香港長跑網  - 長跑長友

Router天線

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

又有野發問..真係幾煩...

小弟家中用緊Buffalo Router...已是兩年幾前產物..一條天線...(型號不記得..要回家看看)
而兩部腦都是用USB作接收...一部3-4格訊號...一部2格訊號...
想知Router條天線係咪有得換勁D...等佢發射強D..
或..有咩方法可加強個訊號呢...

如果真的可換天線..有冇分size...買時要注意什麼..大約咩價錢....
(小弟不日會出黃金..想做定功課先出去...謝謝各位幫忙)

升級   73.7%

該用戶從未簽到

唔煩唔煩,問多D丫,等多D高手走入黎,等小弟學下野。

你所指的係唔係Wireless的Router,如果係的話,應該就無得換天線,反而重要Router同Client一齊轉先至可以加快速度。

不過我都只係估估下,你都係Check左個Model Number先(包括Router同Client),咁之穩陣D。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-9-29 13:23 發表

你所指的係唔係Wireless的Router,如果係的話,應該就無得換天線,反而重要Router同Client一齊轉先至可以加快速度。

不過我都只係估估下, ...

好呀...唔該晒awyh兄
其實諗字出開黃金看野買野....順便做定功課看看...如果平平地先換......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-9-29 13:23 發表

不過我都只係估估下, ...

Wireless的Router有一種是可以換的..正如AWYH兄所講,接收訊號張卡都要換埋,否則一快一慢..冇意思..另外,訊號太強,有否擔心給人分享?我以前經常試過係樓下用PDA上網..

1.先肯定你個router是否可更換天線.
2.檢查原有 router 天線及無線網絡卡既天線有幾多 dbi , 你不會去買支仲差過自己用緊果支掛.

3.以前天線有分5dbi及7dbi
4.是否相容於你用緊的無線網路設備 ,例如 2.4GHz 802.11b/g
5.我記得是 $100左右..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-9-29 14:25 發表

Wireless的Router有一種是可以換的..正如AWYH兄所講,接收訊號張卡都要換埋,否則一快一慢..冇意思..另外,訊號太強,有否擔心給人分享?我以前經常試過係樓下用PDA上網..

2. ...

明白...我回家看真D..其實唔會看得明..都係影相放上來...

我..set左個PW喎..我好天真嫁..應該無人入到掛...
我個Router係:Parco...隔離左右D人都知我隻狼狗叫Parco...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-29 14:28 發表

明白...我回家看真D..其實唔會看得明..都係影相放上來...

我..set左個PW喎..我好天真嫁..應該無人入到掛...
我個Router係:Parco...隔離左右D人都知我隻狼狗叫Parco...

你玩野呀..講埋個SSID,其實你係應該DISABLE個SSID廣播架..安全d喎..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-9-29 14:33 發表

你玩野呀..講埋個SSID,其實你係應該DISABLE個SSID廣播架..安全d喎..

SSID...咩黎嫁...
下回你來我家攪攪佢啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-29 14:36 發表

SSID...咩黎嫁...
下回你來我家攪攪佢啦....

我對你屋企只有2樣野有興趣,parco/豆豆...加天台BBQ..

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-9-29 14:25 發表

2. ...

我都話可以吸引D勁人架啦!呢個我就真係唔知了。

平哥,以後多D交流,等小弟學多D野。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-29 14:28 發表

除左影相之外!抄埋個Model No上黎,咁就可以上網搵番你部機的Spec,就會了解你現在的情況多少少了。

Password,其實只係一部份,如果真係有人要Hack你,都仲有好多方法。就正如平哥所講,唔好隨便公開個SSID,即係你所指的Router名。仲有,個SSID個最好唔好用個左鄰右里估到的名。因為咁樣做同你公開個SSID無分別。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 29/9/2009 14:39 發表

我對你屋企只有2樣野有興趣,parco/豆豆...加天台BBQ..

重有豬屎激。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-9-29 20:44 發表

我都話可以吸引D勁人架啦!呢個我就真係唔知了。

平哥,以後多D交流,等小弟學多D野。

Awyh兄,小弟真是半桶水咋,而且冇玩機都幾年,你都知一離場半年,所有的知識可能已經好out了...反而希望係你地身上學到一些最新的資訊..

升級   0%

該用戶從未簽到

其實早2,3年的54g wireless router得單一條天線作發射訊號,
如果可以換到5dbi或7dbi的天線,對訊號上幫助都有少少幫助...(~$20支買黎玩下都無妨)

另暫時唔駛錢的改善,
因大部份router既default channel都係 channel 6,
如你樓上樓下既router都係 channel 6 就會唔多唔少有影響個質素
可以自行改為 channel 7/8/9 等(不過都係將訊號個"質"變得比較穩定,對個"量"幫助不大)

以上2樣都唔得,就要平平地買返個有3支香既draft n router啦

升級   0%

該用戶從未簽到

樓上咁多位大兄大哥..(幾好口 ).....
今日出左黃金...
正如狗哥話...20-70蚊都有天線...又有分5、7dbi <<我唔知有冇記錯個縮寫

補幾張相Router、usb接收 給各位看看...請指點小弟迷津...
((我好怕裝Router..最好唔水換..其實家下只係B電腦接收弱DD...都勉強用到..只係想加強D穩定D))

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-29 22:35 發表
樓上咁多位大兄大哥..(幾好口 ).....
今日出左黃金...
正如狗哥話...20-70蚊都有天線...又有分5、7dbi  

乜都唔駛多講..你竟然用usb做接收器...換咩天線???換張卡啦...老友.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-9-29 22:41 發表

乜都唔駛多講..你竟然用usb做接收器...換咩天線???換張卡啦...老友.

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-9-29 21:28 發表

Awyh兄,小弟真是半桶水咋,而且冇玩機都幾年,你都知一離場半年,所有的知識可能已經好out了...反而希望係你地身上學到一些最新的資訊..

平哥,大家多D交流啦,你都知電腦既野,基本上係無可能識晒,你知的東西,可能我唔識,相反,亦會有D野係我比你清楚,所以,唯有將自己知道的,同大家分享,這裏就是一個很好的平台。

像狗哥一樣,一睇佢俾出黎的答案,就知唔係善男信女,長跑網真係有好多電腦人才。都係嗰句,推番旺個場,等大家都可以知多D野。

其實,講番Parco爸隻Router,竟然係Buffalo個Web Site搵唔番出黎(不過唔知有無眼大,如果見到有的,可以Post番條Link出黎)。

但係從個Model No推算,隻Router都係行802.11g,都唔算太慢。所以狗哥所講的轉Channel方法,可以試一試。

同埋有一樣野Parco爸之前無提過的,就係隻Router同D Client掂擺位。Router同Client之間應該避免有金屬(包括鋼筋牆)、微波爐同埋室內無線電話。而家Parco爸話一部電腦OK,另一部無咁好,好可能就係呢個問題。另一個方法,就係買條USB延長線,把USB接收器拉番出黎,因為如果將個USB直接插入電腦,機箱本身已經係金屬,又有機會吸收左D Signal。(不過呢個方法,我都係從理論推算出來,未試過同埋唔知得唔得,大家可以comment一下)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-9-29 23:44 發表

平哥,大家多D交流啦,你都知電腦既野,基本上係無可能識晒,你知的東西,可能我唔識,相反,亦會有D野係我比你清楚,所以,唯有將自己知道的,同大家分享,這裏就是一個很好的平台。

像狗哥一樣,一睇佢俾出 ...

掛字整部機...都忙記回覆狗哥...
是呀..搶佬個處..我都轉左....

另外awyh兄...
你提及的用加長USB線..係絕對得...因為之前插在機背..是得1格..加長後是多一格...

其實..而家都用到..只係諗住如果換條天線..簡簡單單..岩我呢個程度..就換左佢...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-9-29 23:44 發表

像狗哥一樣,一睇佢俾出 ...

比人睇穿左...矛錯...家陣老笠~ 善男左,信女右,全部唔好郁
其實awyh ching比既意見實際過我好多

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-9-30 14:32 發表

" />" />比人睇穿左...矛錯...家陣老笠~ 善男左,信女右,全部唔好郁" />" />
其實awyh ching比既意見實際過我好多" />" />

狗哥,你真係好堅,睇到你講底版同RAM個Post,我目定口呆,一矢中的,全部都有Point的。

咁我要企左邊了。

我D意見,都係睇完你個Post,先至識的吹番出黎。

以後多D睇住細佬呀!