香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

急急急2 -- 反光板

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我妹急問2

反光板

是咪有2種
    1. 閃光燈上白色膠片
    2. 細塊圓型可摺銀色

幾錢,有無人可以借來用下

偏光鏡
    日本HOYA環形
    鏡頭 SIZE :
    EF-S 18-55mm
    f/3.5-5.6 IS

在哪里買最平??
    幾錢??

Kin in Running

+1 0
    上一篇︰2009 Fubon Taipei Marathon下一篇︰運動員的悲哀

升級   0%

該用戶從未簽到

偏光鏡尺寸58 mm....RIGHT ?
    鴨療街瑩記.....算平...唔知係唔係最平

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-9-23 21:48 發表

偏光鏡尺寸58 mm....RIGHT ?
    鴨療街瑩記.....算平...唔知係唔係最平

X 2

螢記算平啦...就算相差也不多..仲可順便看埋其他野...

升級   68.6%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-9-23 21:48 發表 偏光鏡尺寸58 mm....RIGHT ?鴨療街瑩記.....算平...唔知係唔係最平

我用過 KenKo,58mm. 在 digital 机功能唔係好明顯睇到,如有需要、又係 58mm、可以試用。

升級   100%

開心

係58mm

約幾錢?
    鴨瑩記近邊?

Kin in Running

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

話事話.....我都仲係唔係好識用偏光鏡~
    令來令去都睇唔去有咩分別....

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-9-24 09:54 發表
    令來令去都睇唔去有咩分別...." />" />

基本上一上塊 PL 就會暗左,
    不過相機 AE 會弄返光佢

要睇到分別, 可以試係係有陽光既情形下
    影水靜既湖/池糖

未"令" 好時係影唔到池底

升級   28.95%

該用戶從未簽到

枝kit鏡唔係內對焦, 所以當focus完又要轉個cpl, 但轉完又會唔岩focus
    所以都會幾麻煩

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 utt 於 2009-9-24 12:53 發表
    枝kit鏡唔係內對焦, 所以當focus完又要轉個cpl, 但轉完又會唔岩focus
    所以都會幾麻煩

只要轉cpl時小心D,唔好轉了鏡頭,都沒咩問題

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-9-24 09:54 發表
    令來令去都睇唔去有咩分別...." />" />" />" />" />" />" />" />

可先了解CPL的用處...你便知幾時要用...用時又點用...

主要用途...
    1....幫你濾走非金屬既偏振光....
    2....濾走空中的偏振光...這點你要留意當時你與光源(太陽)的夾角度..因為由順光至遮光..當中偏振光是不同的....
    3....減光...直接減去你肉眼看到的光源....

基於上述發嗡風作用....
    影湖面、玻璃櫃面、反光度極強既物體時...你用CPL..就轉轉轉..你會發現轉到某一個位...正好沒有反光位嫁..
    又或..因為陽光照射空氣中的懸浮粒子...你肉眼見到的近水平面景像會出現灰矇矇的色彩..你用CPL就可轉轉轉...轉到某一個位(例如最深色彩)..就中啦..影出來就會畫面綠的更綠..藍的更藍..
    但好多人誤解..以為逢有太陽就用啦..查實未必需要嫁..一切要看夾角形成的偏振光有多強..
    另外..如要影一些流水...你用CPL..一來可減光..令快門慢一些..令流水更迷人..同時..流水附近的石面、水面、葉面...因沒有反光...色彩會更實正嫁....

註:CPL..轉轉轉..其實當中變化..以肉眼能見到的畫面看...偏振光>非偏振光...或..非偏振光>偏振光
    所以..你可轉轉轉..轉到最大反光位個刻..其實就是非偏振光被偏振光所欄阻...
    此外...因考慮到影景常用wide鏡..上述所提及的所謂轉到最好...不是指絕對地濾走100%偏振光..
    有時或會出現...半邊中半邊唔中的情況...就是因為鏡頭太wind...太陽與地平水平線的夾角範圍極大而出現的情況...

有錯請指正...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-24 14:18 發表

可先了解CPL的用處...你便知幾時要用...用時又點用...

主要用途...
    1....幫你濾走非金屬既偏振光....
    2....濾走空中的偏振光...這點你要留意當時你與光源(太陽)的夾角度..因為由順光至遮光..當中偏振光是不 ...

唔該使Parco爸既解釋,等我下次再留意d來轉轉轉~

升級   0%

該用戶從未簽到

補充樓主堅堅...
    考慮到用CPL通常是wide...
    或會出現暗角情況...
    銀兩足夠就選擇超薄CPL啦...

升級   100%

開心

Thanks 大家

我妹急問2

反光板
    是咪有2種
    1. 閃光燈上白色膠片
    2. 細塊圓型可摺銀色

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-10-17 22:20 發表
    Thanks 大家

我妹急問2

反光板
    是咪有2種
    1. 閃光燈上白色膠片
    2. 細塊圓型可摺銀色

1. 閃光燈上面個塊反射..你可自己整..又可去買..其實最重要你想要咩效果...如果只想打柔光..又有好多類似物體..效果樣樣不同....
    2. 呢塊野叫金銀潤..通常一面金..一面銀..隨處可買到..買時要比較下..作用通常是補中下位光源..有D反射度太強..反而會好令到光源太"硬"...其實仲有D一套5塊..或3塊..包埋柔光、純黑...

下面條link看下類似物體啦..

http://falconeyes.net/fga.htm

http://falconeyes.net/reflecto.htm