?
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3422&extra=page%3D1

升級   60%

該用戶從未簽到

無錯 ....

資料仲睇緊  好有用!

同埋我想問長跑正確既跑姿係點? 落地用前腳掌落?

因為跑慣左.. 依家唔用腳跟落好似好難跑

升級   60%

該用戶從未簽到

見到華哥又話

「首先改跑姿,拋掉用前掌落地方法,改用腳踭先落地方法去跑,好等脛骨唔好受壓」

咁姐係我跑姿無錯 T__T? 但都係傷.. 問題在於鞋?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Negligible_guy 於 2009-9-27 11:09 發表
    見到華哥又話

「首先改跑姿,拋掉用前掌落地方法,改用腳踭先落地方法去跑,好等脛骨唔好受壓」

咁姐係我跑姿無錯 T__T? 但都係傷.. 問題在於鞋?

我哩大半年內, 左右脛骨都傷過, 本身係前掌落地的, 現在正改為腳踭落地, 希望唔好再傷
    會唔會係你對鞋保護唔夠, 又或是跑得太多石屎地?

ching 要小心啦, 我左脛骨最嚴重時連發力都有問題, 要一拐一拐地行
    如果越來越痛, 就要睇下醫生啦

升級   60%

該用戶從未簽到

一直以黎  有一半時間跑石屎地  一半時間跑公園既跑步徑

依家唯有再次養傷  以後真係要買返對跑鞋 多謝幫忙