香港長跑網  - 長跑長友

電腦升級問題...

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

多得嬌兄提及先知有呢個版面...第一次入來就要發問..

好煩既電腦問題...唔多識..請各位指教....
兩部腦...

A腦:
CPU:雙核 3.0G   
Ram: (512MBx1、256MBx1)  加 (512MBx1、256MBx1)
500mb 個條是kingston 寫住既野是KVR533D2N4K2/1G
256mb 個條是三星 寫住既野是 DDR2 PC-2 -4300
底板個處...是兩條藍色糟..兩係啡色糟...(我只知要隔住隔住放ram..但唔知乜原因..)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

B腦:
CPU:雙核 2.6G
Ram:(DDR2 三星1Gx1  2Rx8 PC2-5300) 加 NCP DDR2 512MB
底板個處...兩條黃色ram糟..兩條黑色(不能裝DDR2只能裝DDR)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

想請教
A與B腦有咩方法行快D...如果加Ram..點加法...點調配好呢...

因已遺失底板說明...不知可加盡幾多ram、ram速度
還是...完全不值得升級...

(((長期用兩部腦...主力用來執相...上網)))

另外今日從公司帶另外四條1G Ram回家試..

登錄/註冊後可看大圖

將4條1G 裝落A腦  
但不是顯示4G..而係3.25G  何解呢....

登錄/註冊後可看大圖

將兩條1G裝落B腦...就顯示2G  

登錄/註冊後可看大圖

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-25 22:35 發表
多得嬌兄提及先知有呢個版面...第一次入來就要發問..

好煩既電腦問題...唔多識..請各位指教....
兩部腦...

A腦:
Ram: (512MBx1、256MBx1)  加 (512MBx1、256MBx1)
5 ...

A腦:
將4條1G 裝落A腦  
但不是顯示4G..而係3.25G  何解呢....   3.25G 已經超頻啦!

B腦:
將兩條1G裝落B腦...就顯示2G  仲
可以加多條 1G ram......但唔會有3.0G 你易家明唔明!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2009-9-25 23:05 發表

A腦:
將4條1G 裝落A腦  
但不是顯示4G..而係3.25G  何解呢....   3.25G 已經超頻啦!

B腦:
將兩條1G裝落B腦...就顯示2G  仲可以加多條 1G ram......但唔會有3.0G  ...

嚇親我...黃Sir覆我既...
唔該晒..呢點而家我明啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

A腦:

MAIN BOARD : INTEL DESKTOP Board D945GNT (MENU)
SOCKET: LGA775
CPU:IntelPentium® D Mix Processor Speed 3.60 GHz (已用緊雙核3.0GHz,UpGRADED 作用不大)   
Ram: suport DDR2 667, DDR2 533, or DDR2 400 MHz SDRAM DIMMs maximum 4G 顏色槽是區分記憶體行單或雙通道之用.(己裝512MBx2、256MBx2)

你只有2個選擇,正如WONG SIR 話,換晒 4條 1G RAM 或 掉左部機啦..05年至今,阿爺級啦(掉之前通知我過來執,因佢快過我用緊呢部)

想增加RAM,還有好多好多方法是不用錢的..不過我真係要寫文啦..留俾其他人講啦..

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-9-25 23:10 發表
A腦:

MAIN BOARD : INTEL DESKTOP Board D945GNT (MENU)
SOCKET: LGA775
CPU:IntelPentium® D Mix Processor Speed 3.60 GHz (已用緊雙核3.0GHz,UpGRADED 作用不大)   
Ram: suport DDR2 667, DDR2 53 ...

嘩...真係想叫我隻狗女豆豆錫你啖....

你寫D野我似明非明..今晚我攝高枕頭諗諗你意思先得...
A腦  我帶回家試個4條1G  是不是行800  但你又話只suport 667...係咪我會錯意呢...

查實..想知..A或B腦..升級空間大唔大..如果升..升什麼..大概銀兩是幾多..我要想想值唔值得...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-25 23:31 發表

嘩...真係想叫我隻狗女豆豆錫你啖....

你寫D野我似明非明..今晚我攝高枕頭諗諗你意思先得...
A腦  我帶回家試個4條1G  是不是行800  但你又話只suport 667...係咪我會錯意呢...

查實..想知..A或 ...

A腦,買4條Kingston DDR2 667MHz 1G HK$ 147.00 x 4 隊爆你塊爛鬼intel板4條ram槽啦,唔駛買2g,因為執板mix support 4g
想再進一步,睇下你張 VGA CARD 有幾多ram,有冇share 電腦既ram,如果太少ram,換張啦..
好多時你裝ram,都是浪費的,被d無謂程式霸鬼住,檢查下常駐程式,有大部份可以disable佢啦...仲有好多好多方式..等其他人講下啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-9-25 23:46 發表

A腦,買4條Kingston DDR2 667MHz 1G HK$ 147.00 x 4 隊爆你塊爛鬼intel板4條ram槽啦,唔駛買2g,因為執板mix support 4g
想再進一步,睇下你張 VGA CARD 有幾多ram,有冇share 電腦既ram,如果太少ram,換張啦..
好多 ...

張display是256...
等我深思下先...因為要去發夢啦..
唔該晒..有勞啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-25 23:54 發表

張display是256...
等我深思下先...因為要去發夢啦..
唔該晒..有勞啦..

你個死仔,竟然咁早走去訓...害我今晚一個字都沒有進帳...你塊死人板搞到我冇晒心情寫野...搵人吹下水算啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

等我試下

1.) 4X1G係同一部電腦,顯示係3.25G係因為32bit的windows (即大家多數用緊的xp) 能力所限,認唔足4G
解決1. 由佢
解決2. 轉64bit的windows
解決3. 搵d ram drive 之類的program 用左認/睇唔到的0.75G

2a.) 同色而有間格的ram糟; 點解咁分? e.g. 你部A機
因ram 用左dual channel的技術所以快左少少...
e.g. 同色ram糟插 2 x 1G ram(dual channel) 係比 單插 1 x 2G ram (single channel) 快 (不過個差距係用家黎講未必feel到,只係心理上相差佔多數)

2b.) 2色各2條ram糟; 點解咁分? e.g. 你部B機
係當年的過渡產品,方便用家可以保留原有DDR用住先,因DDR2未普及太貴...所以DDR & DDR2 各預留2條較彈性
註: 唔可以DDR & DDR2 2種ram插住開機,唔係好易會 pop 一聲...攪掂~ 可以換新機~

3.) parco爸係用黎劃圖(2D)或執相為主的話,學阿平ching所講,加ram就可以,反而display card唔打機睇高清片的話笨唔重要

4.) ram的速度 DDR2(DDR) 1066(533) / 800(400) / 677(333) 唔重要,數字大(快)的會向下兼容

5.) 既然你立左4 x 1g 我建議最簡單的方案 (if 自己買既話出面大約係 1G DDR2 = $110 左右)
      A機(DDR2糟4條): 2 x 1G ram + 2 x 512MB ram= total 3G ram(dual channel)
或                       2 x 1G ram + DDR2 三星1G + NCP DDR2 512MB = 3.5G(3.25G) 其中2G係dual 1.5g係single channel
      B機(DDR2糟2條): 2 x 1G ram = 2G ram (B機asus塊p5vdc-mx最多都係support 2G ram)
      有需要再clean format過2部機 & 重裝windows XP or windows 7 (最好唔好用vista...比較食資源),咁就很爽了

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-9-26 01:51 發表
等我試下

1.) 4X1G係同一部電腦,顯示係3.25G係因為32bit的windows (即大家多數用緊的xp) 能力所限,認唔足4G
解決1. 由佢
解決3. 搵d ram drive 之類的program 用左認/睇唔到 ...

狗哥好野!完全仲晒我想講的,100分!

樓上其中一個答案錯到出晒汁,唔識唔好亂黎。(對唔住,我咁講好無禮貌,但佢真係好過份!)

其實係我睇會Pacor爸的問題後,腦海中浮現的回覆,真的跟狗哥的回覆有9成相似,應該話,佢寫得俾我更詳細。

不過都仲有少少野想補充,雖然呢部機真係舊少少,但係用黎上網的話是絶對足夠的,至於執相的話,就可以Cheap Cheap地加張Display Card,唔駛太貴同太靚,因為你唔係用黎打機,幾舊水嗰D就OK。Display Card的插糟有兩種,一種係PCI-E X16,另一種係AGP,AGP係舊式的糟,我唔知而家仲有無AGP的Display買,就算有都唔多,你華碩嗰塊板係用緊AGP糟,所以,一係叠埋心水囉呢部機上網,一係去新高登執張2首的AGP玩下。而Display Card呢樣野,小弟就真係唔係好熟,因為我平時唔打機,所以平哥同狗哥可以Suggest一下用咩Card執相會平靚正。

另外,如果換晒所有硬件都仍件覺得慢的話,就要好似狗哥所講,重裝OS,我都建議用Windows XP,因為Vista真係好鬼慢,而Windows 7始終都仲好新,而家用會好似做白老鼠咁。重裝OS的原因是當一個OS操左時,因為程式需要Windows會不斷放一些無用的檔案在你的電腦入面,用耐左部機就會越黎越慢。好多電腦用家都會忽略這點,其實電腦慢好多時候係因為呢個問題,而不是硬件問題。

晏少少,我可以告訴大家掂樣用一個簡單的方法去清理電腦入面的垃圾檔案,因為而家差唔多出門口返工了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 25-9-2009 22:35 發表
將4條1G 裝落A腦  
但不是顯示4G..而係3.25G  何解呢....

登錄/註冊後可看大圖

將兩條1G裝落B腦...就顯示2G  

登錄/註冊後可看大圖

真係唔講唔知, 呢樹都有好多機佬....
如果平兄冇搵錯INTEL Motherboard manual 即係A腦(因為相相睇唔太清楚型號), 說明書第17頁, Note度寫左兩句:

System resources (such as PCI and PCI Express) require physical memory address locations that

reduce available memory addresses above 3 GB. This may result in less than 4 GB of memory
being available to the operating system and applications.

所以絕對同意狗哥既睇法, 除非升級64bit Windows, 否則系統只能顯示3.XXGB for physical 4GB RAM installed.
A腦問題:
- Kingston RAM model
KVR533D2N4K2/1G - 該型號出廠應該係2條 500MB RAM x 2 = 1G, DDR2 533Mhz CL4 ( 奇怪只裝一條? )
- Samsung RAM model M378T3253FG0CCC - 256MB RAM, DDR2 400Mhz CL3
兩條RAM既Clock Speed唔同, 如果一齊安裝到同一部腦, Kingston已經行唔到533Mhz....
A腦升級方法:
1. 買多一條同型號 Kingston RAM KVR533D2N4K2/1G 500MB
, 再加一條最好相同牌子 DDR2 533Mhz CL4 1GB
Total: 500MB + 500MB + 1GB = 2GB
2. 放棄所有RAM, 好似平兄講重新買過 1GB x 2 or 1GB x 4, 當然視乎Budget.

另一點如買RAM 通常睇 [RAM Type] {Clock Speed} <Latency>
即係 [DDR2] {533Mhz} <CL4>,而Clock Speed一般係向下兼容, 如買左800Mhz而底板只支援533Mhz, 咁Bus Clock只可以行到533Mhz而非800.因為市場價格講供求, 有時愈新既RAM反而愈平, 好似家吓主流係DDR3 1066Mhz/1333Mhz, 可能會平過DDR2 667Mhz/800Mhz之相同GB 既RAM, 但RAM Type係唔向下兼容, 所以千奇米相腦場D Sales, 有時有部份人咩都夠胆死, 當然專業既會係大多數.

A腦方法1升級-RAM 插法

A腦方法1升級-RAM 插法

A腦加RAM新姐合

A腦加RAM新姐合

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-9-26 01:51 發表
解決1. 由佢
解決3. 搵d ram drive 之類的program 用左認/睇唔到的0.75G

2a.) 同色而有間格的ram糟; 點解咁分? e.g. 你部A機
因ram 用左dual channel的技術所以快左少少...
e.g. 同色ram糟插 2 x 1G ram(dual channel) 係比 單插 1 x 2G ram (single channel) 快 (不過個差距係用家黎講未必feel到,只係心理上相差佔多數)

2b.) 2色各2條ram糟; 點解咁分? e.g. 你部B機
係當年的過渡產品,方便用家可以保留原有DDR用住先,因DDR2未普及太貴...所以DDR & DDR2 各預留2條較彈性
註: 唔可以DDR & DDR2 2種ram插住開機,唔係好易會 pop 一聲...攪掂~ 可以換新機~

3.) parco爸係用黎劃圖(2D)或執相為主的話,學阿平ching所講,加ram就可以,反而display card唔打機睇高清片的話笨唔重要

4.) ram的速度 DDR2(DDR) 1066(533) / 800(400) / 677(333) 唔重要,數字大(快)的會向下兼容

5.) 既然你立左4 x 1g 我建議最簡單的方案 (if 自己買既話出面大約係 1G DDR2 = $110 左右)
      A機(DDR2糟4條): 2 x 1G ram + 2 x 512MB ram= total 3G ram(dual channel)
或                       2 x 1G ram + DDR2 三星1G + NCP DDR2 512MB = 3.5G(3.25G) 其中2G係dual 1.5g係single channel
      B機(DDR2糟2條): 2 x 1G ram = 2G ram (B機asus塊p5vdc-mx最多都係support 2G ram)
      有需要再clean format過2部機 & 重裝windows XP or windows 7 (最好唔好用vista...比較食資源),咁就很爽了

狗哥...
多謝你寶貴意見...令我明白多一點...
你提及的A機與B機升級方法都是我想...
但我有如下小問題:
A腦:如我買1G ram 是不是按平兄所述買買667呢  如買高過此速度會認到嗎  例如800..(我明白可能受制上限而行不足800)
B腦:如上述A腦情況...買ram時要注意什麼呢...

另外
A腦因裝左好多3D畫圖軟件..而我亦不能隨意format..所以暫時只能繼續用XP
B腦剛format完幾個月...都算新...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-9-26 00:17 發表

你個死仔,竟然咁早走去訓...害我今晚一個字都沒有進帳...你塊死人板搞到我冇晒心情寫野...搵人吹下水算啦..

平兄...

你知我嫁啦..晚上12點一定要合上眼仔嫁.....

你一向是我明燈黎嫁啦...(幾虛偽 )

我從未見你咁認真回覆post嫁..對你黎講是個大考驗呀...你每句每字..我都思考中...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-9-26 06:42 發表

其實係我睇會Pacor爸的問題後,腦海中浮現的回覆,真的跟狗哥的回覆有9成相似,應該話,佢寫得俾我更詳細。

不過都仲有少少野想補充,雖然呢部機真係舊少少,但係用黎上網的話是絶對足夠的,至於執相的話,就可以Cheap Cheap地加張Display Card,唔駛太貴同太靚,因為你唔係用黎打機,幾舊水嗰D就OK。Display Card的插糟有兩種,一種係PCI-E X16,另一種係AGP,AGP係舊式的糟,我唔知而家仲有無AGP的Display買,就算有都唔多,你華碩嗰塊板係用緊AGP糟,所以,一係叠埋心水囉呢部機上網,一係去新高登執張2首的AGP玩下。而Display Card呢樣野,小弟就真係唔係好熟,因為我平時唔打機,所以平哥同狗哥可以Suggest一下用咩Card執相會平靚正。

另外,如果換晒所有硬件都仍件覺得慢的話,就要好似狗哥所講,重裝OS,我都建議用Windows XP,因為Vista真係好鬼慢,而Windows 7始終都仲好新,而家用會好似做白老鼠咁。重裝OS的原因是當一個OS操左時,因為程式需要Windows會不斷放一些無用的檔案在你的電腦入面,用耐左部機就會越黎越慢。好多電腦用家都會忽略這點,其實電腦慢好多時候係因為呢個問題,而不是硬件問題。

晏少少,我可以告訴大家掂樣用一個簡單的方法去清理電腦入面的垃圾檔案,因為而家差唔多出門口返工了。

awyh兄..

謝謝回覆...

A、B腦已有cheap cheap都有display..
現階段..正如狗哥建議..我會向加ram方向發展..我呢D唔識既...只係怕買錯ram...所以好長氣咁要問清楚...

OS問題..期待師兄教路點樣清理下D垃圾....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-9-26 09:10 發表

真係唔講唔知, 呢樹都有好多機佬....
如果平兄冇搵錯INTEL Motherboard manual 即係A腦(因為相相睇唔太清楚型號), 說明書第17頁, Note度寫左兩句:

System resources (such as PCI and PCI Exp ...

嬌兄...
你個回覆好深..只明大概意思...但未能完全理解...
由於小弟入電腦舖會變成小羔羊....
所以..我決定print晒D內容去電腦舖做護身符...有咩事我響朵跑網師兄唔係咁講喎...

出個post 不夠12小時...
暫時結論...加ram  只係怕買錯...
長跑網真係多明燈...萬分感激...

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-26 09:40 發表

awyh兄..

謝謝回覆...

現階段..正如狗哥建議..我會向加ram方向發展..我呢D唔識既...只係怕買錯ram...所以好長氣咁要問清楚...

OS問題..期待師兄教路點樣清理下 ...

可試試: MSConfig 或 Autoruns for Windows
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩..P兄都俾我引左入來...

好..等我升級完總結下...先再處理下垃圾問題..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-26 09:40 發表

awyh兄..

謝謝回覆...

OS問題..期待師兄教路點樣清理下 ...

parco爸
你2部機底板對ddr2 ram最快的可行速度為 A機 - 667 ; B機 - 533

不過呢樣唔駛太擔心買錯ram,因你插DDR2 800的ram落部機度,係會因應你自動降返去 667 / 533 的
e.g. 你公司果4 x 1g super talent都係 ddr2-800 速度但你test時都可照插照用咁解
尤其家下市面上大多數都係 DDR2-800 最為常見同買到,只要學嬌兄講唔好買錯 DDR / DDR3 的就ok

另清理軟件/程式呢方面,就要awyh兄或其它ching出手,因開正我弱項

升級   0%

該用戶從未簽到

這一帖不是講電腦問題,而是機佬報導處 :

1. Wong Sir
2. 亞平 (冇搞機2-3年啦,好多知識多out左..正如我仲用緊p4腦一樣)
3. 狗哥
4. awyh
5. 嬌妹
6. P哥
7. Parco爸(遲早變得基基地)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-9-26 10:33 發表
這一帖不是講電腦問題,而是機佬報導處 :

1. Wong Sir
2. 亞平 (冇搞機2-3年啦,好多知識多out左..正如我仲用緊p4腦一樣)
3. 狗哥
4. awyh
5. 嬌妹
6. P哥
7. Parco爸(遲早變得基基地)

中伏啦,我唔係機佬
早幾年都會得閒攪哩攪路,但慢慢變得部機唔慢上到網就算數