香港長跑網  - 長跑長友

有咩mizuno 戰鞋推薦

升級   38.5%

該用戶從未簽到

各位ching
小弟依家練習緊,想下年走渣打全馬。想問下mizuno 有邊款鞋岩走全馬同訓練呢?
我多數跑街既,請ching們多多指教。

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 Mr.Incredible 於 2009-9-29 16:54 發表
各位ching
小弟依家練習緊,想下年走渣打全馬。想問下mizuno 有邊款鞋岩走全馬同訓練呢?
我多數跑街既,請ching們多多指教。

ching 請報上您的磅數,高度? (偏肥定偏瘦)
足形 ?(肩平足,高足弓,正常足型)

有了以上 2 項重要資料,ching / ctse 會比較容易回答您的問題.  

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

* New Balance *
    正常至高弓, NBx MR/WR 1906 or 1063/737

肩平 NBx MR/WR 1225/769

* Mizuno *
    Normal to High Arch -> Rider/Creation(高里數)/Precision(Racing/Tempo)
    Low Arch -> Nirvana(高里數)/Inspire(中度扁平足跑者, 練習)/Alchemy(中度以上扁平足跑者, 練習)/Elixir(Racing/Tempo)/Cabrakan(中度扁平足跑者, 越野/跑山/雨天跑步)/Renegade(嚴重扁平足跑者, 練習)/Ascend(輕至中度扁平足跑者,越野/跑山/雨天跑步)/Nexus(長課/練習, 輕度扁平足跑者)

from http://www.runningwarehouse.com/catpage-MRSMIZUNO.html

升級   38.5%

該用戶從未簽到

Ching 我168cm 125lbs 正常足形....thanks

升級   68.8%

該用戶從未簽到

我記得MIZUNO有個R字頭系列,輕得尼又有成托

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 Mr.Incredible 於 2009-9-30 17:26 發表
    Ching 我168cm 125lbs 正常足形....thanks

ching  ,我會建議呢對
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6186&extra=page%3D1

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

Wave Rider 是MIzuno 中比較貴的
    要去10K買才有8折

升級   38.5%

該用戶從未簽到

今日買左對Aero 8 wide 了.....明天試跑先

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 Mr.Incredible 於 2009-10-4 23:17 發表

期代 ching 您的跑後報告

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2009-10-4 00:38 發表
    Wave Rider 是MIzuno 中比較貴的
    要去10K買才有8折

大把地方做八折喎rider

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Mr.Incredible 於 2009-10-4 23:17 發表

我都諗緊呢對, 我同ching身高體重幾乎完全一樣.. 我感覺rider太重

升級   51.05%

該用戶從未簽到

低過8折同大減價唔敢講,
    買mizuno鞋8折好多地方都有,
    不過人地話明去10k先有8折,
    咁講咪即係搗人米,
    比人話搞亂檔就唔好啦

升級   38.5%

該用戶從未簽到

昨晚出去跑左11km,感覺唔錯,對鞋夠輕保護性夠強,腳無咩痛同不良反應,今次可能搵岩鞋呀! 之前著剔牌,跑較長途就會腳跟同腳底痛,現在好只用來走短程同衝圈啦

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 Mr.Incredible 於 2009-10-6 11:17 發表
    昨晚出去跑左11km,感覺唔錯,對鞋夠輕保護性夠強,腳無咩痛同不良反應,今次可能搵岩鞋呀! 之前著剔牌,跑較長途就會腳跟同腳底痛,現在好只用來走短程同衝圈啦

弓起,弓起,此終能買到合適自己既鞋仔,又有連續性既series , 是非常幸福的哦

升級   38.5%

該用戶從未簽到

再來試跑報告.....早二日用Areo 8 跑左19km.....感覺依然良好,對腳無咩投訴,時間仲好左tim
    想跑長距離既ching 們可以考慮呢對!

升級   0%

該用戶從未簽到

我怎樣知道自己是: 高足弓或正常足型

升級   0.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ivy 於 2009-10-16 17:18 發表

其實我都想知...

升級   13.68%

該用戶從未簽到

原帖由 ivy 於 2009-10-16 17:18 發表

睇睇啦!
    http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-240-319-326-7152-0,00.html

升級   2.63%

該用戶從未簽到

咁多位CHing:
    問一下,Wet test我應該是扁平足,但在Doctor Kong度試,佢地話我是正常,只是足弓位下垂.
    咁我應該買邊種跑鞋?
    我170cm, 63Kg

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 pokingrun 於 2009-10-16 23:35 發表
    咁多位CHing:
    問一下,Wet test我應該是扁平足,但在Doctor Kong度試,佢地話我是正常,只是足弓位下垂.
    咁我應該買邊種跑鞋?
    我170cm, 63Kg

Areo 8